Informació general

Acollida

El Servei municipal de Primera Acollida ha atès 371 persones refugiades d'Ucraïna des de l'inici de la guerra

Actualment hi ha 271 persones (111 famílies) d’aquest col·lectiu que estan vivint a Cambrils

Per Redacció

Imatge de l'edifici de la plaça de la Vila des d'on es realitzen aquestes atencions.
Imatge de l'edifici de la plaça de la Vila des d'on es realitzen aquestes atencions. | Cedida

Ahir, coincidint amb el Dia Mundial de les Persones Refugiades, l’Ajuntament de Cambrils feia balanç de les actuacions del Servei de Primera Acollida relacionades amb persones provinents d’Ucraïna. Aquest servei municipal adreçat a les persones nouvingudes, que ha treballat intensament des que va començar la guerra, ha atès un total de 371 persones de 141 grups familiars d’aquest país per oferir un primer assessorament. 

En primer lloc, en una primera entrevista se’ls lliura tota la informació necessària per poder accedir al sistema sanitari, com obtenir l’autorització temporal per a persones desplaçades d’Ucraïna que els permet residir i treballar durant un any a Espanya, quins són els requisits de l’empadronament o com accedir al sistema educatiu o a cursos de llengua, entre d'altres. Des del servei de Primera Acollida també es realitzen les corresponents derivacions als serveis especialitzats, ja bé sigui al Programa de Refugi o la Direcció General d’Atenció a d’Infància en el cas dels menors que han vingut sense els seus pares i que estan acollits per altres familiars. També s’han derivat a les famílies que ho necessiten a Càritas i Creu Roja perquè els donin un suport provinent del Banc d’Aliments i productes d’higiene o de neteja.   

Accions en l'àmbit psicològic, jurídic, religiós i educatiu

D’altra banda, s’han realitzat accions en l’àmbit psicològic, jurídic, religiós i educatiu. Per un costat, s’han realitzat un total de cinc sessions de suport psicològic grupal adreçades a mares per part del Servei d’Atenció Terapèutica Familiar (SATEC). Per l’altre, el mes de març es va dur a terme una reunió sobre el programa de refugi a la qual van assistir una setantena de persones que va comptar amb la benvinguda de l’alcalde i l’assessorament de la jurista del Servei d’Atenció Jurídica de les Migracions de l’Ajuntament. 

Pel que fa a l’educació, durant aquests quasi quatre mesos l’Oficina Municipal d’Escolarització ha incorporat a gairebé una vuitantena de nens i nenes a les escoles i instituts de Cambrils. En la vessant de la religió, es va poder oferir una litúrgia ortodoxa per part d’un sacerdot que parla ucraïnès, gràcies a la col·laboració de la Direcció General d’Afers Religiosos i de la parròquia de Santa Maria.  

El voluntariat també ha jugat un paper molt important en aquesta atenció. Alguns exemples són la mateixa comunitat ucraïnesa que ha donat un suport inicial en les traduccions o un grup de persones que ha ofert un cursos de castellà a més de 64 persones a l’Ateneu Juvenil.    

Reforç del Servei de Primera Acollida i Servei d’Atenció a les Dones

L’Ajuntament reforçarà el Servei de Primera Acollida i Servei d’Atenció a les Dones, amb la col·laboració del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat, que ha concedit una transferència econòmica als municipis que han acollit més persones provinents d’Ucraïna. 

Concretament, Cambrils rebrà més de 50.000 euros durant aquest 2022 que permetran incorporar personal al Servei de Primera Acollida i continuar treballant amb aquestes famílies per tal de poder oferir acompanyament, suport i orientació, així com l’accés a les formacions vinculades a l’acollida com ara el curs de Coneixement de l’entorn i la societat catalana. El SIAD també durà a terme accions de sensibilització sobre les situacions de violència masclista, especialment de tràfic de persones i violències sexuals, a les que s’exposen les dones refugiades. 

L’Apunt

Famílies ucraïneses a Cambrils

De les 371 persones (141 famílies) que han arribat a Cambrils des del mes de febrer, unes 100 persones ja han marxat del municipi (80 de les quals perquè han estat derivades al Programa Estatal de Refugi gestionat per la Creu Roja a Catalunya.  

A dia d’avui, hi ha 271 persones de 111 famílies que estan vivint a Cambrils (187 dones i 84 homes, entre els quals hi ha 98 menors d’edat). En la seva majoria aquestes famílies són dones amb nens que han vingut a Cambrils perquè hi tenien familiars o amics. Algunes han pogut llogar un habitatge i d’altres estan vivint en domicilis cedits per particulars. Cal destacar que també hi ha famílies cambrilenques que acollit a famílies sense tenir cap mena de vincle familiar o coneixença prèvia.  

Comenta aquest article