Cultura

Història

Jaume Borràs presenta el llibre «Lo Carrasclet. Crònica d'un irreductible» a la Universitat Catalana d'Estiu

L'acte va tenir lloc divendres passat a Prada de Conflent

Per Redacció

Un moment de la presentació del llibre «Lo Carrasclet. Crònica d'un irreductible» de Jaume Borràs
Un moment de la presentació del llibre «Lo Carrasclet. Crònica d'un irreductible» de Jaume Borràs | Cedida

El professor d'història Jaume Borràs Galceran, col·laborador de Revista Cambrils, va presentar el seu llibre Lo Carrasclet. Crònica d'un irreductible (1687-1743) en el marc de la 54a edició de la Universitat Catalana d'Estiu. L'acte va tenir lloc el passat divendres 19 d'agost a Prada, capital de comarca del Conflent, a la Catalunya Nord. Fins ara, aquesta obra s'ha presentat en més de 30 localitats de la geografia catalana, entre les quals hi ha Cambrils, Reus, l'Hospitalet de l'Infant, Ascó, Banyeres del Penedès o Capçanes. Borràs també va fer arribar el llibre a Oriol Junqueras quan estava a la presó i a Carles Puigdemont.   

En aquest llibre, publicat l'any 2020 per Silva Editorial, Borràs aborda el perfil biogràfic i reivindica la importància històrica d'aquest personatge  –fill de Capçanes (Priorat)– que va tenir un paper cabdal en la lluita contra l'absolutisme de Felip V.  El prioratí Pere Joan Barceló va arribar a ser coronel i va esdevenir un exemple d’irreductible fidelitat a les llibertats catalanes i una icona de la resistència popular a l’opressió borbònica. l'autor afirma que "si Catalunya fos un país normal, Carrasclet gaudiria d'un lloc de privilegi en els llibres de la nostra història propera". Des de la seva publicació, Borràs ja ha presentat el llibre en nombrosos municipis d'arreu de Catalunya. 

Lo Carrasclet. Crònica d'un irreductible (1687-1743), del professor Jaume Borràs Galceran, col·laborador de Revista Cambrils, constitueix una nova i singular aportació a la història de l'edat moderna, a la política del nostre país i, també, a la literatura èpica i romàntica per la seva documentació, la seva anàlisi ­­i el seu caràcter narratiu. Així doncs, al llibre es redescobreixen certs episodis com la Guerra de Successió i d'altres pàgines viscudes per aquest heroi mític, representant de la rebel·lió rural. D'aquesta manera, el llibre permet desfer mistificacions importants de la història catalana i europea que han divulgat certs relats dominants i burgesos, en concret els que afecten a Pere Antoni Veciana —fundador dels Mossos d'Esquadra— i Rafael Casanova ­—darrer conseller en cap de Barcelona (1713-1714), figura homenatjada per la Diada de l'Onze de Setembre.

L’Apunt

El llibre «Lo Carrasclet. Crònica d'un irreductible 1687-1743» arriba a Lluís Puig
Recentment, el llibre «Lo Carrasclet. Crònica d'un irreductible 1687-1743» de Jordi Borràs Galceran ha sigut entregat a Lluís Puig, director artístic, músic i exdiputat del Parlament de Catalunya i Conseller de Cultura de la Generalitat entre el 5 de juliol i el 27 d'octubre de 2017. 

Jaume Borràs entregant el llibre "Lo Carrasclet. Crònica d'un irreductible 1687-1743" a Lluís Puig (Foto: Cedida)

Comenta aquest article