Cultura

Exposició

S'inaugura l'exposició de la XII Biennal Alejandro de la Sota - Mostra d'Arquitectura de Tarragona al Molí de les Tres Eres

Aquest certamen té com a objectiu distingir les obres més significatives que s’han construït en el bienni 2019-2020 en l’àmbit territorial de la demarcació

Per Berta Ruiz

Víctor Pujol fent l'explicació de cadascun dels audiovisuals que conformen la mostra
Víctor Pujol fent l'explicació de cadascun dels audiovisuals que conformen la mostra | Berta Ruiz

Ahir al vespre, al Museu Molí de les Tres Eres, va tenir lloc l'acte d'inauguració de l'exposició de la XII Biennal Alejandro de la Sota - Mostra d'Arquitectura de Tarragona. Aquest certamen té com a objectiu distingir les obres més significatives que s’han construït en el bienni 2019-2020 en l’àmbit territorial de la demarcació (comarques de l’Alt Camp, el Baix Camp, el Baix Penedès, la Conca de Barberà, el Priorat i el Tarragonès).

L'acte d'inauguració va anar a càrrec de l'alcalde Oliver Klein i de l'arquitecte municipal Víctor Pujol, qui és vocal de la nova junta de la Demarcació de Tarragona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i assistia en representació de l'entitat, acompanyats del director del Museu d'Història, Gerard Martí. Tal com va explicar Pujol, "aquests premis van començar l'any 1999 i es van impulsar per tal que es poguessin recollir totes les obres que es fan a l'àmbit de la demarcació de Tarragona del Col·legi d'Arquitectes. La idea era fer una espècie d'inventari que recollís –cada dos anys– les obres més significatives al territori. Amb l'objectiu, no només de premiar-les, sinó d'acabar fent una publicació-catàleg a mode de guia per visitar els edificis i conèixer els treballs".

Alejandro de la Sota, un referent de l'arquitectura

El nom del premi, Alejandro de la Sota, respon a l'arquitecte gallec que va dissenyar l'edifici del Govern Civil de Tarragona cap als anys 1954-1957, situat a la plaça Imperial Tarraco. Segons va detallar Pujol, "aquest edifici que va ser un referent de l'arquitectura moderna posterior. Va ser el primer arquitecte de l'Estat espanyol que va començar a fer una arquitectura més lligada al moviment modern. Va ser un precursor i per tant és un arquitecte molt reconegut i que va deixar unes obres molt representatives. Per tot plegat es va donar el seu nom a aquests premis".

Els premis s'estructuren en cinc categories: edificis d'ús públic, edificis d'ús privat, intervencions en espais exteriors, intervencions de rehabilitació i intervencions d'interiorisme. El jurat les classifica, fa una selecció i estableix unes obres premiades. Enguany, de les 55 obres inscrites en aquesta Mostra, el jurat va decidir seleccionar-ne 23, de les quals 13 van passar a la següent fase com a obres finalistes. Finalment, el jurat va decidir guardonar sis obres com a guanyadores i una d’elles va rebre alhora el sisè Premi Alejandro de la Sota. A l'exposició hi ha sis audiovisuals que responen a cadascuna de les categories de la Biennal. La mostra es podrà visitar fins el 29 d'agost.

Un moment del torn de parlaments en l'acte d'inauguració. D'esquerra a dreta: Víctor Pujol, Oliver Klein i Gerard Martí (foto: Berta Ruiz)

 

Comenta aquest article