Informació general

Policia Local

Josep Muñoz, cap de la Policia Local durant els últims dotze anys: «La nostra organització és referent»

L'excap del cos de seguretat cambrilenc –jubilat recentment– repassa els 40 anys d'una trajectòria professional que ha anat en paral·lel al creixement de Cambrils

Per Maria Vidal

Josep Muñoz davant de l'edifici de l'antic ajuntament a la plaça de la Vila on, en els seus inicis a la Policia Local, hi havia la comissaria
Josep Muñoz davant de l'edifici de l'antic ajuntament a la plaça de la Vila on, en els seus inicis a la Policia Local, hi havia la comissaria | Berta Ruiz

Després de 40 anys sent agent de la Policia Local de Cambrils, els últims 12 com a cap, Josep Muñoz s'ha jubilat. La seva trajectòria en aquest càrrec ha estat marcada per la reorganització de la plantilla, per alguns casos mediàtics, per la pandèmia i, sobretot, per l'atemptat terrorista que va sacsejar Cambrils la matinada del 18 d'agost de 2017. Des de la comissaria, Muñoz ha vist la transformació i el creixement d'un municipi que també ha anat augmentant en complexitat quant a seguretat ciutadana. Pocs dies després de jubilar-se, repassa el seu recorregut laboral a revistacambrils.cat, des que va entrar com agent del cos l'any 1982 fins la darrera època, en la qual hi ha estat al capdavant.

"La meva evolució dins del cos ha anat paral·lela a l'evolució de Cambrils", resumeix Muñoz. Va entrar-hi el 27 d'abril del 1982, en la promoció dels "primers policies de la Transició" i en la qual també hi havia les primeres dones policies. Els 80, quan només hi havia 18 agents i dos serenos a Cambrils, eren uns anys de "molta delinqüència local", un moment "molt complicat quant a seguretat ciutadana". Així, l'Ajuntament va apostar per ampliar la plantilla i, en poc temps, la Policia Local va passar a ser el cos més important de la ciutat amb una setantena d'agents, els mateixos que hi ha actualment, ja que "la Guàrdia Civil va anar perdent efectius". Més endavant, van sorgir els Mossos d'Esquadra com a tercer actor.

Cinc mesos provisionals com a inspector que s'han convertit en 12 anys al càrrec 

Pel que fa a la seva trajectòria personal, Muñoz va ascendir d'agent ras a sergent 10 anys més tard d'entrar a formar part de la plantilla. Uns altres 10 anys més tard, es va convertir en sotsinspector, quan es va crear aquesta plaça. Entre el 2007 i el 2009, hi va haver tres caps a la Policia Local de Cambrils. Després d'aquesta època de canvis, l'Ajuntament va dir a Muñoz que, provisionalment, seria l'inspector en cap durant uns mesos. "Era un moment de conflicte. Hi havia un conflicte entre plantilla, sindicats i govern de l'Ajuntament. Va ser una època molt dolenta, la nostra organització va caure en un pou de desorganització i indisciplina", recorda l'excap. El consistori li havia encarregat que "arreglés tot el que pogués" mentre no es tornés a convocar la plaça, però els cinc mesos al càrrec s'han acabat allargant 12 anys, que es tradueixen en cinc mandats. "L'avantatge que tenia era que coneixia la casa des de dins, i sabia els problemes que s'havien de solucionar. Necessitàvem una renovació", afirma Muñoz. En primer lloc, va tirar endavant un "pla de reorganització total de la plantilla", després que l'Ajuntament acceptés la seva proposta, tot i que va tenir dificultats per impulsar-lo. "Em vaig trobar amb resistència al canvi i va coincidir amb la crisi de la bombolla immobiliària, amb la qual cosa no hi havia recursos econòmics", indica.

Josep Muñoz a la sala de plens de l'Ajuntament de Cambrils el dia de la seva jubilació
Josep Muñoz a la sala de plens de l'Ajuntament de Cambrils el dia de la seva jubilació / Foto: Cedida
"En aquests 40 anys he conegut de tot" 

"En aquests 40 anys he conegut de tot. He conegut els atemptats d'Enpetrol, els anys durs dels atemptats d'ETA contra els interessos turístics catalans... he conegut tota mena de fets i malifetes", assegura. "Cambrils ara és una ciutat de serveis, i els problemes són continus. Abans hi havia dues èpoques diferenciades, però ara és tot l'any, no podem abaixar la guàrdia ni el ritme", continua. Recorda casos com el de l'atracament mortal a l'oficina del banc de Santander, el de l'home que es va anar a entregar a la comissaria després d'assassinar la seva parella i, especialment, els atemptats jihadistes del 2017. "Primer no m'ho creia, no ho relacionava amb l'atemptat, em pensava que era un ajustament de comptes", afirma. El 17 d'agost és, a més, el seu aniversari, de manera que aquella nit ho havia celebrat amb la família, es trobava al llit i, quan el van avisar, ràpidament va anar a la comissaria per després dirigir-se al lloc dels fets. "Hi havia una sensació de pànic generalitzat. La gent no sabia quants terroristes hi havia", declara. Quan van finalitzar el dispositiu nocturn, cap a les 9.30 h, van començar les tasques de "recollir la màxima informació possible" i de treballar "la resiliència de recuperar-se d'un fet tràgic". "Es va haver de tornar a la normalitat i donar garantia que la gent pogués passejar tranquil·lament per les platges, i crec que això es va assolir", confirma.

"L'agraïment de les gent va ser la millor de les recompenses, és el súmmum de la meva carrera professional"

Muñoz qualifica els dies posteriors, plens de visites institucionals, com "un estrès continu". "Però no és això el que m'ha quedat gravat a la memòria, sinó l'agraïment de la gent. Això va ser la millor de les recompenses, per mi és el súmmum de tota la meva carrera professional", apunta. "Al cap de pocs mesos, la imatge de la policia catalana va tornar a caure en la negativitat, però jo em quedo l'alegria, l'agraïment i les abraçades dels dies següents de l'atemptat", manifesta. Uns anys més tard, va venir la pandèmia, una situació per la qual cap administració estava preparada. "La manca de recursos va ser un problema molt important, i l'altre és que ens donaven ordres de tancament de ciutats, d'aixecar actes, de denunciar qualsevol que es mogués... Havíem de privar d'un dret constitucional a milions de persones", explica. "Si ara ens tornessin a confinar, ho faríem d'una altra manera: amb recursos, amb plans...", constata Muñoz.

"Amb els anys m'he guanyat el respecte de la plantilla"

Fent balanç d'aquests 12 anys, l'excap de la Policia Local afirma que "coordinar i gestionar tot el personal s'ha acabat convertint en una feina fàcil, però no va ser-ho gens quan vaig començar l'any 2010. Amb els anys m'he guanyat el respecte de la plantilla i no he hagut de fer masses intervencions disciplinàries". "La coordinació amb els altres cossos de seguretat ha sigut una obsessió per part meva", considera Muñoz, però creu que el principal assoliment ha sigut la reorganització interna, perquè "és el que més ha costat". En aquest sentit, mostra la seva satisfacció: "estic content perquè la nostra organització és referent, han vingut de molts ajuntaments a estudiar com solucionar els problemes que tenen a les seves organitzacions".

Les instal·lacions i la renovació de la plantilla, dos temes pendents

Així mateix, opina que li han quedat pendents dues qüestions, una a nivell d'instal·lacions i l'altra de recursos humans. "Hauríem de sortir de casa de la Vila, som de les poques policies locals que encara estem dins de l'Ajuntament. Avui en dia això ja és anacrònic", argumenta. Pel que fa a l'altra problemàtica, diu que "la nostra plantilla s'està envellint i fa molts anys que no s'ha fet cap aportació de sang nova. Fa falta gent jove, que entrin noves generacions, per una banda, i fa falta que entrin dones, la proporció de dones que tenim és escassa. Hem tingut dificultats en la incorporació de dones a la Policia Local de Cambrils". En la mateixa línia, li preocupa "la piràmide d'edat als comandaments". "He fet molts informes, però no he trobat resposta en una situació que intueixo que pot ser complicada en pocs anys", reivindica.

"Hi ha hagut cinc mandats diferents i no hi ha hagut voluntat de substituir-me, en aquest sentit, estic més que satisfet de la relació"

"He tingut la sort o la virtut de tenir sempre molt bona relació amb tots els polítics, siguin del govern o de l'oposició", assegura Josep Muñoz quant a la relació amb el consistori. "Sempre m'he trobat respecte, s'ha revalorat molt la feina feta. Hi ha hagut cinc mandats diferents i no hi ha hagut voluntat de substituir-me, en aquest sentit, estic més que satisfet de la relació", segueix. Al cap i a la fi, "Cambrils és una ciutat segura, no ho dic jo, ho diuen les dades i el Ministeri de l'Interior". Per aconseguir-ho, "hi ha una feina molt del dia a dia, molt constant. Cambrils és una ciutat molt llaminera pels grups de delinqüents, com ho són totes les ciutats de cert prestigi". "Hem de tenir gent formada i un important contacte amb la ciutadania. Hem de ser una autèntica policia de proximitat, i alhora també hem de ser una policia integral, hem de tocar totes les tecles", manifesta. Pel que fa a la resposta dels cambrilencs, relata: "és curiós, però últimament només he rebut felicitacions i bons desitjos". "Això deu ser simptomàtic que alguna cosa hauré fet bé en aquest món", conclou, havent passat el relleu al seu germà Manel Muñoz, actual sotscap de la Policia Local de Cambrils i inspector en funcions, a l'espera que es facin les proves per cobrir la plaça vacant.

Comenta aquest article