Informació general

Platges

Queixes pel retard en els treballs d'aportació de sorra a les platges cambrilenques

El Ministeri per a la Transició Ecològica ha iniciat els treballs aquesta setmana –en horari nocturn–; aquest considerable endarreriment ha propiciat les queixes per part dels usuaris i de l'oposició

Per Berta Ruiz

Aspecte de la platja de la riera d'Alforja amb l'aportació de sorra realitzada aquesta mateixa setmana
Aspecte de la platja de la riera d'Alforja amb l'aportació de sorra realitzada aquesta mateixa setmana | Cedida

Enguany, l'aportació de sorra a les platges cambrilenques ha patit un retard considerable. Aquesta situació va provocat les queixes per part de molts usuaris i banyistes –molts d'ells a través de les xarxes socials–, així com per part dels dos grups de l'oposició a l'Ajuntament de Cambrils, JxC i ERC, qui van criticar aquest endarreriment en la sessió plenària del passat 27 de juny. De fet, si habitualment aquests treballs al litoral es feien abans de l'inici de la temporada forta d'estiu –cap al mes de maig o principis del mes de juny–, aquest any s'han enllestit aquesta mateixa setmana. Aquests han anat a càrrec del Ministeri per la Transició Ecològica, a través de la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar, amb la reposició de sorra a les zones més afectades pels temporals dels passats mesos de març i abril.

Tal com va anunciar el regidor de Serveis Generals i Medi Ambient, Josep M. Vallès, al plenari de finals de juny, els treballs s'han dut a terme en horari nocturn. Concretament, els dies 4 i 5 de juliol es van realitzar els treballs de condicionament a la platja del Cap de Sant Pere i el dia 6 de juliol es va actuar a les platges de la Riera d’Alforja i a la platja de gossos. Properament s’iniciaran les tasques d’adequació de la platja de la Llosa, a l’alçada del carrer dels Gladiols.  

Josep M. Vallès: "Els temporals de mar ja no arriben quan arribaven abans, sinó que es poden produir en temporades diferents"

Sobre aquests endarreriments, el regidor de Serveis Generals i Medi Ambient va reconèixer aquesta situació però va explicar que els actuals canvis climàtics propicien que "els temporals de mar ja no arriben quan arribaven abans, sinó que es poden produir en temporades diferents. Abans, al mes de maig, ja s'havien acabat els temporals i, per tant, es podia procedir a la reparació de les platges amb un temps adequació i amb previsió de cara a la temporada turística. Malauradament, si aquesta acció de reposició s'hagués fet com es feia abans, ara mateix tindríem les platges com una desgràcia. Per exemple, a Torredembarra es va fer una aportació de sorra i un temporal de mar –fa unes setmanes– va bolcar cap per avall una màquina enorme que estava treballant en la restauració de la platja".

Josep M. Vallès: "Per desgràcia no podem regular el temps i l'evidència del canvi climàtic és un fet i són qüestions que no podem garantir"

Dit això, el regidor Vallès va insistir que, "tenim la màxima predisposició per part del Servei de Costes de l'Estat. Els vam demanar que la reposició es fes abans de les revetlles de Sant Joan i de Sant Pere, així es van comprometre, però les dificultats sobrevingudes en d'altres punts del litoral –més afectats que el de Cambrils– ho van fer impossible". En la sessió plenària del 27 de juny, Vallès ja va avançar que els treballs es farien de nit per tal de destorbar el menys possible als usuaris. "Per desgràcia no podem regular el temps i l'evidència del canvi climàtic és un fet i són qüestions que no podem garantir. Ens hem d'adaptar i fer-ho amb la màxima celeritat per deixar-ho tot en condicions" va afirmar.

Camí Mendoza (ERC): "Sabem que hi ha competències municipals i d'altres que són de l'Estat, però la responsabilitat d'un govern és vetllar perquè tot allò públic estigui en les condicions que han d'estar"

Aquest estat de les platges va propiciar les crítiques de l'oposició. La portaveu d'ERC, Camí Mendoza, va afirmar: "sabem que hi ha competències municipals i d'altres que són de l'Estat, però la responsabilitat d'un govern és vetllar perquè tot allò públic estigui en les condicions que han d'estar i també reclamar a les administracions superiors que facin la seva feina. Estem enfadats perquè, especialment, a les platges de Ponent –a dia d'avui– no s'han fet les aportacions de sorra com s'havien d'haver fet, un cop s'acaben els temporals. Ja ha començat la temporada turística i seria imprescindible tenir les aportacions de sorra fetes i que l'Ajuntament fes l'aplanament posterior. La mancança principal la trobem a la platja de la riera d'Alforja, una platja molt freqüentada per cambrilencs i visitants".

Per part de JxC, també es va fer la mateixa queixa. Lluís Abella va incidir, principalment, en l'estat de la platja de la Riera d'Alforja.

Tasques de reposició de sorra al litoral de Llevant (Foto: Cedida)

 

L’Apunt

Tasques de condicionament del litoral

D’altra banda, a inici de temporada l’Ajuntament de Cambrils, a través d’Ingesol, ja va realitzar les tasques de condicionament dels més de 8 quilòmetres de platja, que consisteixen en una neteja amb pales excavadores i anivelladores per retirar les deixalles acumulades dels temporals i preparar el terreny perquè hi puguin entrar les màquines que fan el manteniment diari. 

Durant la temporada estival, diàriament, els serveis de neteja mecànica treballen de nit, a totes les platges del municipi, per tal que de bon matí ofereixin una imatge de platja nova. Posteriorment, durant el matí, els equips de neteja manual d'Ingesol, s'encarreguen d'arribar a tots aquells indrets on les màquines no han pogut arribat per l’orografia del terreny. 

Comenta aquest article