Societat

La festa de "L'Ormeig. Pesca tradicional a Cambrils" recrea les tècniques més tradicionals dels pescadors cambrilencs

Per Berta Ruiz



Membres de l'Arjau fent la demostració de la tirada del l'art
El passat dissabte 30 de juny a la tarda, es va celebrar a la platja de la riera d'Alforja la segona edició de la "Festa de l'Ormeig. Pesca tradicional a Cambrils", dins dels actes festius de la Festa Major de Sant Pere i organitzat per l'Arjau-Vela Llatina de Cambrils.

Després de la bona acollida de la gent en la primera edició de l'any passat, enguany s'ha tornat a celebrar aquesta festa de caire popular per donar a conèixer diferents activitats de l'ofici de la pesca tradicional, com la tirada de l'art i del rall o la subhasta de peix a l'antiga.

Les activitats van iniciar-se entorn a les vuit de la tarda, amb la demostració del bot de salvament de Calafell i amb la sardinada popular, –que van elaborar membres del Consell Consultiu de la Pesca i la Confraria de Pescadors de Cambrils– i que molts dels assistents a la festa van poder degustar mentre seguien totes les altres activitats. Seguidament es va fer una demostració de tirada del rall a càrrec de Joan Rom i el seu nét Aleix Rom, que van entrar uns metres a l'aigua per exhibir la tècnica del rall, consistent en una xarxa de forma circular, guarnida de ploms en tot el seu perímetre i amb una corda al centre per tal de sostenir i estirar quan convingui.

Després d'aquesta demostració de la tirada del rall es va fer la tirada de l'art. Recordem que en les darreres setmanes, Quima Font, Jaume Matamoros, Albert Piqué i Joan Font van treballar intensament per tenir enllestida la sàrcia per fer la demostració de la tirada de l'art. Aquesta és una tècnica similar a l'art de l'encerclament i d'art de l'arrastre, que consisteix en tirar un cap, anar ampliant la corda mar endins, aproximadament uns 50 metres per braç, i després el sac, fent com una u molt ample de cara a la platja. Membres de l'Arjau van endinsar-se amb la barca per deixar anar la sàrcia, i quan l'art va estar dins de l'aigua obert es va tornar a la platja i es va començar a estirar pels dos caps de forma igualada, direcció cap a la platja. Nombrosos curiosos i assistents a l'acte van col·laborar en aquesta tasca, fent força i anant estrenyent la xarxa fins tancar tot l'art i acostar-lo a la sorra, amb el peix dins. D'aquest peix pescat hi va destacar la captura d'una rajada –que va ser retornada al mar– i una llisa de grans dimensions que no parava de saltar.

Un cop es va tenir el peix net i col·locat a les paneres es va procedir a fer la subhasta de peix a l'antiga, gràcies a la col·laboració del grup de Teatre La Teca. Mentre s'anaven cantant els preus del peix a la manera més tradicional, les dones –vestides amb la típica indumentària marinera– s'afanyaven a agafar les millors peces, tot recreant alguna picabaralla entre elles, que va fer riure al públic assistent.

Una altra de les curiositats destacades va ser la presència, de nou, d'una patrulla de mar de la Guàrdia Civil, igual com va passar l'any passat, i que va impedir la navegació d'algunes embarcacions. Enguany però, la patrulla es va limitar a presenciar les activitats a uns quants metres de distància de la platja.

Comenta aquest article