Cultura

Presentació

Jordi Villalbí presenta 'Ara ja ho saps, mare': «Al llibre hi podem trobar tot un camí dins del món de l'oncologia, en primera persona»

És un camí de vivències en primera persona que l’autor explica per acostar els seus pensaments durant tots els anys que va tenir càncer

Per Berta Ruiz

Imatge de la presentació, ahir al vespre, al Centre Cultural. D'esquerra a dreta: Camí Mendoza, Margarida Moreno i Maria del Mar Alexandre
Imatge de la presentació, ahir al vespre, al Centre Cultural. D'esquerra a dreta: Camí Mendoza, Margarida Moreno i Maria del Mar Alexandre | Berta Ruiz

El Centre Cultural va acollir, ahir al vespre, la presentació del llibre "Ara ja ho saps, mare" del reusenc Jordi Villalbí Anglès (Quorum libres). El llibre és un viatge pel món de l’oncologia i pels sentiments, emocions i sensacions que van sorgint. És un camí de vivències en primera persona que l’autor explica per acostar els seus pensaments durant tots els anys que va tenir càncer.

Segons va explicar Villalbí a revistacambrils.cat, "al llibre hi podem trobar tot un camí dins del món de l'oncologia des del punt de vista de la primera persona, perquè és la malaltia que vaig passar jo. El vaig escriure amb la intenció perquè tothom que pugui llegir el llibre se'n faci la idea de tot el que se sent, de tot el que es pensa i tot el que s'arriba a actuar en aquest món de l'oncologia, molt conegut per molta gent però molt desconegut per molta altra. És la meva experiència personal que vaig viure. La idea era adreçat a la gent que no ho coneixia però la meva sorpresa ha estat que –amb el temps que fa que s'ha publicat el llibre (el setembre de 2020)– he rebut molts inputs per part de gent que també ha passat la malaltia i que s'ha sentit completament identificada amb tots els pensaments i sentiments que hi exposo".

"A la meva mare no li havia explicat mai que tenia aquesta malaltia i, en el moment de morir va ser quan vaig fer una confluència de pensaments per dir 'ho puc explicar'"

Preguntat pel títol del llibre –"Ara ja ho saps, mare"–, Jordi Villalbí va comentar que, "quan jo vaig començar a escriure el llibre; quan vaig pensar que tenia prou informació per poder-ho explicar la meva història va ser just al cap d'un mes d'haver mort la meva mare. A la meva mare no li havia explicat mai que tenia aquesta malaltia i, en el moment de morir va ser quan vaig fer una confluència de pensaments per dir 'ho puc explicar perquè la meva mare ja no hi és'; com a ella no li vaig explicar doncs ha estat una mena de fil conductor de l'argument del llibre. En certa manera podríem dir que va ser com un alliberament, però sobretot moltes ganes d'explicar a la gent que se sent en aquest món".

"Durant set anys he conviscut amb la malaltia, passant moltes hores a l'hospital, moltes hores de quimioteràpia, operacions, tractaments, visites, proves..."

Malgrat abordar un tema com és el càncer, "Ara ja ho saps mare" és un llibre positiu. Villalbí afirma que, "està escrit amb clau d'humor perquè tinc la gran satisfacció de poder-ho explicar, perquè encara estic en aquest món i això m'ha servit per donar-li aquest positivisme i, fins i tot, dels cinc capítols que té el llibre un d'aquests es titula "L'actitud". Aquesta actitud és importantíssima per poder tirar endavant amb tot el que vingui. Un missatge de positivitat i sempre pensant que s'està lluitant cada dia, cada dia surten nous avenços, cada dia hi ha nous estudis, cada dia hi ha més medicacions; jo amb els anys que vaig estar passant per aquesta malaltia vaig arribar a provar fins a tres tipus de medicacions de quimioteràpies diferents i això m'ha servit perquè la tercera va ser la vàlida –en el meu cas i per al meu tipus de càncer– i encara amb més motiu per explicar què m'ha passat i com avança el tractament i la lluita contra el càncer". A Jordi Villalbí li van detectar el càncer l'any 2012 i l'any 2019 va deixar el tractament. "Durant set anys he conviscut amb la malaltia, passant moltes hores a l'hospital, moltes hores de quimioteràpia, operacions, tractaments, visites, proves..."

La presentació va ser organitzada per la Lliga contra el càncer amb el suport del Departament de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils. Els diners recaptats amb la venda del llibre van íntegrament a la Lliga contra el Càncer de les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre. L'acte de presentació va anar a càrrec de la regidora d'ERC de l'Ajuntament de Cambrils i diputada de la Diputació de Tarragona, Camí Mendoza, i també es va comptar amb la participació de la infermera del servei d'oncologia de l'Hospital Sant Joan de Reus, Margarida Moreno, i de Maria del Mar Alexandre.

Comenta aquest article