Informació general

Medi ambient

El projecte «Viu la Posidònia» uneix Cambrils, Eivissa i Dénia en pro de la conservació i protecció del fons marí

Els ajuntaments d'Eivissa, Dénia i Cambrils han unit esforços per presentar, conjuntament, el programa de turisme actiu i conscienciació "Viu la Posidònia" als Fons europeus Next Gen

Per Berta Ruiz

Imatge de la presentació del projecte, ahir a Eivissa. A la imatge hi ha els alcaldes d’Eivissa, Dénia i Cambrils; les regidores de Turisme i Fons Europeus d’Eivissa i la regidora de Turisme de Cambrils
Imatge de la presentació del projecte, ahir a Eivissa. A la imatge hi ha els alcaldes d’Eivissa, Dénia i Cambrils; les regidores de Turisme i Fons Europeus d’Eivissa i la regidora de Turisme de Cambrils | Cedida

Els ajuntaments d'Eivissa, Dénia i Cambrils han unit esforços per presentar, conjuntament, el programa de turisme actiu i conscienciació "Viu la Posidònia" als Fons europeus Next Gen del Pla de Recuperación, Transformación y Resiliencia del Ministerio de Industria Comercio y Turismo. Ahir al matí, a l'ajuntament d'Eivissa, tenia lloc la roda de premsa a càrrec dels tres alcaldes: l'alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz; l’alcalde de Dénia, Vicent Grimald, i l’alcalde de Cambrils, Oliver Klein. A la presentació hi també hi van ser presents les regidores de Turisme d’Eivissa, Dessiré Ruiz; la regidora de Fons i Projectes Europeus de l’Ajuntament d’Eivissa, Elena López, i la regidora de Turisme de Cambrils, Yolanda Burgos.

L’Ajuntament d’Eivissa va iniciar aquest projecte l'any 2017, conscient de la necessitat de donar a conèixer i difondre un dels valors naturals més importants de la ciutat i inclòs dins de la declaració de patrimoni Mundial per la Unesco: les praderies de posidònia del seu litoral. Des d'aleshores, tal com va detallar l'alcalde de la ciutat, l'objectiu del programa "Viu la Posidònia" ha estat visibilitzar i millorar la seva imatge, implicant a tots els sectors productius de l’illa, com el sector gastronòmic i comercial, la Confraria de Pescadors, artistes i joiers de l’illa, en la necessitat de protegir la posidònia i fer molta pedagogia d’una manera didàctica i entretinguda cap a la ciutadania.

Un triangle de col·laboració entre les tres ciutats

Amb aquest objectiu neix el projecte conjunt entre les tres ciutats mediterrànies, cadascuna d'elles en una comunitat diferent, tal i com van destacar ahir en la presentació. Un triangle d'unió i col·laboració entre les Illes Balears, el País València i Catalunya. Tant Eivissa, com Dénia i Cambrils uneixen esforços per preservar els seus fons de posidònia i fer-ho d'una manera respectuosa i sensibilitzant tots els sectors. El projecte ha estat presentat als Fons europeus Next Gen del Pla de Recuperación, Transformación y Resiliencia del Ministerio de Industria Comercio y Turismo. Si fos acceptat, el projecte rebria 1,5 milions d'euros per invertir en les diferents accions conjuntes.

Rafa Ruiz, alcalde d'Eivissa: "L’objectiu és que les persones que ens visiten, i que visiten Dénia i Cambrils, valorin i es conscienciïn del que significa la planta i la importància de la posidònia"

L’alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz, va explicar que "l’objectiu és que les persones que ens visiten, i que visiten Dénia i Cambrils, valorin i es conscienciïn del que significa la planta i la importància de la posidònia". L’alcalde d'Eivissa també va sol·licitar més implicació de les administracions balears i estatals per tal de protegir la posidònia davant dels fondejos irregulars arreu de l’illa.

Vicent Grimalt, alcalde de Dénia: "Per a nosaltres és un repte de present i futur, una acció importantíssima"

Per la seva banda, l’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, va manifestar que "per a nosaltres és un repte de present i futur, una acció importantíssima, ja que després del creixement turístic dels anys 70 al país, la posidònia va quedar relegada i fins i tot maltractada. El projecte significa seguir treballant en la protecció de la posidònia. Creiem que la col·laboració és necessària i que les persones que visiten les nostres platges entenguin que la posidònia és una planta que no ha de molestar, que és un valor afegit".

Oliver Klein, alcalde de Cambrils: "La triangulació de tres ciutats de tres comunitats –en cas d’aprovació d’aquest projecte–, ens permetrà la possibilitat de treballar l'any 2023 amb un pressupost de 1’5 milions d’euros"

Finalment, l'alcalde de Cambrils, Oliver Klein, va afirmar que "tenim experiència en treballar per la posidònia a nivell informatiu i divulgatiu a les platges i a les escoles i aquest projecte ens permet fer un salt de qualitat en el tractament de la posidònia. La triangulació de tres ciutats de tres comunitats –en cas d’aprovació d’aquest projecte–, ens permetrà la possibilitat de treballar l'any 2023 amb un pressupost de 1’5 milions d’euros i significarà un abans i un després en el tractament i divulgació de la posidònia com a ens qualitat de les nostres aigües". Klein també va recordar que Cambrils segueix fent passos en pro de la conservació dels seus fons de posidònia amb la col·locació, recentment, de vuit biòtops a la zona del Cavet. L'objectiu, segons va dir, és anar ampliant aquesta protecció de la reserva marina al llarg de tot el litoral cambrilenc.

Durant les reunions de feina dels equips ja s’han establert les línies de treball entre les tres administracions per tal de dur a terme el projecte conjunt "Viu la Posidònia".

L’Apunt

Un projecte, guardonat en la categoria de turisme responsable i sostenible l'any 2018

El programa Viu la Posidònia, organitzat per l’Ajuntament d’Eivissa, va guanyar el Premi Alimara, el guardó de caràcter internacional i de gran prestigi al món del turisme, en la categoria de turisme responsable i sostenible al 2018. Des d’aquell moment, no s’ha deixat de celebrar cada any. Al llarg d’aquests anys s’han realitzat campanyes de suport i difusió dels valors juntament amb les entitats ecologistes Gen, Amics de la Terra i del biòleg Manu San Felix, exposicions, sortides a la mar amb professionals de la fotografia i també dirigides al públic general. També s’han realitzat jornades de conscienciació amb els treballadors i treballadores del sector hoteler de manera que cadascun es converteixi en un 'ambaixador' i 'ambaixadora' de la posidònia.

Comenta aquest article