Cultura

Tradicions

L'elecció del Pubillatge de Cambrils canvia de format

A l'acte, que tindrà lloc el proper 22 de maig al parc del Pescador, també s'inclourà l'elecció del Pubillatge Intercomarcal del Camp de Tarragona

Per Redacció

Foto del Pubillatge de Cambrils de 2021
Foto del Pubillatge de Cambrils de 2021 | Cedida

Enguany, l'elecció del Pubillatge de Cambrils canvia de format. Si fins ara aquesta elecció estava inclosa dins de l'acte del Pregó de la Fira, aquest any, es farà un acte propi el proper 22 de maig amb l'objectiu de potenciar aquesta tradició que compta amb més de 55 anys d'història a Cambrils. En aquesta elecció, que tindrà lloc a l'auditori del parc del Pescador, també s'inclourà l'elecció del Pubillatge Intercomarcal del Camp de Tarragona. D’aquesta manera, Cambrils serà el primer municipi que acollirà l’acte de la nova convocatòria intercomarcal organitzada des de l’Associació de Pubillatge de Tarragona i del Foment de les Tradicions Catalanes.  

Ja fa uns anys que l’Ajuntament es plantejava la possibilitat d’organitzar un acte propi per a l’elecció del Pubillatge i finalment la iniciativa ha tirat endavant gràcies a la implicació de la Pubilla de Cambrils del 2021, Camí Cruz; l’Hereu, Diego Rivera i les Damissel·les, i donat que les circumstàncies sanitàries actuals ho permeten.  

Es comptarà amb una cinquantena de pubilles i hereus d'arreu de Catalunya

A l’acte, organitzat pel Departament de Festes i el Foment de les Tradicions Catalanes, hi assistiran una cinquantena de Pubilles i Hereus vinguts d’arreu de Catalunya i convidats per la Pubilla i Hereu de Cambrils 2021, a més del pubillatge candidat a Pubilles i Hereus de Cambrils 2022 i les autoritats convidades. La comitiva, acompanyada del grup de timbals Nyanyos, sortirà a les 11:30 hores des de la plaça de l’Ajuntament fins el parc del Pescador.  

La celebració al Parc del Pescador començarà amb el comiat de la Pubilla, Hereu i Damisel·les de Cambrils 2021, que al llarg de l’any han portat el nom de Cambrils al món del Pubillatge d’arreu de Catalunya.  A continuació, es portarà a terme l’elecció del Pubillatge de Cambrils 2022 i finalment l’elecció del Pubillatge Camp de Tarragona 2022. En finalitzar l’acte, s’oferirà un petit refrigeri a les persones assistents i es farà una ballada de sardanes amb els Amics de la Sardana de Cambrils. 

Enguany és el primer any que des de l’Associació de Pubillatge de Tarragona i del Foment de les Tradicions Catalanes s’organitza l’elecció intercomarcal del Camp de Tarragona. La proposta de fer una elecció a títol de pubillatge intercomarcal és fonamentar la intenció d’aglutinar el pubillatge existent actualment en la zona, de donar-li més visibilitat, potenciar-lo i reunir-lo sota la mateixa banda i faixa. A més, per les comarques tarragonines portar aquest títol a totes les trobades que es fan arreu de Catalunya i Andorra és una oportunitat per reforçar la seva presència dins de la cultura i del pubillatge.

Pubillatge Cambrils 2022

A la convocatòria del Pubillatge de Cambrils 2022, enguany, s’han presentat cinc candidates a Pubilles (tres de les quals són les damisel·les actuals) i un candidat a Hereu. En la categoria infantil, s’han presentat vuit nenes i dos nens a candidats a Hereu infantil. Com és habitual, totes les nenes i nens que no surtin escollits com a pubilla o hereu seran nomenats damisel·les i fadrins respectivament i podran acompanyar a les autoritats en tots els actes que assisteix el Pubillatge.

El dia del Pregó de la Fira es farà la presentació oficial del Pubillatge 2022 i el primer acte al qual estan convidats a assistir serà a la inauguració de la Fira de Cambrils. Els altres actes als que assisteix el Pubillatge de Cambrils al llarg de l’any són per l’arribada de la Flama del Canigó, els Seguicis festius de les festes majors de Sant Pere i de la MD del Camí, la Processó de la Mare de Déu del Carme, el pregó de la Festa Major, la Processó de la Immaculada i als actes de commemoració del Setge.

L’Apunt

Les festes de Cambrils tornen a la normalitat

Juntament amb el Carnaval del passat febrer, l’elecció del Pubillatge d’aquest maig és un dels primers actes que s’organitza amb relativa normalitat després de dos anys amb moltes restriccions en festes, concerts i actes populars amb motiu de la Covid-19. Actualment, el Departament de Festes i les diferents  entitats que organitzen festes i activitats al municipi ja estan treballant per tal que els actes festius del municipi puguin tornar a ser com abans del 2020. 

Enguany es recupera l’Homenatge a la Vellesa el diumenge de la Fira (5 de juny) i els actes de la Festa Major, les revetlles i concerts, el seguici festiu, correfocs i trobades i també  la processó de la Mare de Déu del Carme. Per la seva banda, les associacions de veïns dels barris també estan animades en recuperar les seves festes i així ho van manifestar a l’Ajuntament en una reunió realitzada a finals del mes de març.  

Comenta aquest article