Informació general

Sanejament

La nova estació de bombament de la riera de Maspujols ja és una realitat

El nou equipament ha tingut un cost d'1,4 milions d'euros i ja fa uns mesos que es va posar en funcionament

Per Lluís Rovira i Barenys

Un moment de la visita a la nova estació de bombament. ahir al matí
Un moment de la visita a la nova estació de bombament. ahir al matí | Lluís Rovira i Barenys

Ahir al matí es va fer la presentació de la nova estació de bombament del costat de la riera de Maspujols, una obra que es va iniciar el mes de febrer de 2021 i que ja està en funcionament i operativa des del passat mes d'octubre. Des del dia de la substitució de l'antiga estació de bombament per la nova, el 7 d'octubre, i fins a finals del passat mes de setembre, la nova estació va funcionar sota la supervisió de l'empresa constructora i a partir d'aquesta data ja es va fer el traspàs a Comaigua, l'empresa comarcal que s'encarrega del sanejament d'aigües a Cambrils. El cost d'aquesta nova estació de bombament és de 1,4 milions d'euros i ha de permetre solucionar les deficiències que presentava l'anterior equipament i, també, fer un tractament més efectiu de les olors de les aigües en tractament gràcies a uns nous filtres que s'han instal·lat en una nova caseta construïda a tocar de la riera.

Aquesta estació de bombament és la més important del sistema de sanejament d'aigües de Cambrils. Per aquest punt hi passen més de la meitat de les aigües residuals de Cambrils ja que arreplega les que provenen del barri del port i Eixampla Platja i fins a Vilafortuny. Per un sistema de diferents estacions intermitges, les aigües arriben fins aquest punt i s'impulsen fins l'estació depuradora situada al costat de la carretera de Misericòrdia on després de rebre els tractaments adequats són retornades de nou a l'estació de bombament de la riera de Maspujols i enviades a través d'un emissari submarí a dins la mar. L'altra estació de bombament que recull les aigües residuals dels barris de la vila i de les urbanitzacions de ponent és la que està situada al parc del Pescador que també es renovarà en una propera actuació.

Visita de la nova Estació de Bombament

En la visita d'ahir hi van ser participar la presidenta del Consell Comarcal, Rosa Maria Abelló; el vicepresident executiu de Territori i Sostenibilitat, Ernest Roigé; el president de Comaigua, Eduard Pellicer; la gerent de Comaigua, Tiphaine Anderbouhr; el cap de la Demarcació Territorial de Tarragona de l’Agència Catalana de l’Aigua, Francesc Benet; el director dels Serveis Territorials a Tarragona, Àngel Xifre, i el regidor de Serveis i Medi Ambient de l’Ajuntament de
Cambrils, Josep Maria Vallès. La visita va anar a càrrec de la tècnica d’Aigua i Sanejament del Consell Comarcal, Laia Coca, el cap de Plantes de Depuració de Comaigua, Francesc Molas i el responsable d’Operacions de Comaigua, Joan Campos que van donar detalls de l’execució de les obres així com diferents especificacions tècniques del projecte a través d’uns plafons explicatius.

Les obres de l’EB es van iniciar el febrer del 2021 a través d’un conveni entre el Consell Comarcal del Baix Camp i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), la qual ha assumit el cost de les obres. Per la seva banda, el Consell Comarcal del Baix Camp ha estat l’encarregat de licitar, contractar i supervisar les obres executades per l’empresa ACSA, guanyadora de la licitació. Els terrenys on s’ha dut a terme l’obra han estat just al costat d’on existia l’antiga Estació de Bombament de la Riera de Maspujols de Cambrils. Aquest fet ha permès anar construint la nova EB, mentre funcionava l’antiga i no interrompre el servei.

La gestió de l’Estació de Bombament és del Consell Comarcal des de l’any 2006, quan es va signar un conveni entre l’Ajuntament de Cambrils i el propi Consell, en que es delegava la gestió dels serveis, les activitats i les prestacions del cicle integral de l’aigua.

Imatge de les instal·lacions de la nova estació de bombament / Foto: cedida

 

Comenta aquest article