Cultura

Exposició

S'inaugura l'exposició «Parelles Artístiques», un programa que lluita contra l'estigma de la salut mental

El projecte consisteix en la creació i la posterior exposició d’unes obres realitzades per parelles formades per dos artistes, un dels quals té algun problema de salut mental

Per Redacció

Un moment de l'acte d'inaguració, el passat divendres al vespre
Un moment de l'acte d'inaguració, el passat divendres al vespre | Berta Ruiz

El passat divendres al vespre, es va inaugurar a la Sala Àmbits del Centre Cultural, l'exposició de les 18 obres que el Grup Pere Mata ha realitzat en el marc del projecte "Parelles Artístiques". L'acte d'inauguració va anar a càrrec de l'alcalde, Oliver Klein, així com representants del Grup Pere Mata, de la Fundació Antiga Caixa Manlleu i del BBVA, així com d'alguns dels artistes participants en el projecte.

En aquesta ocasió, les obres presentades corresponen a l'edició de 2020 d'aquest programa que lluita contra l’estigma de la salut mental i que no es van poder exposar a causa de la pandèmia de la Covid-19. Tal com van explicar a la presentació, "Parelles Artístiques" és un projecte comunitari que neix l’any 2006 al centre d’atenció a persones amb problemes de salut mental i addiccions Osonament, de la comarca d’Osona, i que té per objectius afavorir la rehabilitació i la reinserció de les persones que tenen algun problema de salut mental i canviar la visió estigmatitzada que existeix a la societat vers la salut mental. L’any 2013 s’hi van unir els Serveis de Rehabilitació Comunitària (SRC) de l’Institut Pere Mata per contribuir al projecte des de les comarques tarragonines.  

18 parelles artístiques

El projecte consisteix en la creació i la posterior exposició d’unes obres realitzades per parelles formades per dos artistes, un dels quals té algun problema de salut mental. El programa facilita que les persones puguin gaudir de l’art com a forma d’expressió i creixement i treballar amb d’altres persones que comparteixen un interès artístic, impactant positivament en el seu benestar. A l’exposició de Cambrils es poden veure les obres que han realitzat 18 parelles d’artistes. La mostra ha comptat amb la participació desinteressada dels cambrilencs Nuri Mariné, Sergi Margalef, Pere Estadella, Jordina Ros i Cristina Salvans, i també d’altres creadors i creadores com Beatrice Bizot, Ramón Cornadó, Marina Durany, Marie France Veyrat, Jordi Abelló, Apellaniz, Isabel Granollers, Jobacasen i Àlvar Calvet. 

A l’edició 2020, a banda de l’Institut Pere Mata, van participar al projecte Parelles Artístiques vuit entitats d’atenció a la salut mental cobrint les comarques de l’Alt Camp, l’Anoia, el Barcelonès, el Baix Camp, el Baix Penedès, l’Osona, el Segrià  i el  Vallès Oriental. Es van crear un total de 69 obres. Des dels seus inicis, "Parelles Artístiques" compta amb el suport de Fundació Antiga Caixa Manlleu i BBVA, col·laboració que ha contribuït a fer créixer el projecte any rere any, estenent la seva actuació a altres comarques de Catalunya i fent possible l’exposició que recull les obres. 

L’exposició es podrà visitar fins el 27 de maig en horari de dilluns a divendres de 9 a 21h. 

La mostra artística es pot visitar a la Sala Àmbits del Centre Cultural (foto: Berta Ruiz)