Informació general

Drets Humans

Ricard Checa, president de l'Observatori de Drets Humans de Catalunya: «La base de la convivència és la justícia, la igualtat i la seguretat»

El Centre Cultural va acollir, ahir a la tarda, la conferència "L'Observatori dels Drets Humans a Catalunya" a càrrec del periodista i president de l'Observatori

Per Berta Ruiz

Un moment de la xerrada, ahir a la tarda. D'esquerra a dreta: Ricard Checa, Carles Rovira i Gerard Martí
Un moment de la xerrada, ahir a la tarda. D'esquerra a dreta: Ricard Checa, Carles Rovira i Gerard Martí | Berta Ruiz

El Centre Cultural va acollir, ahir a la tarda, la conferència "L'Observatori dels Drets Humans a Catalunya" a càrrec del periodista i president de l'Observatori dels Drets Humans de Catalunya, Ricard Checa. L'acte –organitzat pel Club Rotary Cambrils, el Campus Extens de la URV i el Museu d’Història de Cambrils– va ser presentat pel director del Museu d'Història de Cambrils, Gerard Martí, i el president del Club Rotary, Carles Rovira.

Segons va explicar Ricard Checa a revistacambrils.cat, "l'Observatori de Drets Humans és una entitat sense ànim de lucre que es va crear el març de 2020; després va arribar tot el període de la pandèmia i ara estem en la fase d'explicar què és aquesta entitat. De moment, el que estem fent –jo com a president– és designar els representants a totes les capitals de província, els quals formen part del comitè de l'Observatori. La funció d'aquest és vetllar per la no violació dels Drets Humans". Tal com va afirmar Checa, "aquest tipus d'entitats són importants perquè cada vegada hi ha més violacions dels Drets Humans. Estem veient, per exemple, el que està passant a Ucraïna on tenim una situació de guerra i aquí cal protegir els drets de les persones i dels refugiats".

"Les persones no tenim identitat, no tenim nacionalitat, no tenim res quan neixen... naixem completament despullats i per això hem de ser tractats completament igual"

"Aquí, a Catalunya quin paper tenim? Doncs per exemple, la responsabilitat de la llengua: que tothom es pugui expressar com vulgui; vetllar pels col·lectius minoritaris. A casa nostra tenim un problema amb el col·lectiu LGTBI, per tant, el que hem de fer és intensificar aquesta vigilància i alertar les administracions públiques. O també tenim la immigració i del que es tracta és de vetllar si aquestes persones són tractades com a humans. Les persones no tenim identitat, no tenim nacionalitat, no tenim res quan neixen... naixem completament despullats i per això hem de ser tractats completament igual, sense importar si som rics, pobres o qui som" va comentar Ricard Checa.

"Es tracta de convivència, d'igualtat i de justícia"

Actualment, l'Observatori dels Drets Humans de Catalunya s'està donant a conèixer arreu del territori. "De moment, estem fent pedagogia. Nosaltres som observadors, no som ni fiscals ni jutges, però és cert que davant d'una violació dels drets humans nosaltres tenim el deure de denunciar-ho. Tenim el contacte amb la Sindicatura de Greuges, però també tenim una relació molt cordial i pràctica amb la judicatura i les institucions policials; això ens dona un bagatge per poder actuar. Es tracta de convivència, d'igualtat i de justícia; per tant, sempre dic 'fes allò que t'agradaria que et fessin a tu'. La nostra feina és fer un treball de pedagogia, sobretot a les escoles i també estem entregant passaports a les entitats compromeses amb els drets humans. Hem de vetllar pels col·lectius més vulnerables. Al final és justícia, igualtat i seguretat, aquesta és la base de la convivència".

Comenta aquest article