Informació general

Enderroc

L'oposició critica que el govern hagi executat l'enderroc de l'edifici de l'antiga estació «amb nocturnitat i traïdoria»

En resposta a les crítiques, el regidor d'Urbanisme, Enric Daza, va replicar que, "vostès han estat sis anys al govern; si tant s'estimaven l'edifici, com és que no el van protegir?"

Per Berta Ruiz

Darrers treballs de l'enderroc de l'edifici de l'estació, el passat dijous a la tarda
Darrers treballs de l'enderroc de l'edifici de l'estació, el passat dijous a la tarda | Lluís Domingo

Després que aquest passat dijous es completés, definitivament, l'enderroc de l'edifici de l'antiga estació de tren, aquest assumpte va ser un dels temes destacats a la sessió plenària ordinària celebrada aquest passat divendres al matí. Els dos grups de l'oposició, tant JxC com ERC, no van dubtar en treure el tema en el torn de precs i preguntes i van carregar amb contundència contra la decisió i "les maneres" de l'equip de govern a l'hora d'executar aquest enderroc. 

Lluís Abella (JxC): "Volem denunciar que es va executar sense avisar, amb nocturnitat i traïdoria"

El portaveu de JxC, Lluís Abella es va mostrar molt crític i va iniciar la seva intervenció manifestant que, "un cop perpetrat l’atemptat al patrimoni històric de Cambrils amb l’enderrocament de l’antiga estació, –un símbol identitari d’un barri que es va crear al voltant d’aquest edifici– volem denunciar que es va executar sense avisar, amb nocturnitat i traïdoria". Abella va recordar que s'havien fixat cartells amb una data d'inici d'obres incorrecta i que encara quedava pendent per donar resposta a les entitats locals que ho havien requerit al govern. A més, el portaveu de JxC, va criticar que ni la pròpia regidora de barri –Íngrid Duch– n'estigués informada de l'enderroc d'aquest edifici. D'altra banda, el regidor també va tornar a insistir en la quantitat econòmica que, "hem de pagar la població cambrilenca –més de 40.000 euros– en enderrocar un edifici del qual se n'hauria de fer càrrec l'empresa propietària (Adif). Per què es llancen aquests diners quan no li correspon pagar-ho la gent de Cambrils? I quan, a més, hi ha moltes més urgències a complir? Quins interessos s'amaguen darrera d'aquesta suposada malversació de cabdals públics?".

Per acabar, Abella va reiterar sobre la disponibilitat d'uns terrenys que encara segueixen sent de la propietat d'Adif. "Volem que expliquin el per què de tot això a la població. No ens vinguin amb la cançoneta de fer complir el POUM, perquè tots sabem que es modifica infinitat de vegades, entre ells per salvaguardar el patrimoni de Cambrils com ja va succeir amb el Molí de l'Ardiaca" va emfatitzar Abella.

Camí Mendoza (ERC): "Les obres van anar amb nocturnitat i traïdoria"

Per part d'ERC, la seva portaveu Camí Mendoza també es va mostrar molt crítica amb les maneres com s'ha dut a terme aquesta demolició. Mendoza va iniciar la seva intervenció dient que, "independentment de la idoneïtat o no d'enderrocar l'edifici, el que no és acceptable és que els veïns i veïnes de Cambrils hagin de pagar unes obres en un espai propietat d'un tercer. A més, les obres van anar amb nocturnitat i traïdoria: amb les dates a les tanques, sense informar als regidors ni tècnics de l'Ajuntament, ni als veïns, ni a la regidora de barri que és del propi govern. Vam demanar un informe i encara és hora que se'ns respongui una pregunta: quin és el títol legal que habilita al seu govern municipal dur a terme un enderroc –a costa del pressupost municipal– a casa d'un tercer?".

Camí Mendoza (ERC): "Vostè va en contra del seu propi programa electoral. Li recordo que es van presentar amb la promesa de mantenir l'antiga estació; és un frau democràtic als seus electors"

La regidora d'ERC també va recordar a l'alcalde Klein que "vostè va en contra del seu propi programa electoral. Li recordo que es van presentar amb la promesa de mantenir l'antiga estació; és un frau democràtic als seus electors. I que el seu govern enderroqui, sense una habilitació legal i pagant-ho del pressupost municipal, és un frau de llei a tots els cambrilencs i cambrilenques". Per altra banda, Mendoza també va comentar que, "hem llegit en premsa que un particular ha pagat la retirada i el salvament de les úniques lletres de l'estació que vostès no van xafar, ens poden aclarir aquest tema? S'ha donat indicacions per salvaguardar alguns elements característics d'aquest edifici tal com defensava el Patronat del Museu d'Història i el departament de Cultura?".

Enric Daza, regidor d'Urbanisme: "Vostès han estat sis anys al govern; si tant s'estimaven l'edifici, com és que no el van protegir?"

Davant d'aquestes crítiques, el regidor d'Urbanisme, Enric Daza, va manifestar que "em sorprèn molt aquesta postura que tenen tant ERC com Junts, quan precisament, el POUM el va liderar ERC l'any 2005 i totes les prescripcions del POUM van ser liderades per vostès. Per tant, això és d'una demagògia absoluta i incomprensible i no fa més que confondre la ciutadania. Vostès han estat sis anys al govern; si tant s'estimaven l'edifici, com és que no el van protegir? Li contesto: per l'immobilisme al qual estàvem acostumats, inacció, inactivitat... en la seva acció de govern". En aquest punt, fora de micròfon, Mendoza va replicar que "calia una majoria". El regidor d'Urbanisme va seguir explicant que "el projecte s'ha desenvolupat amb normalitat i ha estat un èxit".

Enric Daza: "Jo sempre vaig parlar de les lletres, és quelcom que teníem previst, si fallava –com va fallar– amb els altres dos cartells doncs teníem previst fer una acció amb el tercer"

Sobre la salvaguarda d'alguns elements, Daza va comentar que, "jo sempre vaig parlar de les lletres, és quelcom que teníem previst, si fallava –com va fallar– amb els altres dos cartells doncs teníem previst fer una acció amb el tercer. Es va oferir un particular, és una donació que ha fet a l'Ajuntament i les lletres estan salvades. El projecte ha finalitzat i no em vull estendre més. Aquí acaba aquest culebrot que a vostès els ha interessat molt mantenir viu, però tal com he vist, vostès no van fer absolutament res per protegir aquest edifici que no té cap valor arquitectònic. Els diferents enginyers i arquitectes tècnics, tots s'han pronunciat en aquest sentit".

Oliver Klein: "Per interès general d'obrir aquest espai, de la Vila cap al mar, s'ha cregut oportú executar el que ja deia el POUM"

Finalment, per cloure la discussió, l'alcalde Oliver Klein va explicar que, "en l'enderroc de l'estació s'ha actuat amb tota la netedat absoluta quant a la informació; tothom sabia quina era la decisió d'aquest govern. Finalment, hi havia uns informes jurídics i econòmics que ho avalaven i donant a conèixer l'autorització que es tenia per part d'Adif. Evidentment, per interès general d'obrir aquest espai, de la Vila cap al mar, s'ha cregut oportú executar el que ja deia el POUM".

Comenta aquest article