Cultura

Cultura

La Mostra de Jazz de Cambrils homenatjarà, aquest vespre, l'organista Lou Bennet en el 25è aniversari de la seva mort

El grup valencià The Prototype Organ Jazz Trio, reforçat amb la cantant Maria Gil, interpretarà al Teatre del Casal algunes de les composicions de l’organista que vaviure a Cambrils durant prop d’una dècada.

Per Redacció

Lou Bennet a Perdido Club de Jazz, 1982
Lou Bennet a Perdido Club de Jazz, 1982 | Cedida

Cambrils homenatjarà aquest vespre, a les 20 hores, a l’organista Lou Bennett en el 25è aniversari de la seva mort. Lou Bennett va ser un organista afro-americà de Jazz nascut a Filadèlfia el 1926. Inspirat per l'organista Wild Bill Davis forma un grup sota el seu concepte. Després de la seva estada a Baltimore, se'n va a New York el 1955. El 1960 va deixar els EUA amb el seu Hammond per establir-se a París on es va convertir en una estrella a l'escena del Jazz en aquella dècada, amb més projecció fins i tot que Jimmy Smith o Miles Davis. Va ser un dels primers músics internacionals que habitualment actuava a Catalunya, concretament al mític Jamboree de la Plaça Reial. Tot i que va tornar ocasionalment als Estats Units, va viure els últims 30 anys de la seva vida a París, tot i que el pianista va conèixer la Costa Daurada a primers dels 80 i amb la seva esposa es va comprar una casa a Cambrils ben a prop del mar, on va residir durant una dècada llargues temporades. Durant aquella època, Lou Benett va ser assidu al Keyboard Jazz Lounge de Reus, una ciutat on va fer bons amics gràcies al seu contacte amb el desaparegut Jaume Juan Magriñà, el propietari d’aquest club de jazz. Els aficionats al jazz de la ciutat van poder veure de ben a prop un gran del jazz d’aquells moments com si fos un més de la família.

Cambrils la mar de jazz ha volgut convidar a la Mostra de Jazz de Cambrils al grup The Prototype Organ Jazz Trio, el grup valencià en el qual trobem el bateria Felipe Cucciardi, que va acompanyar Lou Bennet en els últims anys de la seva vida. El concert d’aquest grup tocant composicions de Lou Bennett tindrà lloc aquest dissabte 30 d’abril al Teatre del Casal de Cambrils a les 20h. Les entrades anticipades (10 euros) es poden adquirir a www.entradium.com

La seva relació amb Cambrils 

Bennett va ser conegut pel seu desenvolupament de la tècnica solista amb el peu esquerre a la pedalera de baixos. Va actuar a tot Europa amb el seu trio amb Kenny Clarke, René Thomas o Jimmy Gourley. Es va traslladar a l’Estat espanyol als 70, ja que tenia contracte amb el Jamboree, fet que li va permetre fixar posteriorment la seva residència a Cambrils, on va muntar un estudi/taller per dedicar-s'hi al seu Bennett Machine, un òrgan Hammond modificat per respondre a les seves exigències de so però sense les inconveniències dels 200Kg de pes i el transport d'un Hammond. Bennet va morir el 1997 als 70 anys deixant un llegat d'admiradors i havent influenciat molts músics especialment a Espanya, inclosos Felipe Cucciardi o Miquel Casany, integrants del trio que l’homenatjarà a Cambrils. El mateix Cucciardi recordava fa uns dies la sort que va tenir de compartir de ben jove cinc anys amb Lou Bennett, compartint experiències musicals, i vitals, sent testimoni d'històries, anècdotes i ensenyaments que el van marcar per sempre. 

Amb la cantant i flautista Maria Gil 

El concert de Cambrils serà especial perquè The Prototype Organ Jazz Trio vindrà reforçat amb la cantant i flautista valenciana Maria Gil, que interpretarà algunes de les cançons que Núria Feliu va enregistrar en català a mitjans de la dècada dels 60 acompanyada de Lou Bennet. 

Un trio de jazz clàssic 

The Prototype és un trio d'orgue format per Sergio Albentosa (òrgue), Miquel Casany (guitarra) i Felipe Cucciardi (bateria). El repertori del trio es basa principalment en l'obra de Lou Bennett, concretament en un dels seus grups format amb el bateria de Miles Davis, KennyClarke i els guitarristes mítics René Thomas o Jimmy Gourley. També el constitueixen temes clàssics de la tradició hard-bop que Bennett solia incloure a les seves actuacions.

 

Comenta aquest article