Cultura

Jazz

La música i l'esperit de Lou Bennet es fan presents al concert de The Prototype Organ Jazz Trio

La Mostra de Jazz de Cambrils va retre homenatge, aquest passat dissabte al vespre, al músic de jazz Lou Bennett, molt vinculat amb Cambrils i del que es commemoren els 25 anys de la seva mort

Per Lluís Rovira i Barenys

Un moment del concert del passat dissabte al vespre, al Casal Parroquial de Sant Pere
Un moment del concert del passat dissabte al vespre, al Casal Parroquial de Sant Pere | Lluís Rovira i Barenys

La Mostra de Jazz de Cambrils va retre homenatge, aquest passat dissabte al vespre, al músic de jazz Lou Bennett, molt vinculat amb Cambrils i del que es commemoren els 25 anys de la seva mort. El concert es va fer a la sala parroquial de Sant Pere i va anar a càrrec de The Prototype Organ Jazz Trio, un trio d'orgue format per Sergio Albentosa (orgue), Miquel Casany (guitarra) i Felipe Cucciardi (bateria), qui va ser el bateria de Lou Bennet els darrers cinc anys que va actuar, que en aquesta ocasió estaven acompanyats per la cantant i flautista Maria Gil. El repertori del trio es basa principalment en l'obra de Lou Bennett, concretament en un dels seus grups format amb el bateria de Miles Davis, KennyClarke i els guitarristes mítics René Thomas o Jimmy Gourley. També el constitueixen temes clàssics de la tradició hard-bop que Bennett solia incloure a les seves actuacions. Per la seva part, Maria Gil va acompanyar el trio amb la flauta i va cantar un parell de cançons estàndards que Núria Feliu va fer en català amb l'acompanyament de Lou Bennet i que van quedar enregistrades en un disc. El concert va servir per fer un repàs a la vida de Lou Bennet i del seu aterratge a Cambrils, l'any 1970, on hi va fer estada pocs anys després, en moltes èpoques de l'any. Lou Bennet es va fer una casa que es troba situada al terme municipal de Mont-roig del Camp, molt a prop de la riera de Riudecanyes, que marca el límit territorial dels dos municipis veïns.

Lou Bennett va ser un organista afro-americà de Jazz nascut a Filadèlfia el 1926. Inspirat per l'organista Wild Bill Davis va formar un grup sota el seu concepte. Després de la seva estada a Baltimore, se'n va a New York el 1955. El 1960 va deixar els EUA amb el seu Hammond per establir-se a París on es va convertir en una estrella a l'escena del Jazz en aquella dècada, amb més projecció fins i tot que Jimmy Smith o Miles Davis. Va ser un dels primers músics internacionals que habitualment actuava a Catalunya, concretament al mític Jamboree de la Plaça Reial. Tot i que va tornar ocasionalment als Estats Units, va viure els últims 30 anys de la seva vida a París, tot i que el pianista va conèixer la Costa Daurada a primers dels 80 i s'hi va fer un habitatge on va residir durant una dècada llargues temporades. Durant aquella època, Lou Benett va ser assidu al Keyboard Jazz Lounge de Reus, una ciutat on va fer bons amics gràcies al seu contacte amb el desaparegut Jaume Juan Magriñà, el propietari d’aquest club de jazz. Els aficionats al jazz de la ciutat van poder veure de ben a prop un gran del jazz d’aquells moments com si fos un més de la família.

La seva relació amb Cambrils 

Bennett va ser conegut pel seu desenvolupament de la tècnica solista amb el peu esquerre a la pedalera de baixos. Va actuar a tot Europa amb el seu trio amb Kenny Clarke, René Thomas o Jimmy Gourley. Es va traslladar a l’Estat espanyol als 70, ja que tenia contracte amb el Jamboree, fet que li va permetre fixar posteriorment la seva residència a tocar de Cambrils, on va muntar un estudi/taller per dedicar-s'hi al seu Bennett Machine, un òrgan Hammond modificat per respondre a les seves exigències de so però sense les inconveniències dels 200Kg de pes i el transport d'un Hammond. Bennet va morir el 1997 als 70 anys d'edat.

Comenta aquest article