Societat

Festa Major

Foc, espurnes i.... la inoportuna pluja! (CONTÉ GALERIA FOTOGRÀFICA)

El xàfec que va caure a mitja tarda i el vespre va fer escurçar el correfoc infantil i va estar a punt de suspendre el correfoc de la Nit

Per Lluís Rovira i Barenys

Un moment de l'encesa conjunta dels diables i bèsties de foc a la plaça del Setge, ahir a la nit
Un moment de l'encesa conjunta dels diables i bèsties de foc a la plaça del Setge, ahir a la nit | Lluís Rovira i Barenys

La 29a edició de la Nit del Foc, la de la represa de la normalitat després de dos anys d'interrupció, va venir marcada per la inoportuna pluja que va fer que el correfoc estigués, en algun moment d'ahir al vespre, al límit de la suspensió. Finalment la Nit del Foc es va celebrar però amb notables alteracions. El comitè de crisi, amb estira i arronses degut a parers contraposats per les diferents parts, va prendre la decisió de tirar endavant el correfoc de la nit. La decisió es prenia cap a quarts de 10 de la nit i cal dir que va ser del tot encertada ja que a partir d'aquell moment les condicions meteorològiques van ser òptimes i tant el correfoc com el concert posterior es van poder desenvolupar amb tota tranquil·litat.

La pluja obliga a finalitzar abans d'hora el correfoc infantil

L'amenaça d'aiguats, en un moment o altre del dia, era ben present a les prediccions meteorològiques. Tot i això, a les 18 h, l'hora d'inici del correfoc infantil, el cel estava ennuvolat però es mantenia sense precipitacions. El correfoc infantil es va posar en marxa a l'hora indicada a la programació i les diferents colles participants van fer les seves primeres enceses a la plaça de la Vila. Tot seguit es va iniciar el recorregut pels carrers del Barri Antic però quan les colles estaven passant, algunes, per la plaça de l'Església la pluja va fer acte de presència i en aquest moment es va donar per acabat el correfoc infantil. En aquest correfoc hi van participar el Drac de Sant Roc de Tarragona, el Cabrot Petit del Vendrell, els diables de Riudoms, els diables del Catllar, els diables Els Cagarrieres de Cambrils i la Farnaqueta de Cambrils. Tot i la pluja, a la plaça de la Vila es va fer gresca entre els components de les colles.

Es retalla una part del recorregut del correfoc de la nit

La pluja va seguir caient, a estones amb certa intensitat i ho va fer fins a un quart de 9 del vespre. A partir d'aquest moment i en funció de les prediccions meteorològiques, s'havia de prendre una decisió. Finalment el correfoc de la nit es va mantenir però amb certes modificacions. Per una banda, el recorregut previst es va escurçar. Les colles participants van sortir de la plaça de la Vila, que és el lloc de la primera encesa, i van seguir cap el carrer de l'Hospital i plaça de Marianao. Però des d'aquest punt ja es va continuar pel carrer de les Creus en comptes de fer-ho pel carrer del Cardenal Vidal i Barraquer, i es va arribar a la plaça de l'Església de Santa Maria. D'aquí es va seguir carrer de les Creus amunt fins al carrer del Forn on es va empalmar amb el carrer Major i fins a la plaça del Setge. Això suposava tallar el recorregut de mitja part del Barri Antic.

El correfoc s'havia iniciat amb la baixada de torxes acompanyant els gegantons de Tota l'Endenga i dels timbalers de la Farnaca, que van fer una ballada a la plaça del Setge. Després va ser el moment d'encendre els elements pirotècnics estàtics de la plaça que van funcionar tots menys la traca que la pluja va deixar inutilitzada. Les colles de diables i les bèsties de foc van anar entrant a la plaça i va començar la festa del foc tradicional. Enguany el correfoc ha comptat amb la participació dels Figots Satànics de Riba-roja d'Ebre, el Drac de la Geltrú de Vilanova i la Geltrú, la Víbria de Reus, la colla de diables del Catllar, la colla de diables de les Borges del Camp, els diables Els Cagarrieres de Cambrils (sense la Galera de Foc), els timbalers Cop de Cap i el Lluert i la Farnaca cambrilencs, les bèsties de Tota l'Endenga. Després del recorregut i l'encesa final conjunta de totes les colles a la plaça del Setge, plena a vessar, es va donar pas a un espectacular espectacle pirotècnic que va deixar tothom bocabadat.

Sense concert però amb música de PD

Una altra de les alteracions del programa va ser la suspensió del concert previst. Els dos grups que havien d'actuar al parc del Pinaret un cop finalitzat el correfoc, El Pony Pisador i Sixtus, van decidir suspendre les seves actuacions ja que l'escenari estava xop. L'escenari s'havia mullat amb la pluja ja que no tenia coberta, com acostuma a passar ja cada any. Tot i que no hi havia res muntat, els músics van considerar que no es podia actuar degut a l'estat del mateix escenari. Es va haver de trobar una solució d'emergència que va ser la contractació in extremis del PD JD, els cambrilencs Pau Senserrich i Cesc Cortiella, que van animar la nit fins gairebé les 4 de la matinada. Tota l'Endenga, l'organitzadora de la Nit del Foc amb el suport de l'Ajuntament, va salvar, aquest cop, una situació complicada. Cal dir que, de moment, no s'ha hagut de suspendre mai cap Nit del Foc per culpa de la pluja al llarg de les 29 edicions que s'han fet.