Informació general

La pujada de l'aqüífer en tota la línia de costa provoca l'estancament d'aigua en alguns barrancs del municipi

Per Judit Pinazo



Aspecte que oferia la desembocadura de la riera del Regueral a principis d'aquesta setmana
Les rieres sempre han estat espais naturals de difícil manteniment. Aquests dies es pot veure que a la desembocadura de la riera del Regueral s'hi ha acumulat una gran quantitat d'aigua i d'algues que arriben  fins al mar. L'aspecte que ofereix la desembocadura és força desagradable, ja que l'aigua i les algues estancades semblen brutícia acumulada. Però no és així, ni que el seu aspecte ho sembli, l'aigua acumulada no és de filtració fecal, sinó que és aigua dolça i neta, aigua d'aqüífer que en molts casos es fa servir per a ús domèstic.

Tal i com explicava el regidor en funcions de Medi Ambient –Salvador Matas– en declaracions a Revista Cambrils Diari Digital, aquest és un problema nou; "fins ara, quan plovia, baixava aigua per la riera, es quedava entollada i després desapareixia". Actualment tant en el barranc del Regueral com en el de la Mare de Déu del Camí, hi ha una surgència d'aigua molt potent, a causa del creixement de l'aqüífer en tota la línia de costa.

La sortida d'aigua, segons Matas, és una situació natural, però eliminar-la resultaria molt complicat, "ja que és una sortida constant d'aigua". Per això s'han intentat buscar altres solucions a la problemàtica. Una d'elles va ser la que es va dur a terme en la desembocadura del barranc de la Mare de Déu del Camí, on es va buidar l'aigua estancada, però no va funcionar, ja que al dia següent d'haver-la tret ja n'hi tornava a haver, "això indica que hi ha una sortida molt potent d'aigua". A la desembocadura del barranc del Regueral, fins ara cada setmana s'havia fet una neteja, tant de les algues com de la brutícia acumulada que hi pot haver, però a partir del mes de juliol, explicava Matas, es taparà amb sorra el tram que va des del pont de la riera fins al mar.

Una altra de les possibilitats que s'ha estudiat és la instal·lació de bombes d'extracció d 'aigua permanents, però no és una opció fàcil "si una bomba funcionés de manera permanent no hauria de fer soroll per no molestar i tot plegat és una situació una mica especial".

Aprofitar l'aigua estancada

Destacar per altra banda que fa temps que l'Ajuntament ha sol·licitat una subvenció a la Generalitat perquè l'aigua del barranc de la Mare de Déu del Camí es pugui recollir i guardar-la per a ús de rec; "vam fer un projecte i ho tenim demanat, esperant resposta". En cas de poder-ho tirar endavant, explicava Matas, solucionaríem un problema i guanyaríem un recurs nou, ja que podríem utilitzar aquella aigua dolça per a la neteja dels carrers o per al rec de zones verdes.

En el cas del Regueral, segons afirma Matas, és més difícil reutilitzar l'aigua perquè no hi ha dipòsits on guardar-la i per tant allí "s'ha de jugar més amb el manteniment i tapar-ho amb sorra durant la temporada turística.

Sense mosquits

Un dels principals problemes que provoquen les rieres o barrancs amb aigua estancada són els mosquits. Segons afirma Matas, aquest és un problema que fa anys que ha desaparegut, ja que l'Ajuntament fa un manteniment constant biològic, sense utilitzar pesticida, que evita que les larves es reprodueixin. Aquesta tècnica s'ha aplicat a totes les rieres del municipi que tenen aigua estancada per evitar la procreació d'aquests insectes.

Comenta aquest article