Informació general

Port

L'Associació Defensem el Port de Cambrils prepara la via judicial per tal que es retirin les casetes del port

De moment ja ha presentat una denúncia a l'Ajuntament i en els propers dies en presentarà una altra a Ports de la Generalitat

Per Lluís Rovira i Barenys

Membres de l'Associació Defensem el Port, avui, davant la torre del Port
Membres de l'Associació Defensem el Port, avui, davant la torre del Port | Lluís Rovira i Barenys

L'Associació Defensem el Port de Cambrils ha presentat una denúncia a l'Ajuntament i en breu en presentarà una altra a Ports de la Generalitat en les que es demana la retirada de les tres casetes de la Marina Cambrils que es van instal·lar a principis de l'estiu de l'any passat a la zona central del port. En una roda de premsa convocada, avui, als peus de la Torre del Port i prop de les casetes, el president de Defensem el port de Cambrils, Ignasi Recasens, ha explicat que aquest és el primer pas que fan després d'haver mantingut un seguit de reunions amb els diferents organismes i administracions, aquests darrers mesos, "no tenim esperances que ens atenguin a la nostra reclamació, de que es retirin les casetes i veiem clar que haurem d'anar per la via judicial". L'entitat esperarà les respostes tant de l'Ajuntament com de Ports de la Generalitat i si no es produeix la retirada de les casetes encetaran la via judicial a través d'un contenciós administratiu.

Sense llicència d'obertura, ni d'activitat, ni urbanística

L'Associació Defensem el Port de Cambrils apel·la a l'impacte visual que provoquen les casetes i han precisat que no van contra la concessió "sinó contra els elements arquitectònics que han aparegut al port de Cambrils. No podem acceptar que hi hagi una fila 0". A part d'això, l'entitat esgrimeix uns arguments de caire legal i diuen que "s'han incomplert nombroses lleis i regulacions de l'ordenament jurídic. Aquestes casetes incompleixen el que diu el Pla Especial del Port de Cambrils, que està en vigor des de l'any 2006, i que no permet la instal·lació de mòduls". L'Associació Defensem el Port de Cambrils també denuncia el fet que aquesta concessió no disposa de la llicència d'activitat, ni la urbanística, ni la llicència d'obertura, ..." les pròpies bases del concurs públic indicaven la obligatorietat de tindre-les abans d'iniciar qualsevol activitat", ha afirmat Recasens. Un altra dels arguments de l'entitat és el fet que no es van fer els informes preceptius per veure com afectava la instal·lació de les casetes a l'àmbit de la torre del Port, una edificació catalogada com a Bé Nacional d'Interès Cultural, "ningú va demanar el preceptiu informe al departament de Cultura de la Generalitat", ha dit Recasens. Finalment, l'entitat també ha explicat que hi ha hagut canvis de criteris durant el període del concurs públic, uns canvis que ni tan sols van sortir a exposició pública i que, segons Recasens, "van impedir que possibles parts afectades poguessin presentar les seves al·legacions".

Inversió de 300.000 euros al port

Els responsables de l'Associació Defensem el Port de Cambrils s'han referit a la darrera reunió mantinguda amb representants de l'Ajuntament i de Ports i on des de Ports de la Generalitat es proposava una inversió de fins a 300.000 euros al port com a compensació al fet que hi ha instal·lades les casetes. Segons han explicat, des de Ports se'ls va dir que una cosa que haurien volgut a qualsevol port de Catalunya, referint-se a les casetes, s'havia aconseguit per a Cambrils. En aquesta conversa també es va arribar a proposar, per part de les administracions, que de les tres casetes se'n retiraria una. Segons Recasens, "hi ha hagut molts incompliments. A més, es tracta d'un espai públic i que, a més, és el que té més valor a Cambrils". Pel que fa a l'Ajuntament, l'entitat considera que té la seva responsabilitat pel fet de no reclamar les pertinents llicències que requereix tota activitat, "l'Ajuntament ha mirat cap un altre costat", ha dit Recasens. Finalment, el president de Defensem el Port de Cambrils ha sentenciat, "tenim la certesa que guanyarem, ara bé, costarà temps i diners".

Comenta aquest article