Informació general

Escombraries

Queixes veïnals pel mal ús dels contenidors i de la recollida porta a porta als establiments del barri del Port

Un veí manifesta que els negocis de restauració deixen la brossa fora dels contenidors i culpa el consistori de la mala gestió de les escombraries

Per Maria Vidal

Brossa fora dels contenidors situats al carrer de les Drassanes amb Travessia de l'Àncora
Brossa fora dels contenidors situats al carrer de les Drassanes amb Travessia de l'Àncora | Cedida

Un veí del barri del Port ha informat a revistacambrils.cat de la situació que viuen els residents de la zona respecte a la gestió d'escombraries del barri. Afirma que la brossa s'acumula perquè els negocis de restauració del Port i, en especial, del carrer de les Drassanes, dipositen les deixalles que generen fora dels contenidors i "a hores fora de lloc", tot i que, en la majoria de vegades, els contenidors estiguin buits.

El veí en qüestió ha fet arribar les seves queixes a l'Ajuntament de Cambrils explicant la situació a través de diverses instàncies. En una d'elles, assegura que "això és diari durant els 365 dies a l'any i, evidentment, a l'estiu s'agreuja". També exposa que dipositen les deixalles fora dels contenidors especialment entre les 11 i les 12 h: "Un cop els hi han fet el subministrament de productes i els tenen col·locats, deixen fora les caixes i els altres estris d'embalatge; cartró sense plegar i caixes de peix de suro amb una fortor insuportable". En la mateixa notificació explica que "aquests fets provoquen discussions molt pujades de to amb els veïns i amb els titulars dels altres negocis, fins i tot un parell de cops s'ha arribat a les mans". Assenyala el consistori com a "únics responsables" per "l'aplicació d'una política de deixadesa total de la vostra responsabilitat".

L'Ajuntament va respondre a les queixes assegurant que el servei de recollida porta a porta solucionaria la problemàtica

L'Ajuntament va respondre a aquesta demanda declarant que "durant el mes de juliol, s'ha instaurat el servei de recollida Porta a Porta de les escombraries d'orgànica dels restaurants". El consistori va afegir que "aquest nou sistema de recollida, adreçat exclusivament als restauradors, té la finalitat de millorar la recollida selectiva, actuant per reduir la càrrega de quilos de matèria orgànica que es dipositaven als contenidors". En la mateixa línia, l'Ajuntament cambrilenc apuntava que es "guanya en la qualitat dels residus reciclats, ja que aquests no contenen impropis i la gestió a planta és més econòmica". El consistori finalitzava la seva resposta comunicant que "en els pròxims mesos es preveu que més restaurants es puguin adherir a aquest sistema de recollida que ens acabarà afavorint a tots i evitarem així aquestes imatges desagradables de contenidors desbordats". 

"El problema no és el reciclatge que ofereix el pla porta a porta. El problema és que determinats restaurants i bars aboquen les seves deixalles a qualsevol hora fora dels contenidors"

Pel que fa a la recollida porta a porta, el mateix veí considera que "s'ha improvisat d'avui per demà i s'ha fet sense cap mena de previsió ni temps suficient". El veí titlla de fracàs aquest pla, argumentant que, dels 66 contenidors que es van entregar a principis de juliol a 50 establiments, entre els quals hi ha restaurants, fruiteries, carnisseries i fleques, només 9 negocis "fan servir aquest servei, dels quals només dos són restaurants". El veí indica que les dades aportades provenen de Secomsa. Tanmateix, la mateixa persona apunta que "el problema no és el reciclatge que ofereix el pla porta a porta. El problema és que determinats restaurants i bars aboquen les seves deixalles a qualsevol hora fora dels contenidors, i això no té res a veure amb el seu pla porta a porta", ja que critica que "aquest servei no és utilitzat pels restaurants i bars". 

"És una vergonya que hi hagi aquest descontrol, aquesta falta de l'autoritat competent, aquest malbaratament de recursos públics i aquest abandonament de funcions per part del senyor Vallès -regidor de Serveis Generals i Medi Ambient- i del govern municipal. L'anterior govern actuava de la mateixa manera", conclou aquest veí. Així mateix, ha fet extensiva la queixa a l'Associació de Veïns del barri del Port, entitat de la qual és membre, perquè en tinguin coneixement.

Caixes de cartró fora del contenidor al carrer de les Drassanes (Foto: Cedida)
Altres caixes de cartró i porexpan fora del contenidor al carrer de les Drassanes (Foto: Cedida)

 

Comenta aquest article