Cultura

Literatura

Dolors Alabau presenta El combat de la memòria: «Aquesta novel·la és la realitat del meu avi que li va tocar anar al front amb 19 anys»

Per Berta Ruiz

Dolors Alabau va presentar, ahir, la seva primera novel·la
Dolors Alabau va presentar, ahir, la seva primera novel·la | Berta Ruiz

El Centre Cultural va acollir, ahir al vespre, la presentació del llibre "El combat de la memòria" de Dolors Alabau editat per Gorbs Editor. L'acte, emmarcat en la programació de Dies de Llibres, també formava part de les activitats del Campus Extens de la URV i el Museu d’Història de Cambrils. Es va comptar amb la participació del professor d'Història Moderna de la URV, Josep Fàbregas, i del director del Museu d'Història de Cambrils, Gerard Martí.

Aquest llibre, la primera novel·la de Dolors Alabau –empordanesa de naixement però cambrilenca des de 2008–, "neix arrel d'unes gravacions d'àudio que vaig fer al meu avi, l'avi Roc, amb aquelles cintes antigues de cassette que anaven amb la cinta que molt sovint es quedava travada. Això ho vaig fer de ben joveneta, amb 18 o 19 anys. Vaig començar a gravar les seves vivències durant anys; ell me les explicava i, després amb el temps, les vaig digitalitzar a mp3 perquè no es fessin malbé. De tot allò vaig fer un recull i he fet una novel·la en la què explico les vivències del meu avi relatant el seu passat i també el present de la neta que està gravant l'avi mentre li explica tot allò que va viure" segons ha explicat l'autora a revistacambrils.cat.

"Va estar a primera línia al front de Terol i a la zona del Priorat, on va estar a punt de morir"

Aquesta novel·la estava basada en fets reals. En Roc, el fill gran de quatre germans d'una família d'un petit poble del Baix Empordà, decideix allistar-se com a voluntari per a la quina de marina, però les esperances i els somnis d'aquest jove es transformen en un mal son quan esclata la Guerra Civil espanyola i el destinen com a soldat de l'exèrcit republicà al front. "Tota la novel·la és real; és la realitat del meu avi i els noms també –no he volgut utilitzar cap pseudònim ni cap nom fals–. El meu avi, primer, va fer el servei militar voluntari al departament de la Marina, a Cartagena, i entremig del servei militar el van enviar a la guerra. Va anar al front de Terol, després va anar a la Batalla de l'Ebre, va estar a diversos llocs de Catalunya i d'Espanya. Sobretot, on va patir més va ser al front de Terol i a la zona del Priorat –a Gratallops, a les Vilelles...–. Quan estava a la Batalla de l'Ebre no va estar a la primera línia de front, aleshores estava a la rereguarda, però sí va estar a primera línia al front de Terol –concretament a la sierra Palomera– i a la zona del Priorat, on va estar a punt de morir. Amb 19 anys".

Gran implicació emocional

La novel·la de Dolors Alabau no només és un recull de les vivències reals del seu avi, sinó que també aboca una implicació emocional molt gran per part de la seva neta. Segons ha comentat Alabau, "hi ha una part molt emocional perquè també em posava en la situació de l'avi. Ell quan m'explicava totes aquelles històries, evidentment, els sentiments afloraven. Tenia aquell sentiment amagat que costa tant quan has viscut un trauma i costa tant d'expressar. La neta es va posar una mica a la pell de l'avi per poder traspassar al paper tot aquell sentiment".

Un homenatge a tots els avis que els va tocar patir el conflicte civil

A banda de ser un homenatge al seu avi Roc, la novel·la "El combat de la memòria" és un homenatge a tots aquells avis d'una generació que els va tocar patir el conflicte civil i també a les àvies "les grans oblidades" que ho van patir des de casa. Sobre el seu primer llibre, la Dolors Alabau comenta que, "jo vaig començar a recollir les gravacions molt joveneta, però és allò que passa que ho tens a casa encallat i que no acabes de treure el fil. Hi ha temporades que ho fas i d'altres que no. A més he tingut una gran implicació d'investigació de treball molt important, amb tota la vessant històrica i de documentació".

Comenta aquest article