Societat

Festa Major

La Festa Major de Sant Pere retorna amb tot el seu esplendor

Es recuperen tots els actes que hi havia abans de la pandèmia i se n'incorporen de nous dins una intensa programació que s'iniciarà el 22 de juny i acabarà el 3 de juliol

Per Lluís Rovira i Barenys

Autoritats i representants de les entitats festives, aquesta tarda, a la presentació de la Festa Major de Sant Pere
Autoritats i representants de les entitats festives, aquesta tarda, a la presentació de la Festa Major de Sant Pere | Lluís Rovira i Barenys

La Festa Major de Sant Pere recupera, enguany, tots els actes d'abans de la pandèmia. Tres anys després, la Festa Major se celebrarà sense restriccions però sí que amb certs canvis alguns d'ells motivats per les obres que hi ha a bona part del barri del Port, concretament a la Rambla de Jaume I i carrers adjacents. I en aquests canvis logístics ha guanyat protagonisme la plaça de mossèn Batalla, lloc on avui s'ha fet la roda de premsa de presentació de la Festa Major, precisament per remarcar aquest aspecte. Tal com ha dit l'alcalde, Oliver Klein, "hem volgut posar en valor aquesta plaça com a lloc destacat de molts dels actes festius d'enguany". Aquesta plaça serà el punt de partida de la festa de la Percussió, de la trobada de bèsties de Foc i del seguici popular, del 29 de juny, diada de Sant Pere. En aquest sentit cal destacar un dels canvis importants d'enguany, el seguici festiu i la missa major es faran a la tarda en lloc del matí. Els elements festius del seguici es concentraran a les 18 h a la plaça de mossèn Batalla i des d'allí s'anirà fins a la plaça de l'Església on es farà la missa.

Flama del Canigó i revetlles, al parc del Pescador i torna la revetlla jove a la platja del Regueral

Un altre dels canvis d'enguany serà la rebuda de la Flama del Canigó, el 23 de juny a la tarda. Marc Gibert, representant de la colla de Diables els Cagarrieres, ha explicat que enguany volen recollir la flama a Reus, com ja és habitual, i dur-la fina a Cambrils corrent. A Cambrils la Flama arribarà al port i des d'allí, en comitiva, s'anirà al parc del Pescador que és el lloc on es llegirà el manifest de la diada i s'encendrà la foguerada.

Un altre dels canvis d'enguany és que les revetlles de Sant Joan, a càrrec de l'orquestra Venus, i de Sant Pere, a càrrec de l'orquestra Swing Latino, es tornaran a fer al pàrquing del parc del Pescador, lloc on ja s'havien fet fa anys. El motiu del canvi respecte als darrers anys, que es feien a la façana del port, és per no tallar aquest vial de circulació atenent que la Rambla de Jaume I està tallada per les obres. D'altra banda, es recupera la revetlla jove a la platja del Regueral, el dissabte 2 de juliol i en horari des de les 11h de la nit fins les 5 de la matinada. Aquesta vegada el ball a la platja es farà a la zona propera al Pi Rodó, segons ha explicat la regidora de Joventut, Natalia Pleguezuelos. La revetlla jove comptarà amb els grups Band-idos perversions, Ready to Rock i el DJ Ceba.

Festa de l'Ormeig

El dimarts 28 de juny es farà la festa de l'Ormeig, que enguany arriba a la XVI edició. L'any passat es va fer amb moltes restriccions per la pandèmia però enguany aquest condicionant ja no hi serà i la festa es viurà sense aforaments limitats. L'epicentre de la festa serà la platja de la riera d'Alforja i el passeig de les Palmeres, a part del moll de ponent, i no hi faltaran les recreacions de la pesca i la subhasta a l'antiga i la recreació d'oficis antics, segons ha explicat el representant de l'Arjau, Oriol Esteve.

Festa de la Percussió i Trobada de Bèsties de Foc

La Festa de la Percussió és una de les novetats d'enguany. Es farà el dissabte 2 de juliol i comptarà amb la participació de 10 grups de percussió. La Trobada, que es vol fer amb caràcter bianual, està organitzada pels Timbalers de la Farnaca i per la colla gegantera Tota l'Endenga. El punt de partida serà la plaça de mossèn Batalla, a partir de les 21,30 h i els timbalers recorreran els carrers del port fins arribar a la platja del Regueral on faran una actuació conjunta. La Festa de la Percussió també tindrà un vesant solidari amb la venda de polseres per la campanya Pels Valents.

També es recupera enguany la Trobada de Bèsties de Foc, el dissabte 25 de juny, que enguany arriba a la seva tercera edició. La trobada, organitzada pels Diables Els Cagarrieres, comptarà amb set bèsties de foc i una colla de diables. La concentració de les bèsties es farà a la plaça de mossèn Batalla, a les 19 h, i posteriorment es farà una cercavila amb tabalada i bèsties que acabarà al passeig de les Palmeres, lloc on es faran les enceses de les bèsties. La trobada també té caire de concurs i es premiarà la millor encesa. Finalment, hi haurà concert amb el grup Catacústic, al passeig de les Palmeres.

Regates populars, cucanyes i actuacions al carrer

La Festa Major d'enguany també recupera les regates populars, que se celebraran el 24 de juny a partir de les 18,30 h de la tarda i que estan organitzades per Vent d'Estrop-Vogadors de Cambrils.

El dijous 30 de juny es faran les cucanyes tradicionals per a tota la família, dinamitzades per Petit Oci amb taller de percussió per part de l’Escola Crea’t de Cambrils. A banda, durant aquests dies de la Festa Major hi hauran un seguit d'actuacions itinerants pels carrers del Port.

Jornada castellera amb la Jove dels Xiquets de Tarragona com a colla convidada

El president de la colla castellera Xiquets de Cambrils, Marc Luque, ha manifestat la seva satisfacció de poder celebrar la que serà la primera diada castellera a Cambrils d'ençà de la pandèmia donat l'intent fallit que es va produir en la diada castellera de la Fira, que es va haver de suspendre després de la primera ronda per no haver-hi ambulància. La diada de la Festa Major es farà el dissabte 2 de juliol a la plaça de les Remendadores, a partir de les 18 h, i comptarà amb els Xiquets de Cambrils i amb la Jove dels Xiquets de Tarragona com a colla convidada

La roda de premsa de presentació de la Festa Major de Sant Pere s'ha fet a la plaça de mossèn Batalla / Foto: Lluís Rovira i Barenys


 

L’Apunt

El local per a les entitats i el problema amb el cobrament de les subvencions municipals
A part de presentar la programació de la propera Festa Major de Sant Pere hi han hagut dos altres temes que han planat en aquest acte de presentació que ha reunit els representants de gairebé totes les entitats festives locals. Un d'ells ha estat la manca de local per a les entitats festives, un tema pendent que s'arrossega des de fa anys i que les entitats reivindiquen de manera constant. L'alcalde, Oliver Klein, ha avançat que "anirem més de pressa de cara a disposar del local per a les entitats" i que "abans de disposar d'aquest local definitiu n'habilitarem un de provisional".
L'altra tema, que l'alcalde ha englobat dins el concepte de "eliminar entrebancs", és de les traves que pateixen les entitats festives a l'hora de cobrar les subvencions municipals. Els requisits que s'estableixen des d'intervenció de l'Ajuntament dificulten i molt la dinàmica logística de les entitats que han manifestat que, a hores d'ara, encara no s'han firmat els convenis anuals amb l'Ajuntament. Després de la roda de premsa de presentació, els representants de les entitats han seguit parlant d'aquests temes amb l'alcalde i el regidor no adscrit Joan M. Artigau en una improvisada reunió a la mateixa plaça de mossèn Batalla.

Comenta aquest article