Informació general

Pesca

El sector de l'arrossegament fa la veda anual que enguany s'amplia 10 dies més per la normativa europea

A Cambrils, les 11 barques d'arrossegament van aturar l'activitat el passat 19 d'abril i no tornaran a la mar fins el proper 1 de juliol

Per Lluís Rovira i Barenys

Barques d'arrossegament amarrades al port, aquesta setmana
Barques d'arrossegament amarrades al port, aquesta setmana | Lluís Rovira i Barenys

El sector d'arrossegament cambrilenc, juntament amb el de la resta de ports pesquers tarragonins, es troben immersos en l'aturada biològica anual. Enguany aquesta aturada es va iniciar el passat 19 d'abril, 10 dies abans del que és habitual ja que en anys anteriors la veda s'iniciava l'1 de maig. Les barques tornaran a l'activitat a partir de l'1 de juliol. El motiu d'aquesta ampliació del període de veda es deu a l'aplicació de la normativa europea de reducció de les jornades de pesca a la Mediterrània. En el seu moment, les confraries de pescadors del nord de la província de Tarragona -l’Ametlla de Mar, l’Ampolla, Cambrils, Tarragona i Torredembarra- van decidir ajuntar els deu dies hàbils que han d’aturar de més durant aquest any, amb la parada biològica. Aquests dies extres venen obligats des de la Comissió Europea i gestionats pel govern central, per complir així amb la reducció de jornades. Concretament, l’any 2019 la UE va aprovar Pla Multianual (MAP) de pesca demersal per a la Mediterrània Occidental, que abasta la flota d’arrossegament dels estats de França, Itàlia i Espanya. Aquesta norma pretén regular aquesta modalitat pesquera fins al 2025 i l'anunci de la seva imminent aplicació ja va posar en alerta el sector pesquer. Finalment, per enguany es va establir una reducció d'un 7 % i aquest percentatge s'anirà revisant cada any.

A Cambrils, doncs, les 11 barques d'arrossegament van aturar l'activitat i durant aquest períodes de veda és quan s'aprofita per fer les reparacions pertinents i posar l'embarcació a punt de cara a la represa, que serà l'1 de juliol. Segons va comentar la secretària de la Confraria de Pescadors, Clàudia Masdeu, el nombre d'embarcacions de l'arrossegament es manté estable i està previst que les 11 embarcacions reprenguin l'activitat després de la veda. D'altra banda, les embarcacions de les arts menors i de la llum continuen amb la seva activitat normal. La secretària de la Confraria també ha manifestat que les captures d'enguany s'han mantingut estables i que el sector pesquer ha estat més pendent dels dies de mal temps que d'altre cosa.

Comenta aquest article