Informació general

Comerç

El mercadet ambulant tanca l'estiu havent recuperat l'afluència prepandèmica

La cita setmanal dels dimecres torna a funcionar amb plena normalitat sent un pol d'atracció comercial i turística, especialment durant la temporada estival

Per Maria Vidal

Aspecte del mercadet ambulant setmanal, aquest passat dimecres
Aspecte del mercadet ambulant setmanal, aquest passat dimecres | Lluís Rovira i Barenys

El mercadet ambulant és un dels punts de Cambrils que, setmana rere setmana, concentra més afluència de gent. Aquestes aglomeracions s'intensifiquen durant la temporada estiuenca, quan el mercadet també atrau molts turistes que cada dimecres surten de les platges per visitar el Barri Antic. Aquest estiu el mercadet ambulant ha tornat en tota la seva esplendor, després de dos anys de restriccions i una davallada dels visitants a causa del Covid-19.

20 anys de l'actual estructura del mercadet

Aquest mercat té la mateixa disposició des de fa 20 anys, iniciant-se al passeig Albert, seguint fins a la font del Centenari i finalitzant al primer tram de l'avinguda del Mil·lenari. Aquesta reestructuració es va fer al març del 2002 ja que, anteriorment, les parades que ara se situen a l'avinguda es col·locaven en paral·lel al parc del Pinaret. El canvi d'ubicació es va fer perquè així les parades estiguessin més a prop del nucli habitat i el pont de la riera d'Alforja a l'alçada del Nou Cambrils no quedés tancat a la circulació cada dimecres al matí.

El mercadet ambulant va estar dos mesos sense obrir a causa de la Covid-19 

El mercadet ambulant ha anat tenint lloc amb normalitat durant tots aquests anys, fins que va arribar la pandèmia de la Covid-19, la qual va impedir que el mercat setmanal es col·loqués durant unes quantes setmanes, en primer lloc, i després va significar que s'hagués de celebrar en condicions excepcionals i amb mesures de seguretat. Un dia abans que s'anunciés el confinament domiciliari a Espanya, el divendres 13 de març l'Ajuntament de Cambrils va informar d'un nou paquet de mesures més restrictives per fer front a la pandèmia, el qual, entre d'altres, comportava el tancament del mercat ambulant a partir de la següent setmana. 

No va ser fins just dos mesos després d'aquesta mesura, el 13 de maig de 2020, que el mercadet ambulant es va reobrir. Tot i això, només van tornar a l'activitat 11 de les 14 parades d'alimentació, que es van distribuir totes al llarg del passeig Albert en comptes de situar-se a l'avinguda Mil·lenari, per garantir una distància de 2 metres entre les parades. En la mateixa línia, aquest mercadet de la reobertura havia d'estar vigilat per la Policia Local, qui també en controlava l'accés, i hi havia una senyalització a les entrades del passeig. Des de la regidoria de Promoció Econòmica també es va demanar que es complissin totes les mesures de seguretat i d'higiene personals tant per part dels venedors com dels clients. Aquest primer dimecres després del confinament domiciliari, l'afluència de visitants i compradors al mercadet va ser molt escassa. D'altra banda, tenint en compte que el mercadet de Cambrils ocupa una superfície lineal de 1.050 metres i el formen unes 110 parades, més de 90 es van quedar encara sense poder obrir pel risc que es provoquessin algomeracions. 

Fins al juny del 2020 no va obrir amb la totalitat de les seves parades 

El ple del consistori cambrilenc va aprovar per unanimitat aquella mateixa setmana l’exempció del pagament de les taxes d’ocupació de via pública. Aquesta mesura també imcumbia les parades del mercat ambulant del dimecres. Finalment, el dimecres 17 de juny el mercadet va poder obrir amb la totalitat de les seves parades i la seva distribució habitual, des del passeig Albert fins a l'avinguda Mil·lenari. Per tant, durant un mes aproximadament, només van poder parar els comerços d'alimentació, el nombre dels quals va oscil·lar entre les 11 i les 14 al llarg de cinc setmanes. La reobertura també es va fer mantenint una certa separació de les parades i controlant l'accés. La diferència més notable era l'afluència de gent, que es va anar recuperant poc a poc i, especialment, la manca de turistes, que va ser evident a l'inici de la reobertura.

Després d'aquell 2020, el mercat ambulant ha anat reprenent la seva activitat habitual de manera molt progressiva. Finalment, aquest estiu ha acabat sent el de la recuperació total, també pel que fa al mercadet ambulant, que cada dimecres ha vist com tant població autòctona com turistes passejaven i remenaven entre les seves parades. A més, són molts els turistes estrangers que aprofiten l'anada al barri de la Vila per visitar els carrers del Casc Antic. 

Parades del mercadet ambulant, aquest passat dimecres (Foto: Lluís Rovira i Barenys)

 

Comenta aquest article