Societat

Solidaritat

El Camí de la Solidaritat organitza la segona edició de la cursa solidària contra el càncer i en favor del Projecte Awasuka

Enguany, la cursa serà virtual però també ho serà presencial gràcies a la col·laboració de Tiburón Crossfit Cambrils que ha organitzat una cursa el proper 14 de maig

Per Redacció

Cartell de la cursa que organitzarà Tiburón Crossfit Cambrils el proper 14 de maig
Cartell de la cursa que organitzarà Tiburón Crossfit Cambrils el proper 14 de maig | Cedida

Per segon any consecutiu, i després de tancar la primera edició amb un total de 1.145 participants d’arreu del món i 9.689,17 euros recaptats, el Camí de la Solidaritat torna a unir forces amb l’Associació Espanyola contra el Càncer per organitzar la International Women’s Virtual Race, una cursa solidària i virtual que es durà a terme entre el 9 i 16 de maig, i l’objectiu de la qual és recaptar fons per la lluita contra el càncer.

La International Women’s Virtual Race tindrà lloc a través de RockTheSport, una aplicació habilitada que permetrà que s’hi pugui participar des de qualsevol indret del món. Els acords als quals han arribat El Camí de la Solidaritat i el Projecte Awasuka amb diverses organitzacions es tradueixen en un abast per a la International Women’s Virtual Race de més de 135 ciutats de 35 països. Això és possible gràcies a la col·laboració de 180 Degrees Consulting, la consultoria d’estudiants més gran del món, així com d’Erasmus Student Network. Tanmateix, amb l’objectiu d’animar empreses i altres col·lectius a participar, es vol fomentar una competició sana entre entitats, de manera que hi haurà l’opció de mostrar, a banda del rànquing personal, un rànquing de col·lectius en què figuraran empreses, clubs esportius, universitats i altres entitats que hi participin.

Un dels altres col·laboradors és Tiburón Crossfit Cambrils, que ha organitzat la cursa en format presencial per tots aquells qui vulguin caminar 2 o 5 km, o córrer-ne 5 o 10 km en equip el pròxim dissabte 14 de maig. El punt de partida serà des de les pròpies instal·lacions del centre, situat al Polígon Industrial Belianes. A més, els també col·laboradors restaurant Retiro de Cambrils i Peccatum (el nou restaurant que ha obert l’equip del Retiro a Tarragona) proporcionaran begudes i snacks atots els participants en acabar la cursa.

Els fons recaptats amb la International Women’s Virtual Race es destinaran un cop més a l’AECC i al Projecte Awasuka, el projecte amb el qual col·labora l’ONG cambrilenca El Camí de la Solidaritat des de 2019, amb l’objectiu de construir 500 cuines sense fum a Bhimphedi -una àrea rural del Nepal-per, així, tenir un impacte significatiu en la millora de les condicions de vida de les dones nepaleses que són qui, lamentablement, més temps passen a la cuina. L’ús de cuines sense sistemes de ventilació adequats provoca la inhalació de fum i de substàncies tòxiques, cosa que es tradueix en la mort prematura d’unes 24.000 persones cada any i en malalties respiratòries i càncer per a més de 200.000 nepalesos. La instal·lació d’aquestes cuines sense fum permet millorat la salut de les dones, així com disposar de més temps per a invertir-lo en el treball o en l’estudi, de manera que poden incrementar la seva participació en activitats econòmiques i productives.

Com funcionarà la International Women’s Virtual Race

Vist l’èxit que va tenir el format virtual de la primera edició, aquest any la cursa també es desenvoluparà de manera virtual a través de l’aplicació Rock The Sport, corrent 5 o 10km o bé caminant 2 o 5km. La quota d’inscripció és de 5,36 euros, i per a participar a la cursa solidària és necessari inscriure’s-hi fent clic aquí, enllaç des del qual es pot descarregar també el dorsal de la cursa.

Després de rebre el correu electrònic de confirmació amb el número de localitzador i l’enllaç de l’app, és necessari descarregar-se l’aplicació Rock The Sport en un dispositiu mòbil i introduir el número de localitzador per tal de crear un compte. Els participants podran escollir entre córrer 5 o 10km o bé caminar 2 o 5km de distància del 9 al 16de maig, en qualsevol punt del món, fent servir l’aplicació.

Posteriorment, es mostraran els resultats a la web de Rock The Sport perquè cada participant pugui consultar la seva classificació a nivell internacional. Es farà una classificació dels temps de tots els participants i s’entregarà un petit obsequi als guanyadors.

L’Apunt

Sobre El Camí de la Solidaritat
El Camí de la Solidaritat va néixer l’any 2013 de la mà de Roger Solà, un cambrilenc de només disset anys que va optar per involucrar-se en causes locals; per exemple, a favor dels nens i nenes amb risc d’exclusió a Cambrils o a favor de la visibilitat d’associacions de malalties minoritàries. El 2020, El Camí de la Solidaritat va adquirir formalment la condició d’ONG i va decidir fer un salt internacional tot aprofitant el vincle de Roger Solà amb la Universitat Politècnica de Catalunya i l’escola superior HEC París.Actualment, el Camí de la Solidaritat actua com acceleradora social i d’impacte per associacions que encara no disposen d’eines suficients per recaptar fons, crear estratègies de comunicació i/o generar conscienciació del seu projecte. Està formada per desenes de voluntaris de totes les parts del món, dels quals abunden joves estudiants de diverses branques però amb un denominador comú: la filantropia i les ganes de sumar el seu granet de sorra per aconseguir un món millor.

Sobre el Projecte Awasuka

Es tracta d’un programa catalano-nepalès que es desenvolupa a través de diferents organitzacions catalanes (Base-A, el CCD de la UPC, Petit Món i el Rotary Club Kantipur del Nepal). L’objectiu d’Awasuka -que vol dir “millorar l’habitatge”-està dirigit per l’arquitecta i cantant Mònica Sans Duran, amb més de 10 anys d’experiència en cooperació al Nepal. Un dels eixos principals d’Awasuka és la construcció de cuines sense fum a les llars de l’àrea rural de Bhimphedi, al Nepal. Gràcies a elles, es contribueix a millorar la salut de dones i nens -que són qui, lamentablement, passen més temps dins les cuines-: inhalen tots els gasos i substàncies tòxiques provinents de la combustió de llenya. L’OMS xifra que 226.000 persones de tot el país pateixen malalties respiratòries i càncer; a més, inhalar aquests fums tòxics provoca la mort prematura d’unes 24.000 persones. Les cuines sense fum no només contribueixen a reduir les malalties i les morts, sinó que impliquen també una millora des de diverses perspectives; per exemple, millora l’estil de vida de les famílies, ja que han de dedicar menys temps a la cuina i poden dedicar-ne més a la feina o a l’estudi, augmentant la seva participació en activitats econòmico-productives.

Sobre l’AECC: 69 anys d’experiència en la lluita contra el càncer

L’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) és l’entitat de referència en la lluita contra el càncer des de fa 69 anys. Dedica els seus esforços a mostrar la realitat del càncer a Espanya, detectar àrees de millora i posar en marxa un procés de transformació social que permeti corregir-les per obtenir un abordatge del càncer integral i multidisciplinari. En el seu ADN, hi ha l’estar a prop de les persones, per la qual cosa la seva feina també s’orienta a ajudar-les a prevenir el càncer; a estar amb elles i amb les seves famílies durant tot el procés de la malaltia si se’ls diagnostica; i a millorar el seu futur amb l’impuls a la investigació oncològica. En aquest sentit, a través de la seva Fundació Científica, l’AECC aglutina la demanda social d’investigació contra el càncer, finançant per concurs públic programes d’investigació científica oncològica de qualitat. Avui en dia, és l’entitat social i privada que més fons destina a investigar el càncer: 79 milions d’euros en 400 projectes, en els quals participen més de 1.000 investigadors.

L’Associació integra pacients, familiars, persones voluntàries i professionals que treballen units per prevenir, sensibilitzar, acompanyar persones afectades i finançar projectes d’investigació oncològica que permetran un millor diagnòstic i tractament del càncer. Estructurada en 52 Seus Provincials, i present en més de 2.000 localitats espanyoles, compta amb gairebé 30.000 persones voluntàries, més de 500.000 socis i 1.007 professionals. Durant el 2019, l’Associació Espanyola Contra el Càncer ha atès 318.264 persones afectades per la malaltia

Comenta aquest article