Societat

Investigació

Jaume Folch, investigador del grup de recerca TecnATox-URV: «Al litoral tarragoní tenim un problema de desertització de la vegetació marina»

La Confraria de Pescadors va acollir, ahir a la tarda, la xerrada titulada "La mar de Tarragona, propostes de regeneració" a càrrec del Dr. Jaume Folch López

Per Berta Ruiz

Un moment de la xerrada a càrrec de Jaume Folch, ahir a la tarda, a la Confraria de Pescadors
Un moment de la xerrada a càrrec de Jaume Folch, ahir a la tarda, a la Confraria de Pescadors | Berta Ruiz

La Confraria de Pescadors va acollir, ahir a la tarda, la xerrada titulada "La mar de Tarragona, propostes de regeneració" a càrrec del Dr. Jaume Folch López, instructor de busseig 2E-FECDAS i investigador del grup de recerca TecnATox-URV del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV. Amb aquest acte, emmarcat en la Festa Major de Sant Pere, es tancava el curs d'activitats del Campus Extens de la URV.

Segons va explicar Jaume Folch a revistacambrils.cat, "jo em responsabilitzo de la part d'estratègia marina del grup, és un grup expert en temes de toxicologia ambiental i hem fet estudis sobre contaminació, sobre les indústries de Tarragona i, des de fa uns 6 anys, anem 'mapejant' què és el que tenim al litoral tarragoní i últimament ens estem centrant molt en el tema dels microplàstics. També hem iniciat –de forma tímida– iniciatives de consolidació d'ecosistemes, reproducció de vida invertebrada o la creació d'estructures marines per incrementar la biodiversitat. Aquí a Tarragona tenim un problema desertització; el mateix que pot passar en un bosc o a la muntanya, amb el canvi climàtic anem perdent bosc i la vegetació marina; està afectant de manera molt important els ecosistemes submarins que estan a tocar a la platja.

"Estem jugant amb foc, perquè el canvi climàtic és una tendència molt important. Hem d'augmentar del que ens dona de menjar en sentit literal –peix– i figurat"

Un dels grans problemes és la manca d'inversió per a la seva protecció. Folch va detallar que, "aquí a Tarragona, per desgràcia, pràcticament no s'ha invertit en la part marina del litoral. El litoral és un sistema natural; una platja no és una piscina i està formada per una part terrestre –on posem la tovallola– i una part aquàtica. Enguany, el Servei de Costes ha fet un esforç important –1,4 milions d'euros– en moure sorra; això durarà el que durarà i salvarà la campanya turística però enfonsarà una mica més l'estat dels ecosistemes aquàtics del litoral perquè no hi ha cap inversió: cap inversió en boies de fondeig, cap inversió en crear espais de reserva, en protecció dels ecosistemes... Amb aquesta política, estàs desenvolupant la teva activitat en un sistema natural –que té les seves normes– i que és el principal ecosistema de Catalunya –el que dona més benefici a la societat– i aquí a Tarragona està pràcticament abandonat a la seva dissort. En 100 quilòmetres de costa fins al Delta de l'Ebre, no arriba a 1,5 km els espais on les espècies amenaçades puguin tenir un recer. O protegim entre el 20 i el 30% del que ens queda o no hi haurà oportunitats. Quan un sistema natural col·lapsa, –per exemple al Mar Menor a Múrcia– també s'endú el turisme i l'activitat econòmica i s'ho emporta tot. Estem jugant amb foc, perquè el canvi climàtic és una tendència molt important. Hem d'augmentar del que ens dona de menjar en sentit literal –peix– i figurat".

Comenta aquest article