Societat

El centre Les Basses acull la conferència "Veles d'ahir, veles per demà" entorn la recuperació patrimonial de les embarcacions antigues

Per Berta Ruiz



Gerard Martí –director del Museu d'Història de Cambrils–juntament amb Enric García en la presentació de la conferència
El passat dijous a la tarda, el centre Les Basses va acollir la conferència "Veles d'ahir, veles per demà", a càrrec d'Enric García –cap del Centre de Documentació marítima del Museu Marítim de Barcelona– en motiu del projecte de recuperació de l'embarcació "Teresa".

A la conferència, Enric García va fer un repàs històric de l'evolució de diferents models d'embarcacions d'arreu del món, així com de la seva conservació i recuperació de molts d'aquests vaixells, amb diferents finalitats. Segons va explicar Enric García, al llarg de la història, moltes embarcacions han estat salvades i recuperades pel seu important valor patrimonial, històric o popular. De fet, segons va explicar molts països conserven alguns vaixells de guerra pel que representen com el Victory anglès de la batalla de Trafalgar, el Constitution d'Estats Units fabricat l'any 1797 i avui en dia, encara el vaixell de guerra més antic que es conserva en actiu o el famós Cutty Sark. D'altres vaixells antics es conserven avui en dia perquè encara estan en actiu, com alguns vaixells-escola d'alguns exèrcits, que mantenen viva la tradició dels grans velers.

La recuperació d'embarcacions antigues, segons Enric García, també té un clar component cultural i tradicional, com el que ha portat a la recuperació de la "Teresa" cambrilenca. Per Enric García, "aquests són velers petits, que no han participat en grans batalles, però que recorden la història de la gent popular, del seu dia a dia". En aquest sentit, segons va explicar García és important "mantenir vives" aquestes embarcacions, perquè això significa mantenir una cultura viva. Segons el cap del Centre de Documentació marítima del Museu Marítim de Barcelona, "cal preparar aquestes embarcacions abans de que es perdin, i que puguin tornar a navegar. D'altra banda, Enric Garcia també va comentar sobre al importància de recuperar els oficis relacionats amb la indústria de la construcció naval, per tal de mantenir viva aquesta tradició.

Comenta aquest article