Informació general

Mobilitat

L'Ajuntament treballa en un nou concurs de licitació del servei de grua al municipi

L'empresa que oferia el servei va tancar a finals de l'any 2021 i, des d'aleshores, el consistori va haver de fer una contractació extraordinària per tal de donar el servei amb caràcter temporal

Per Berta Ruiz

Imatge d'arxiu del dipòsit de vehicles ubicat a les instal·lacions de l'empresa Aparcam
Imatge d'arxiu del dipòsit de vehicles ubicat a les instal·lacions de l'empresa Aparcam | Cristina Sierra

L'Ajuntament està treballant en un nou concurs de licitació per a la contractació del servei de grua al municipi. L'empresa que oferia el servei va tancar a finals de l'any 2021 i, des d'aleshores, el consistori va haver de fer una contractació extraordinària per tal de donar el servei amb caràcter temporal. El regidor de Seguretat Ciutadana, David Chatelain, ha explicat a revistacambrils.cat que, "a finals de l'any passat, l'empresa ens va comunicar que en 15 dies deixaven de donar el servei i es va haver de fer una contractació urgent. Els procediments de contractació de l'administració són com són i s'ha obert el període de licitació. En tant no es cobria el servei es va fer una contractació extraordinària".

David Chatelain: "El sistema que tenim contractat amb l'empresa, de forma temporal, és que el servei s'ha de d'oferir en un màxim de 25 mínim"

"Quin és el problema? Que no tenim un sistema de grua a demanda que significa tenir una grua permanent al nostre servei per anar a retirar qualsevol vehicle. El sistema que tenim contractat amb l'empresa, de forma temporal, és que el servei s'ha de d'oferir en un màxim de 25 mínim des de que es truca fins que la grua arriba a recollir el cotxe. El problema és que alguna vegada no es compleix, però el període més llarg que tenim comptabilitzat és d'uns 45 minuts, tot i que això no és habitual. D'altra banda, ja està estipulat que els dies de mercat sigui un sistema més àgil" ha detallat Chatelain.

El regidor de Seguretat Ciutadana també ha comentat que, "Cambrils –per definició– és un municipi en el què no hi ha massa 'tradició' que la grua s'emportin els cotxes. Això és un dels motius de dificultat que tenim quan fem un concurs de grua per tal que es presentin les empreses; perquè no generem un número important de retirades que justifiquin que una empresa vingui i aposti per fer un servei integral que és aquell que està a disposició 24 hores. Actualment, en aquesta fase de licitació, s'està parlant amb les diferents empreses per veure quin és el nivell d'oferta que es pot assumir per Cambrils: en funció dels vehicles retirats i com s'estructura el servei".

"A veure si podem tenir un sistema més àgil en els períodes de màxima afluència de vehicles que és quan més funciona la grua"

Sobre la possibilitat de disposar d'un servei de grua municipal propi, Chatelain ha afegit que, "només el pot operar un ajuntament que generi molta retirada de vehicles. Perquè ens fem una idea: el cost de tenir una grua pròpia seria l'adquisició d'una grua –seria la despesa menys important– i la contractació de quatre xòfers per cobrir els torns de 24 hores. Caldria pagar totes aquestes despeses, així com els torns de nocturnitat, etcètera. És difícilment assumible amb el nostre nivell de retirades. Ara que s'està treballant en el plec de condicions del concurs de licitació sembla que podríem impulsar un model híbrid en el qual durant uns períodes es tingués la grua més 'a disposició' i d'altres amb un caire més permanent, però encara s'està acabant de redactar. A veure si podem tenir un sistema més àgil en els períodes de màxima afluència de vehicles que és quan més funciona la grua".

Lluís Abella (JxC): "Com pot ser que des del mes de desembre, aquest servei no estigui cobert com requereix una ciutat com Cambrils?"

Precisament, el regidor de JxC, Lluís Abella, exposava aquest tema a la sessió plenària del passat 29 d'abril, en el torn de preguntes. El portaveu de JxC lamentava que la manca d'aparcaments al municipi propiciés que, en ocasions, no es respectin els estacionaments privats. Abella va alertar de les queixes d'alguns usuaris i que el servei de grua que s'estava prestant era "deficient". El regidor de Junts va recordar que, "sabem que des del mes de desembre, l'empresa que ho gestionava va deixar de donar cobertura i que vostès han llogat el servei; però aquesta situació que estan patint els usuaris és intolerable i inadmissible. Com pot ser que des del mes de desembre, aquest servei no estigui cobert com requereix una ciutat com Cambrils? Ens poden dir quines gestions s'han fet al respecte per solucionar aquesta mancança? Ens poden confirmar si Cambrils tindrà un servei de grua més eficient i eficaç per afrontar aquesta temporada? Els problemes ja els estem patint".

Comenta aquest article