Cultura

L'elecció del Pubillatge de Cambrils viu la seva festa grossa amb l'estrena del nou format

La Pubilla de Cambrils 2022 és Xènia Rodrigo i l'Hereu Miguel Enrique Zambrano; la Pubilla infantil és Núria Busquets Núñez i l'Hereu infantil, Genís Curt Bellmunt. Camí Cruz i Diego Rivera van ser elegits pubilla i hereu, respectivament, del Camp de Tarr

Per Berta Ruiz

D'esquerra a dreta: la damisel·la Paola Ramírez, la pubilla Xènia Rodrigo, les damisel·les Alba Queralt i Aïna Cruz i la Pubilla i l'Hereu 2021
D'esquerra a dreta: la damisel·la Paola Ramírez, la pubilla Xènia Rodrigo, les damisel·les Alba Queralt i Aïna Cruz i la Pubilla i l'Hereu 2021 | Berta Ruiz

L'elecció del Pubillatge de Cambrils va viure, ahir, la seva festa grossa i amb un canvi de format respecte a anteriors edicions. Enguany, aquesta elecció s'ha separat de l'acte del Pregó de la Fira –tal i com es venia fent durant molts anys– amb l'objectiu de potenciar aquesta tradició que compta amb més de 55 anys d'història a Cambrils. Ja fa uns anys que l’Ajuntament es plantejava la possibilitat d’organitzar un acte propi per a l’elecció del Pubillatge i finalment la iniciativa ha tirat endavant gràcies a la implicació de la Pubilla de Cambrils del 2021, Camí Cruz; l’Hereu, Diego Rivera i les Damissel·les.

Per a l'acte –organitzat pel Departament de Festes i el Foment de les Tradicions Catalanes– es va comptar amb la participació d'una cinquantena de Pubilles i Hereus vinguts d'arreu de Catalunya, convidats per la Pubilla i l'Hereu de Cambrils 2021. La matinal es va iniciar amb una recepció institucional a l'Ajuntament i, posteriorment, la comitiva es va desplaçar fins al parc del Pescador acompanyada del grup de timbals Nyanyos. En la seva entrada, les parelles de Pubilles i Hereus vinguts de diferents municipis catalans van desfilar i van anar asseient-se al seu lloc, davant de l'escenari. Els darrers en desfilar van ser les Damisel·les de Cambrils 2021, així com l'Hereu i la Pubilla de Cambrils 2021, acompanyats del regidor Joan M. Artigau i l'alcalde Oliver Klein.

Pubilla i Hereu Infantil 2022

Sota un sol de justícia i amb una temperatura força elevada, l'acte es va iniciar amb diferents parlaments a càrrec dels representants del Pubillatge d'altres municipis i va seguir amb el comiat de la Pubilla, Hereu i Damisel·les de Cambrils 2021, que al llarg de l’any han portat el nom de Cambrils al món del Pubillatge d’arreu de Catalunya. Tots cinc van adreçar unes paraules a tots els assistents i van fer el tradicional ritual d'entregar les bandes i la faixa. Posteriorment, es va fer l'elecció del Pubillatge de Cambrils 2022. Primer, es va fer en l'apartat infantil. Enguany es van presentar vuit xiquetes candidates a pubilla i dos xiquets candidats a Hereu infantil. Com a Pubilla Infantil va sortir Núria Busquets Núñez i com a Hereu Infantil, Genís Curt Bellmunt. La resta de xiquetes que no van sortir escollides són les damisel·les infantils 2022: Arlet Ferré Sánchez, Delia Luna Córdoba Bressan, Arlet Ortega Contra, Elisenda i Mariona Escrivà Prim i Aina Moya Navarrete. El fadrinet infantil 2022 és Roc Ortega Contra.

Xènia Rodrigo i Miguel Enrique Zambrano Pubilla i Hereu de Cambrils 2022

Tot seguit es va fer l'elecció de la Pubilla de Cambrils 2022. Es van presentar quatre candidates (tres de les quals han estat les damisel·les 2021) i un candidat a Hereu. La Pubilla de Cambrils 2022 és Xènia Rodrigo Planchart, mentre que les Damisel·les són Paola Ramírez Carrión, Alba Queralt Mera i Aïna Cruz Caballé. L'Hereu de Cambrils 2022 –absent a l'acte d'ahir per motius personals– és Miguel Enrique Zambrano Contreras.

Camí Cruz, elegida pubilla del Camp de Tarragona, i Diego Rivera, Hereu del Camp de Tarragona

Després d'aquesta elecció, es va dur a terme l'elecció del Pubillatge Intercomarcal del Camp de Tarragona 2022. La cambrilenca Camí Cruz, la pubilla de Cambrils que deixava el seu càrrec ahir, va ser elegida com a pubilla del Camp de Tarragona i el fins ara hereu cambrilenc, Diego Rivera, va ser escollit com a Hereu del Camp de Tarragona. Les damisel·les del Camp de Tarragona 2022 són Marina Alsina Ferrando (pubilla de Mont-roig 2021) i Anna Borges (pubilla de Tarragona 2021). El fadrí del Camp de Tarragona 2022 és Marc Florencio Pujol (hereu de Mont-roig 2021).

L’acte va comptar amb la presència d’una cinquantena de Pubilles i Hereus vinguts d’arreu de Catalunya. De les comarques de Girona, van venir des de Maçanet de la Selva; de Lleida, des de Rosselló, Almacelles i Solsona; de Barcelona, hi van haver representants de Cubelles, Manresa, el Pont de Vilomara, Sant Fruitós de Bages, Navarcles, Balsareny, Puig-Reig, Mataró, Arenys de Mar, Calella, Pineda de Mar, Palafolls i Tordera, així com el pubillatge intercomarcal de la Catalunya Central; i de Tarragona, hi van participar les pubilles i hereus de Tarragona i Mont-roig del Camp.

L’Apunt

Cambrils, primer municipi en acollir la nova convocatòria intercomarcal

D’aquesta manera, Cambrils ha estat el primer municipi que ha acollit l’acte de la nova convocatòria intercomarcal organitzada des de l’Associació de Pubillatge de Tarragona i del Foment de les Tradicions Catalanes. Durant l'acte es va comptar amb l'assistència de la Pubilla i Hereu de les Comarques Tarragonines 2021: Andreu Musté, també Hereu de Tarragona 2021 i 4t fadrí de Catalunya i Blanca Morales, també Pubilla d'Ascó 2020 i 4a Dama d'Honor de Catalunya. També es va comptar amb la presència de l'Hereu de Catalunya, Joan Grèbol, també Hereu de Pineda de Mar i fadrí del Maresme.

Per finalitzar l'acte hi va haver les actuacions del Ball de Bastons de Cambrils i dels Amics de la Sardana. També es va oferir un petit refrigeri per a tots els assistents.