Informació general

Justícia

El plenari municipal dóna el suport unànime a la figura dels Jutges de Pau

El Projecte de la Llei Orgànica d'Eficiència Organitzativa del Servei Públic de Justícia –en tràmit– contempla suprimir la figura dels jutges de pau; presents en 898 municipals catalans

Per Berta Ruiz

El Jutjat de Pau de Cambrils es troba ubicat a l'edifici de l'antic ajuntament, a la plaça de la Vila (imatge d'arxiu)
El Jutjat de Pau de Cambrils es troba ubicat a l'edifici de l'antic ajuntament, a la plaça de la Vila (imatge d'arxiu) | Lluís Rovira i Barenys

El plenari municipal va aprovar, per unanimitat de tots els grups, una moció de suport als Jutges de Pau presentada pel grup de Junts per Cambrils. Aquesta aprovació es va fer a la sessió ordinària corresponent al mes de juny, celebrada el passat dilluns dia 27. Inicialment, aquesta moció s'havia presentat al plenari del mes de maig, però finalment va ser retirada de l'ordre del dia per tal de transaccionar-la i assolir una major acord entre tots els grups.

Lluís Abella (JxC): "Esdevenen alhora un model de justícia molt propi de Catalunya, essencial per la seva proximitat i al servei de la gent"

El text de la moció va ser presentat pel portaveu de JxC, Lluís Abella, qui va exposar que, "el Projecte de la Llei Orgànica d'Eficiència Organitzativa del Servei Públic de Justícia –que està en tràmit a les Corts Generals–, contempla suprimir la figura dels jutges de pau. Davant d’aquest fet, des del món municipal volem manifestar el nostre posicionament en contra de l’adopció d’aquesta mesura i la necessitat de mantenir els Jutges de Pau, si més no, a Catalunya. A Catalunya, els Jutjats de Pau són un instrument de la justícia que amb un marcat caràcter tradicional i molt propis del nostre país, han demostrat al llarg de la història la seva utilitat i eficàcia en la resolució dels conflictes. Actualment són presents a 898 dels 947 municipis, abastant pràcticament tot el territori català. Esdevenen alhora un model de justícia molt propi de Catalunya, essencial per la seva proximitat i al servei de la gent, ja que els jutges de pau són persones que coneixen el municipi i tenen una actuació basada sobretot en la mediació. Suprimir aquesta figura allunyarà la justícia de la ciutadania, l'encarirà, i augmentarà la litigiositat als jutjats, fent qualsevol alternativa més ineficient i menys eficaç". Per tot plegat, el text demanava la no supressió d'aquesta figura.

Camí Mendoza (ERC): "La figura del Jutge de Pau és una figura molt arrelada a Catalunya"

En nom d'ERC, Camí Mendoza, considerem que el Projecte de la Llei Orgànica d'Eficiència Organitzativa del Servei Públic de Justícia posa en perill la figura dels Jutges de Pau –competència que tenim reconeguda en l'Estatut d'autonomia; amb aquesta supressió s'allunyaria la justícia de la ciutadania, saturaríem encara més els jutjats i encariríem la justícia, oferint un pitjor servei. La figura del Jutge de Pau és una figura molt arrelada a Catalunya".

Oliver Klein: "La mateixa figura del jutge de Pau creiem que és una figura que s'ha de defensar"

En nom del govern, l'alcalde Oliver Klein va donar suport al text –després de les transaccions realitzades–, però va recordar que la tramitació de la llei "establirà una organització judicial que pretén donar més eficiència i eficàcia". Klein també va remarcar que, "la mateixa figura del jutge de Pau creiem que és una figura que s'ha de defensar".

Comenta aquest article