Societat

Solidaritat

«Posa't la gorra!» compleix vint anys de sensibilització sobre el càncer infantil i juvenil a PortAventura World

L'AFANOC, que atén a un centenar famílies ebrenques i tarragonines, commemora deu anys de la Casa dels Xuklis

Per ACN

L'edició d'enguany del Posa't la gorra es va celebrar aquest passat dissabte a PortAventura
L'edició d'enguany del Posa't la gorra es va celebrar aquest passat dissabte a PortAventura | ACN (Ariadna Escoda)

Unes 3.000 persones van participar, aquest passat dissabte, en la vintena edició de la festa 'Posa't la gorra!' organitzada per l'Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC). El recinte de PortAventura World va acollir la iniciativa, que va tenir com a plat principal la música i la sensibilització envers el càncer infantil i juvenil. En declaracions a l'ACN, la vicepresidenta d'AFANOC, Montserrat Florensa, va reivindicar la tasca que l'entitat fa a través de la Casa dels Xuklis. Es tracta d'un projecte d'acollida per a famílies amb nens i joves amb càncer que enguany compleix deu anys i que mira al futur amb voluntat de seguir creixent. Actualment, l'AFANOC atén un centenar de famílies de les comarques tarragonines i ebrenques.

Dues agrupacions musicals, Reusamba i Engrescats de Tarragona, van amenitzar a ritme de batucada l'inici de la festa 'Posa't la gorra!'. En dos grups separats van envoltar el parc per diferents recorreguts fins arribar a la plaça de la Xina, on s'havien instal·lat diversos estands de sensibilització sobre el càncer infantil i juvenil. En aquest punt també es van poder comprar gorres solidàries i altres elements de marxandatge d'AFANOC.

La pandèmia ha tingut un efecte directe en l'esdeveniment, que tot i que s'ha mantingut al llarg dels anys, ha canviat alguns aspectes del seu format. D'aquesta manera, s'ha optat per donar un major protagonisme a la música -amb doble batucada primer i després amb una sessió de dj's- i mantenir els estands divulgatius i de recollida de donatius.

L'emoció també  va ser present en aquesta vintena edició, de la mà dels joves de l'entitat que van llegir el manifest anual de l'esdeveniment. Amb un missatge de record per als amics que ja no hi són i amb esperança pel futur que vindrà, els adolescents van posar l'accent en la importància de la solidaritat i la sensibilització del conjunt de la societat envers aquesta malaltia.

Una dècada de la Casa dels Xuklis

La vintena edició del 'Posa't la gorra!' coincideix amb un altre aniversari; els deu anys de la Casa dels Xuklis. Es tracta d'un allotjament temporal que acull infants i adolescents amb càncer i les seves famílies mentre duren els tractaments.

El projecte es manté gràcies a les col·laboracions altruistes, patrocinis amb empreses, donatius i subvencions públiques. Davant aquesta situació, la vicepresidenta de l'AFANOC, Montserrat Florensa, ha reiterat a l'ACN la importància de mobilitzar la població i conscienciar-la davant malalties com el càncer infantil i juvenil. "Partim de la base que el càncer no només el té l'infant, sinó que repercuteix al seu entorn familiar i social. Des d'AFANOC destinem totes les eines que tenim a millorar la seva situació i entre altres accions, s'hi troba la festa 'Posa't la gorra!', que busca la complicitat de tota la societat", ha afegit.

Comenta aquest article