Estampes Cambrilenques

Article publicat a Revista Cambrils el mes d'abril de 1982

La festa de l'arbre

Abril 1982 / La secció «Estampes Cambrilenques» elaborada per Josep Salceda es va publicar a Revista Cambrils des del setembre de 1953 fins el maig de 2005

Per Josep Salceda (1923-2011)

Estampes cambrilenques / Abril 1982

Divendres, dia 23 d'aquest mes d'abril i diada de Sant Jordi, va celebrar-se a la nostra vila la Festa de l'Arbre, una festa de la qual quasi la totalitat de la gent que viu actualment a Cambrils no es recorda pas, ni pensa que s'hagués fet mai. La casualitat, sempre bona aliada de l'informador i encara més de l'investigador i de l'historiador, ens ha proporcionat el goig que un bon amic hagi posat a les nostres mans el volum enquadernat de la revista "La Actualidad" corresponent a l'any 1908, en què es parla i es donen notes gràfiques de la Festa de l'Arbre que va celebrar-se la primera setmana d'aquest any o durant els darrers dies de 1907, amb l'assistència de les autoritats locals i d'una gran gentada, tota la gentada que podia donar el nombre d'habitants de Cambrils a primers de segle: entre dos i tres mil.

Com que el text escrit de l'esmentada revista dóna molt poques explicacions, hem intentat d'ampliar les dades que us volíem oferir i, per tal d'assolir-ho, hem consultat els llibres d'actes de l'Ajuntament, que era presidit llavors pel senyor Josep Rovira i Martí, per veure si hi havia algun record que donés llum a allò que desitjàvem saber; repassats uns mesos anteriors i unes setmanes posteriors a les dates versemblants en què va celebrar-se la festa, res no hem trobat, i ens hem hagut de valer d'uns testimonis vivents. Se'ns ha dit que la plantada d'arbres va fer-se a la vora de la riera, en dues rengleres, que a partir de llavors van formar els passeigs d'Albert i el tram que, molt posteriorment, va anomenar-se de Sant Joan Bpta. de la Salle. En la part superior del passeig, aquest s'eixamplava originant diversos carrers d'arbres, plàtans concretament.

La revista a què ens referim ens diu que, el veïnat va celebrar "la culta fiesta del àrbol con solemnidad poco corriente". Van assistir-hi les autoritats municipals presidides per l'alcalde Josep Rovira i Martí, el jutge Josep Gené Jasans i el rector de Cambrils, que era en aquell temps Mn. Carles Espinach. També hi assistiren convidats els alumnes de tots els col·legis del poble, una representació de la Delegació Provincial dels Amics de la Festa de l'Arbre i una bona part del poble, que es va reunir en el lloc preestablert per fer la plantada. Una banda de música va interpretar diferents composicions i els escolars van cantar un himne expressament compost per aquella ocasió. "Después de pronunciarse discursos alusivos a la educadora fiesta del àrbol y a su gran trascendencia agrícola y social, dióse por terminado el acto, del cual guardó el vecindario un grato recuerdo", acaba dient "La Actualidad". Un bon record que encara conservem avui tot gaudint de l'ombra dels arbres plantats fa tants anys.

La plantada d'arbres va fer-se entre 1907 i 1908 a la vora de la riera, en dues rengleres, que a partir de llavors van formar els passeigs d'Albert i el tram que, molt posteriorment, va anomenar-se de Sant Joan Bpta. de la Salle

Enguany, em penso que sense proposar-s'ho ningú, ni tan sols tenir-ne un coneixement més o menys conscient, s'ha commemorat aquest 75è aniversari de la plantada dels arbres del passeig amb una nova plantada d'arbres, un bé de Déu de pins que, atesa la fertilitat del terreny on s'ha efectuat la plantació, una zona de nova adquisició municipal a Cambrils-Badia, d'aquí a uns pocs anys, i si es té d'ells la cura necessària, el poble cambrilenc podrà gaudir-ne com a lloc tranquil i d'esplai. Segurament, si hom s'hagués proposat una commemoració adient i expressa d'aquest 75è aniversari, les coses no haurien sortit tan bé com ara que s'ha fet perquè sí, simplement perquè ha semblat convenient i oportú de fer-ho, i amb tot l'encert del món!

Cambrils, fins ara, no s'ha mostrat massa amic dels arbres; sembla com si a tothom fes nosa un arbre plantat davant de casa seva, quan és prou del domini públic que els arbres són necessaris i fins i tot imprescindibles per a un òptim desenvolupament de la vida humana, a més d'alegrar la vista i dissimular tant de ciment i ferro com hi ha en els nostres pobles i ciutats.

Estimem tots plegats els arbres. És un signe de la cultura d'un poble. Tant de bo que no sigui la d'enguany la darrera Festa de l'Arbre que se celebra a Cambrils.

 

 

 


Consulta més articles de la secció Estampes cambrilenques

Comenta aquest article