Informació general

Medi natural

La Mesa de Municipis per un Litoral Sostenible insta a prendre mesures integrals per pal·liar els efectes dels temporals

Per Redacció

Imatge del temporal de mar a la platja de la Riera d'Alforja, el passat dissabte al matí
Imatge del temporal de mar a la platja de la Riera d'Alforja, el passat dissabte al matí | Berta Ruiz

Davant dels efectes dels temporals del mes d’abril a les platges del litoral tarragoní, els membres de la Mesa de Municipis per "Un litoral Sostenible", des de Sitges fins a l'Hospitalet de l'Infant –i de la qual Cambrils en forma part– ha emès un comunicat conjunt.

Aquest comunicat diu el següent: "Ja hem manifestat en altres ocasions que els cada vegada més continus i devastadors temporals estan afectant el litoral agressivament deixant platges descarnades per complet i posant en risc vies ferroviàries, carreteres, habitatges o comerços.A aquesta agressivitat cal afegir-hi que la durada dels temporals cada vegada és més llarga. Normalment, la durada dels episodis de mar és d'uns pocs dies o una setmana i enguany hem tingut un temporal continu pràcticament tot el mes d'abril, que no ha deixat descansar, ni regenerar-se, de manera natural a les nostres platges. Un municipi darrere d'altre hem vist com la sorra, i amb ella la barrera de protecció natural, anava desapareixent: a la platja llarga de Roda de Berà; a l'Arrabassada, la Platja Llarga, el Miracle o Cala Romana a Tarragona; al parc del Voramar i Cal Vitali a Altafulla; a les zones en procés de renaturalització de Calafell; al costat de la línia del ferrocarril a Santa Susanna o a les platges de Gavà".

"Som molts els municipis de la Taula que ja estem gestionant i aplicant mesures de renaturalització a les nostres platges"

Segons la Mesa, "aquests danys i d'altres ens demostren que no hi ha temps a perdre i que hem de treballar tots junts aplicant mesures enfocades a la planificació i gestió integral de tot el litoral per a pal·liar els efectes i protegir vies, habitatges, economia i societat. També ens demostren que els fenòmens naturals, com la mar, no tenen portes i la col·laboració de tots és imperativa: ciutadania, sector empresarial, administracions, representants, etc., més enllà dels colors polítics i la posició de forces. De fet, les creixents afectacions dels temporals són el motiu pel qual ens vam unir el febrer de 2020 per a treballar més enllà de límits administratius o colors polítics protegint el nostre litoral de l'evident canvi climàtic, aplicant criteris científics i no polítics i manifestant transversalitat més enllà dels colors de cada ajuntament i de les fronteres administratives. Som molts els municipis de la Taula que ja estem gestionant i aplicant mesures de renaturalització a les nostres platges basant-nos en criteris científics alineats amb les recomanacions de l'informe del CADS "un litoral al límit", i els que encara no hem començat amb aquestes mesures ho farem aviat".

"Els ajuntaments som els gestors directes i actius de les platges, però és necessari el suport de les principals administracions i actuar conjuntament"

En el comunicat es deixa palès que, "els ajuntaments som els gestors directes i actius de les platges, però és necessari el suport de les principals administracions i actuar conjuntament amb la Generalitat de Catalunya i el Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO,) principal gestor de les costes, que ja està aplicant plans de renaturalització en municipis com Calafell o d’altres. A més, no hem d'oblidar que també és necessari començar a plantejar una gestió sostenible dels sediments de totes les conques hidrogràfiques com les del Gaià, Ebre, Francolí o Llobregat. Així doncs, animem la Generalitat de Catalunya a avançar amb aquesta gestió que beneficiarà terra endins i al litoral. Una altra assignatura pendent és l'aplicació d'accions per atenuar les afectacions per barreres rígides com els ports avançant cap a un litoral menys rígid i més natural. Seguim i continuarem treballant per a pal·liar els danys i agraïm la col·laboració i sensatesa de tots".

Comenta aquest article