Informació general

Agricultura

La Cooperativa i l'ADV Cambrils fan un reconeixement a Carlos Matas, tècnic de l'ADV, amb motiu de la seva jubilació

El reusenc Lluís Domingo agafa el relleu del cambrilenc Carlos Matas, que portava uns 40 anys com a tècnic de l'ADV Cambrils

Per Lluís Rovira i Barenys

Lluís Domingo, nou tècnic de l'ADV Cambrils; Josep Soto, president de l'ADV Cambrils i Carlos Matas, fins ara tècnic de l'ADV Cambrils, ahir a la Cooperativa Agrícola
Lluís Domingo, nou tècnic de l'ADV Cambrils; Josep Soto, president de l'ADV Cambrils i Carlos Matas, fins ara tècnic de l'ADV Cambrils, ahir a la Cooperativa Agrícola | Lluís Rovira i Barenys

La sala de la Cooperativa Agrícola va escenificar, ahir al vespre, el relleu del tècnic de l'Agrupació de Defensa Vegetal (ADV). Carlos Matas, que havia ocupat aquest lloc des de feia uns 40 anys, s'ha jubilat i el reusenc Lluís Domingo n'agafa el relleu. Carlos Matas ha estat el primer tècnic de l'ADV de Cambrils, una ADV que, tal i com explicava el mateix Matas ahir, va néixer arran de la problemàtica del poll blanc del presseguer, el febrer de l'any 1987. Tots els cultius pateixen alguna plaga i a partir d'aquell moment, des de l'ADV es va anar assessorant els pagesos en el tractament del diferents cultius; cítrics, horta,...Segons explicava Carlos Matas, "la filosofia dels ADV és la de fer els tractaments en el moment que toca, ara la gent ja ho va entenent ja que abans molts pagesos comprovaven que com més tractaments feien, més plagues tenien". Les plagues vegetals evolucionen de manera similar a com hem vist ara que ha evolucionat la pandèmia de la covid 19, "totes les plagues fan un pic d'incidència màxima i després decauen però no desapareixen".

L'ADV de Cambrils ha tingut un paper molt rellevant en el sistema de control de plagues i malalties que es controlen arreu del territori, donat que Cambrils i poblacions veïnes comptaven amb una gran varietat de conreus (olivera, horta , fruita seca, citricultura, vinya) i per tant Cambrils ha format part d’aquesta xarxa durant molts anys, també ha participat en més d’un centener d’estudis en col·laboració amb el Departament de Sanitat Vegetal del SSTT del Departament a Tarragona.

Xerrada tècnica sobre el control del repiló dels olivers

El relleu del tècnic de l'ADV Cambrils es va produir després de la xerrada tècnica, presencial i en línia, sobre el “Control del repiló i olivera regenerativa” a càrrec del tècnic Pablo Ortigueira, expert tècnic de camp assessor en explotacions tant a Catalunya com a Andalusia i l’Aragó entre d’altres i amb més de 20 anys d’experiència al sector de l’olivicultura.

La xerrada tècnica va constar de tres parts; a la primera Pablo Ortigueira va parlar del control d’una malaltia que afecta any rere any als olivers de Catalunya com és el repiló, i les noves estratègies per al seu control. Posteriorment va parlar de l’olivicultura regenerativa, que descriu les pràctiques agrícoles que, entre altres beneficis, reverteixen el canvi climàtic mitjançant la restauració de la matèria orgànica i de la biodiversitat del sòl degradat. La xerrada va ser seguida per un nombrós públic presencial a les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola i per 80 persones connectades per via telemàtica.

Aquesta xerrada va  estar organitzada pel DACC (Generalitat de Catalunya) amb la col·laboració de la Cooperativa Agrícola de Cambrils i Aceites Mestral S.L. Un cop finalitzada la xerrada es va fer el reconeixement públic a la tasca portada a terme per Carlos Matas al llarg de tots aquests anys a l'ADV de Cambrils.

Comenta aquest article