Cultura

Llibres

Cristina Sierra, periodista: «La Coral Verge del Camí forma part de la banda sonora de molts actes cambrilencs»

La Cripta de l'Ermita va acollir, ahir al matí, la presentació del llibre Veus de la Coral Verge del Camí, de la periodista cambrilenca Cristina Sierra

Per Lluís Rovira i Barenys

Cristina Sierra en la presentació del llibre, i al seu costat Lídia Utset, Oliver Klein i Camí Mendoza
Cristina Sierra en la presentació del llibre, i al seu costat Lídia Utset, Oliver Klein i Camí Mendoza | Lluís Rovira i Barenys

La Cripta de l'Ermita va acollir, ahir al matí, la presentació del llibre Veus de la Coral Verge del Camí, de la periodista cambrilenca Cristina Sierra, i emmarcat en la programació d'enguany dels Dies de llibres. El llibre s'ha editat en motiu del 50è aniversari de l'entitat, un aniversari que es va complir l'any 2018 i que ara s'ha presentat com un recull dels 53 primers anys d'existència de la Coral ja que inclou els episodis viscuts en el temps de la pandèmia. Aquest, a més, és el segon llibre que edita la Coral Verge del Camí. El primer, escrit pel primer president i cantaire Pere Martí, va sortir a la llum quan la Coral va complir els seus 25 anys d'existència, tal com va explicar la presidenta de la Coral, Lídia Utset. Precisament aquell primer llibre descrivia l'activitat de l'entitat, l'origen, els concerts i les fites importants, per tal de conèixer bé la Coral i la seva implicació en l'escena musical catalana.

Aquest segon llibre ha tingut un altre enfocament ja que segons va explicar Utset, "s'han fer entrevistes a cantaires, excantaires, directors i persones vinculades amb l'entitat a càrrec de la periodista Cristina Sierra Fortuny. S'ha entrevistat Núria Ortoneda pedrola, excantaire i directora del 1996 al 2018; Pere Martí Castells, excantaire i president del 1968 al 1979; Vicent Fortuny Vizcarro, cantaire i president del 1992 al 2004; Fernando Sarasa Delgado, cantaire i president del 2000 al 2014; Lídia Utset Badiella, cantaire i presidenta des del 2014; Maria del Carme Vallès Porqueras, cantaire i tresorera en diferents etapes fins el 2021; Robert Faltus, director des del 2018 i Gemma Massagué Casas, tècnica de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils". Segons Utset, "volíem copsar per què una associació sense ànim de lucre ha estat capaç de persurar tants anys i de mantenir l'activitat de forma ininterrompuda". La presidenta també va afegir que aquest llibre complementa molt bé l'anterior i el va definir com un llibre "ple de sentiments" i va presentar-ne l'autora, Cristina Sierra, que actualment treballa al Diari de Tarragona i a La Vanguardia i que segueix col·laborant amb la Revista Cambrils, entitat on va començar a fer els seus primers passos periodístics, tant abans de començar la carrera de Periodisme com després.

Cristina Sierra, "Sense l'activitat de la Coral i el director de llavors, l'Àngel Recasens, no hi hauria el Festival de Música"

Cristina Sierra, autora del llibre, va prendre la paraula per explicar com havia assumit el repte que li havien proposat des de la Coral, "no havia fet mai cap llibre i el meu repte va ser que el relat fos amè". Sierra va destacar que els protagonistes del llibre són els membres de la Coral i va agrair la col·laboració de tots els que havien participat a les entrevistes i va tenir una emocionant menció cap el primer president de la Coral, Pere Martí, de qui va recordar la xerrada que van mantenir "molt emotiva recordant els moments de la història de la Coral". El llibre, segons va explicar Sierra, mostra el creixement que ha viscut la Coral, "una entitat que forma part de la banda sonora de molts actes cambrilencs" i també va voler destacar que "sense l'activitat de la Coral i el director de llavors, l'Àngel Recasens, no hi hauria el Festival de Música".

Cristina Sierra també va destacar que la Coral ha portat la cultura catalana arreu del món i també va fer menció a com s'havia adaptat als temps de pandèmia amb la gravació de cançons a través de les xarxes socials i, més tard, havent de fer els assajos amb mascareta. El llibre no és només un retrat del passat sinó que, tal com va comentar Cristina Sierra, "permet preveure un futur brillant i amb projectes nous. Esperem que l'entitat pugui arribar als 100 anys". L'emoció que va acompanyar l'explicació de Cristina Sierra es va mantenir fins el final recordant cantaires i familiars seus que ja no hi són entre nosaltres "i que tant els hauria agradat ser en aquest acte".

Després de la presentació feta per l'autora del llibre, va ser la diputada cambrilenca Camí Mendoza qui en nom de la Diputació de Tarragona, que ha col·laborat en l'edició del llibre va prendre la paraula per destacar el privilegi de ser en aquest espai cambrilenc presentant aquest llibre i va destacar el suport de la Diputació a les entitats culturals del territori. Mendoza va donar ànims a seguir amb l'activitat de la Coral, "que és una mostra de la cohesió de la societat".

Finalment va ser l'alcalde, Oliver Klein, que també va mostrar l'orgull i el senyal identitari de la Coral de qui en va destacar la feina al llarg dels anys a través dels seus directors i de les persones que en formen part i que ell hi ha tingut més contacte. Segons va dir Klein, "tenim Coral Verge del Camí per anys" i també va destacar que l'entitat "fa cambrilenquisme, porta el nom de Cambrils arreu".

Cristina Sierra i Pere Martí, el primer president de la Coral Verge del Camí / Foto: Lluís Rovira i Barenys

 

Comenta aquest article