Informació general

Atemptats

Les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils rebran 7,2 milions en indemnitzacions

El Ministeri de l'Interior indemnitzarà 130 persones de les 355 víctimes reconegudes per l'Audiència Nacional

Per Redacció

Ofrenes a la zona zero de l'atemptat, el 20 d'agost de 2017
Ofrenes a la zona zero de l'atemptat, el 20 d'agost de 2017 | Lluís Rovira i Barenys

Un total de 130 víctimes dels atemptats del 17 d'agost del 2017 a Barcelona i Cambrils seran indemnitzades amb 7.228.798,78 euros en total, segons dades del Ministeri de l'Interior a les quals ha tingut accés l'agència Efe quan es compleixen cinc anys d'aquests atacs terroristes. De les 355 víctimes que figuren en la relació de fets provats de la sentència del cas, ratificada per l'Audiència Nacional en els seus aspectes fonamentals el passat mes de juliol, només 216 han sol·licitat algun tipus d'ajuda o indemnització. D'aquestes, 130 obtindran finalment una compensació pels danys físics o psíquics provocats pels atemptats. Dels expedients de les 86 víctimes restants que van sol·licitar algun tipus d'indemnització, 84 van ser desestimats i dos estan pendents de resolució.

La resta de víctimes reflectides en la sentència, 139, no han presentat sol·licitud de compensació en termini per raons que es desconeixen. La gran majoria d'aquests afectats són persones que apareixen en els fets provats de l'atemptat de les Rambles de Barcelona, i gairebé tots figuren com a víctimes de síndrome d'estrès postraumàtic (66) o de lesions i seqüeles de tipus lleu (73).

El passat mes de juliol l'Audiència Nacional va ratificar els aspectes fonamentals de la sentència que va condemnar tres acusats pels atemptats yihadistes del 17A, si bé va rebaixar 10 anys la pena a dos d'ells, a 43 i 36 anys de presó, per una qüestió tècnicojurídica. La Sala d'Apel·lació de l'Audiència Nacional, responsable de revisar els recursos que es van interposar contra la primera sentència, va rebutjar considerar els tres únics acusats com a responsables dels 16 assassinats comesos per la resta de membres de la cèl·lula terrorista -tots abatuts- a Les Rambles de Barcelona i al passeig marítim de Cambrils.

Comenta aquest article