Cultura

Exposició

Luis San José, artista: «Aquesta exposició parla del canvi i del procés; dels cels, de l'aigua i aquelles coses que sempre estan en moviment»

Per Berta Ruiz

L'artista Luis San José amb una de les obres de l'exposició
L'artista Luis San José amb una de les obres de l'exposició | Berta Ruiz

El passat dissabte al migdia s'inaugurava l'exposició de pintura "ad hoc" de l'artista Luis San José, a la Torre del Port. Sota aquesta expressió llatina –ad hoc– que significa que està fet especialment per a una finalitat determinada o pensada per a una situació concreta; Luis San José presenta una mostra pictòrica pensada i creada específicament per a la Torre del Port de Cambrils.

Segons va detallar l'artista a revistacambrils.cat, "a l'exposició hi podem trobar bàsicament peces de pintura, però també hi ha una part d'instal·lacions, tant peces escultòriques com d'altres peces més petites. L'exposició és un projecte que està fet, per això es titula ad hoc, específicament per a la Torre. Hi podem trobar la reflexió del procés des del paisatge. El que plantejo no és una exposició amb quadres aïllats sinó que es pot veure un projecte que ocupa una torre, per tant, tots els quadres i peces tenen a veure entre sí".

La temàtica de l'exposició té a veure amb el paisatge i, en aquest cas, Cambrils n'és el protagonista

La temàtica de l'exposició té a veure amb el paisatge i, en aquest cas, Cambrils n'és el protagonista. "Jo treballo intervenint mapes; pinto paisatges sobre mapes i, aleshores, aquest va ser l'origen de l'exposició. Vaig començar a pintar mapes de Cambrils; va arribar la pandèmia –i el confinament– i vaig buscar la manera de poder seguir treballant en aquest projecte. Aleshores vaig veure que hi havia una càmera en streaming sobre la platja i vaig començar a fer captures de pantalla tots els dilluns al matí, en el moment de la sortida del sol des de la platja. He construït un paisatge a través d'això, del fragment del temps. El paisatge, gairebé tot és Cambrils perquè és una exposició feta per aquest espai, però també hi ha alguna peça que és Reus i d'altres indrets de la zona". Luis San José se centra en el mar "com a concepte d'una cosa transitòria, que sempre està allí, però que sempre està en moviment i canviant; parla del canvi i del procés: els cels, l'aigua, aquelles coses que semblen estables però que sempre s'estan movent". 

"La part de la meva feina que no acabarà en els suports, els hi dono valor i faig petites escultures"

Pel que fa als materials que ha usat per aquesta mostra, l'artista comentava que utilitza pintura acrílica sobre els mapes i sobre cartró. "En d'altres quadres abstractes treballo amb la pintura que em sobra i ho faig en els llenços. També aprofito les restes, és a dir, la part de la meva feina que no acabarà en els suports, els hi dono valor i faig petites escultures. Per exemple agafo els encenalls dels llapis, la pasta de la pintura la modelo... De fet, a l'última sala de l'exposició es pot veure aquesta proposta per tal d'entendre que hi ha un procés creatiu, perquè jo ho utilitzo tot" explica San José.

L'artista és nascut a Valladolid i resident a Madrid. La seva relació amb Cambrils ve perquè la seva parella és de Tarragona i sovint visiten la nostra zona. L'exposició a la Torre del Port, organitzada pel Campus Extens de la URV i el Museu d’Història de Cambrils, es podrà visitar fins el 19 de juny.

Acte d'inauguració de l'exposició, el passat dissabte al migdia (fotos: Berta Ruiz)

 

Comenta aquest article