Tema del mes

El PSC guanya les eleccions municipals a Cambrils

Per Lluís Rovira i Barenys

A la foto, un moment de la jornada electoral al col·legi del Centre Cultural, en què es veuen els membres de la mesa i representants de diferents partits polítics (PSC, PP i CiU), parlant de manera distesa

El PSC es va convertir en el guanyador indiscutible de les eleccions municipals a Cambrils, ja que va aconseguir revalidar la majoria i ampliar-la amb un regidor més. Dels 3.112 vots i 8 regidors obtinguts en les eleccions de l’any 2003, ha passat als 3.461 vots i els 9 regidors en els comicis del passat 27 de maig.

D’altra banda la PLIC ha experimentat una pujada important. Ha incrementat en 334 els vots obtinguts respecte a les anteriors eleccions, passant dels 1.238 vots de llavors als 1.572 d’ara, la qual cosa li ha suposat obtenir un regidor més i convertir-se en la segona força política local.

Les eleccions, però, no han anat tan bé per a la resta de partits. El PP i ICV han tingut unes baixades força importants que els ha fet perdre en tots dos casos un regidor. El PP ha perdut 285 vots i passa dels tres regidors que va obtenir el 2003 als dos que va obtenir en aquests comicis. ICV, per la seva part, perd 190 vots i es queda amb només un regidor.

CIU i ERC, tot i el descens de vots, han conservat el mateix nombre de regidors que ara fa quatre anys. CiU ha perdut 177 vots i conserva els tres regidors i ERC n’ha perdut 7 i manté els seus dos regidors.

Finalment cal destacar que Ciutadans - Partido de la Ciudadanía no va obtenir representació a l’aconseguir un 4,2% dels vots i no arribar al 5% mínim que marca la llei d’Hondt per poder tenir un regidor.

§ L'APUNT La participació més baixa§
Evolució de la participació en les eleccions municipals

La participació en aquestes eleccions ha estat la més baixa en unes eleccions municipals des del restabliment de la democràcia. En les primeres eleccions, les de 1979, es va aconseguir la participació més alta amb un 66,47%. A partir de llavors la participació ha seguit una evolució ben curiosa tendint a poc a poc a la baixa. Comprovant la gràfica adjunta es pot veure que després d’una devallada ve una remuntada però que mai és tan gran com la remuntada anterior. Seguint aquesta tònica, de cara a les eleccions municipals del 2011 tocaria un cert augment en la participació.
§ La reedició del tripartit agafa força de cara a la formació del proper govern municipal§
Votants al col·legi electoral del CEIP Cambrils, ubicat al Molí de la Torre

L’alcalde en funcions, Robert Benaiges, va iniciar, el passat 29 de maig, una roda de contactes amb els candidats de les diferents formacions polítiques que han concorregut a les eleccions municipals de cara a la formació del nou govern.

Després d’uns primers contactes, l’opció que agafa més força és la de reeditar el tripartit. Recordem que els 9 regidors del PSC més els dos d’ERC i el d’ICV conformen una majoria de 12 que els permet governar.

Aquesta opció, ara per ara, agafa més força que la que conformarien la suma dels regidors de la PLIC, PP, CiU i ERC, que amb 11 regidors també podrien formar una majoria de govern.

§ Anècdotes de la jornada electoral§ Els 10 col·legis electorals cambrilencs van obrir a les 9 del matí amb tota normalitat sense registrar-se cap incident remarcable. No obstant això, i com és habitual, durant la jornada electoral es va produir alguna que altra anècdota. Així, durant el recompte electoral en una mesa del col·legi del Centre Cultural i Ocupacional, un dels sobres contenia una etiqueta d’una reconeguda cervesa.

Al col·legi electoral del CEIP Cambrils va aparèixer durant el recompte un sobre que contenia a més de la llista votada també la targeta electoral que identificava la persona votant. En aquest cas es va acceptar el vot i la targeta es va destruir.

I per últim, a la seu electoral de l’IES Cambrils va aparèixer una butlleta amb una carta anònima criticant la política en general, i en una altra mesa, una butlleta de la llista electoral del PP a Vinyols i els Arcs. Els dos vots es van considerar nuls.

§ Incidents a la nit electoral§ La persiana de la seu de la PLIC, situada al carrer de l’Hospital, va ser pintada la nit electoral amb les paraules “perill màfia” i el símbol del dòlar. Aquestes pintades es van produir al voltant de la mitjanit del passat 27 de maig, que van ser visibles durant força dies.

Sembla ser que un veí va veure l’acció vandàlica i va avisar la Policia Local fent una descripció de l’autor de les pintades. La compareixença de la policia al Barri Antic va acabar, finalment, amb una discussió amb un regidor d’ICV, partit que té la seu al carrer de les Creus.

No s’han pogut conèixer més detalls d’aquest incident, ja que des de la Regidoria de Seguretat Ciutadana no s’ha facilitat cap informació. D’altra banda la PLIC no ha volgut fer declaracions al respecte i des d’ICV asseguren que no tenen res a veure amb aquestes pintades, “aquest no és el nostre estil”, assegurava el regidor d’ICV Salvador Matas a Revista Cambrils.

§ El PP presenta recurs per validar dos vots nuls§ A l’aplicar la llei d’Hondt el novè regidor del PSC i el tercer del PP van quedar separats per 0,6 dècimes a favor del regidor del PSC. Amb dos vots més a favor del PP aquest partit recuperaria el tercer regidor en detriment del novè del PSC. Això va fer que el PP, dies després de les eleccions, revisés els vots nuls i decidís presentar un recurs davant la Junta Electoral Territorial. Segons el PP, almenys dos d’aquests vots podrien ser declarats com a vàlids. D’entrada la Junta Electoral Territorial va donar com a vàlid un dels cinc vots que s’havien introduït dins un mateix sobre, els altres no. La decisió final per al vot que falta la prendrà la Junta Electoral Central, que en el moment de tancar aquesta edició de la Revista Cambrils encara no s’havia fet pública.


§ L'APUNT Càlcul de la llei d'Hondt§ La llei d’Hondt determina el nombre de regidors obtinguts per cada formació política en base a un càlcul de representació. El sistema de càlcul és molt senzill, se seleccionen els partits que han obtingut com a mínim un 5% dels vots, seguidament es divideix el total de vots de cada partit, per 1, 2, 3... fins a 21 regidors, finalment se seleccionen les 21 xifres majors de la taula. El nombre de regidors es calcula en base al nombre de xifres seleccionades per cada partit.

Comenta aquest article