Informació general

Platges

21 persones van morir ofegades a les platges catalanes l'any passat, majoritàriament homes de més de 70 anys

Protecció Civil demana "extremar la prudència" davant la previsió "d'afluència massiva" de banyistes

Per ACN

Imatge d'arxiu del litoral de Llevant
Imatge d'arxiu del litoral de Llevant | Lluís Rovira i Barenys

21 persones van perdre la vida per ofegament a les platges catalanes l'any passat, segons les dades de Protecció Civil, que indica que la gran majoria van ser homes de nacionalitat espanyola i més de 70 anys. Els anys anteriors hi ha haver 24 ofegaments mortals el 2020, 29 el 2019, 18 el 2018 i 22 el 2017. El cos d'emergències ha llançat una campanya de difusió de consells de seguretat i prevenció amb cartells que es distribuiran en els municipis costaners. D'altra banda, l'ens ha demanat "extremar la prudència" a les platges davant d'un estiu que es preveu "d'afluència massiva" de banyistes per les calorades.

Els principals consells dels cartells fan referència a preferir sempre platges vigilades, respectar el color de les banderes i fer cas dels socorristes, no banyar-se en cas d'indisposició o tenir especial cura dels infants. Protecció Civil també ha editat uns cartells amb consells per al bany en piscines, en rius, pantans i estanys, que es distribuiran en els municipis que tenen zones habilitades i autoritzades.

Respecte al bany en rius, pantans i estanys, la principal recomanació és evitar banyar-se en zones no habilitades especialment per al bany on hi ha molts riscos per corrents i similars. Aquest any s'ha tornat a activar el dispositiu de coordinació al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT, del que formen part Protecció Civil i SEM de forma presencial, i que està en contacte continu amb tots els operadors de socorrisme i cossos d'emergències i seguretat. Igualment, Protecció Civil de la Generalitat torna a posar en actiu la pàgina web del visor de platges amb informació en línia i temps real de quines platges estan vigilades, la bandera que oneja en cada moment en aquestes, si hi ha meduses, quin tipus i perillositat o els serveis, entre d'altres.

Comenta aquest article