Informació general

Política

L'ús «partidista» dels despatxos municipals i la neutralitat institucional, nova discussió entre el PP i l'oposició

El despatx municipal del regidor del PP, David Chatelain, va acollir el 21 de març les votacions dels afiliats del seu partit per escollir al president estatal; aquesta acció va rebre les crítiques d'ERC i JxC

Per Berta Ruiz

Imatge de la façana de l'edifici de l'Ajuntament
Imatge de la façana de l'edifici de l'Ajuntament | Lluís Rovira i Barenys

El passat 21 de març, els afiliats del PP van poder escollir al president de la seva formació –tenint com a únic candidat a Alberto Núñez Feijóo–, abans de la celebració del congrés extraordinari estatal que s'ha de celebrar aquest cap de setmana a Sevilla. A nivell local, els afiliats cambrilencs també van poder exercir el seu dret a vot. Aquesta votació es va fer al despatx del regidor del PP de l'Ajuntament de Cambrils, David Chatelain, actual regidor d'Hisenda i Seguretat Ciutadana. El propi regidor popular feia difusió d'aquestes votacions a través de les xarxes socials, informant que s'havia constituït la mesa de les 9 del matí a les 20 hores del vespre. Aquesta acció va rebre les crítiques per part de l'oposició, ERC i JxC, en la sessió plenària del passat 25 de març. Tant Camí Mendoza com Lluís Abella van retreure a David Chatelain l'ús partidista d'unes dependències municipals. David Chatelain va reconèixer que aquesta no havia estat la seva millor idea però, arrel d'això, es va obrir un tens debat sobre la neutralitat institucional i l'ús de la simbologia.

Lluís Abella (JxC): "Tots els càrrecs electes tenim uns deures i unes obligacions, però ens hem de regir també per un codi ètic i moral"

Per obrir el tema, el portaveu de JxC, Lluís Abella va comentar, "tots els càrrecs electes tenim uns deures i unes obligacions, però ens hem de regir també per un codi ètic i moral. Per aquest motiu volem manifestar que 'no' ens sembla correcte, senyor Chatelain, que hagi utilitzat el seu despatx de l'Ajuntament per a un ús partidista com és el procés de votació per a l'elecció del candidat a president del PP, durant tot un dia. Hi ha partits que tenen un espai propi; els que no tenim, lloguem sales i paguem la pertinent quantitat econòmica o bé ens reunim ens espais públics per realitzar l'activitat de partit. Preguem que no es repeteixi aquesta mala praxis".

Camí Mendoza (ERC): "Ens preocupa i, com a representants públics, aquests fets ens avergonyeixen"

Molt contundent també es va expressar la portaveu d'ERC, Camí Mendoza. Va començar dient que, "tots podem tenir relliscades i el fet que denunciarem no s'ha fet premeditadament". Mendoza va detallar que el dilluns 21 es va dur a terme aquest procés de votacions i que el regidor d'Hisenda n'havia fet difusió a través de les xarxes socials. Segons va indicar, "la legislació vigent regula l'ús dels despatxos de les dependències del consistori per als membres dels grups municipis i aquest ús serà per reunir-se de manera independent i per a rebre de visites de ciutadans; així com celebrar reunions o sessions de treball. Ens resulta incomprensible que, per part d'un regidor, es faci ús –de les 9 a les 20h– de les dependències municipals per a unes eleccions primàries del seu partit. Ens preocupa i, com a representants públics, aquests fets ens avergonyeixen".

Camí Mendoza (ERC): "Senyor Chatelain, hauria de demanar disculpes i reconèixer que hi ha hagut un ús indegut de les instal·lacions municipals"

En aquest punt, Mendoza li va preguntar a l'alcalde si n'estava al cas de l'ús "irregular" i si "havia autoritzat l'ús de les dependències de la Casa de la Vila per al PP. ERC i els altres grups hem complert quan necessitem unes instal·lacions municipals, presentem la petició i abonem els diners corresponents. Crec que tots ho hauríem de fer per exemplaritat vers la ciutadania. Senyor Chatelain, hauria de demanar disculpes i reconèixer que hi ha hagut un ús indegut de les instal·lacions municipals. Senyor Chatelain, en el mandat anterior, sempre va posar en boca seva la neutralitat de les institucions i dels edificis públics, per tant, li demano que sigui responsable i demani disculpes".

David Chatelain (PP): "Em sorprèn que se centri en aquesta qüestió qui, reiteradament, ha utilitzat els despatxos, el propi despatx d'alcaldia i també el propi consistori com a eina de propaganda política"

Davant d'aquestes crítiques, el regidor del PP, David Chatelain, va comentar que, "trobo perfectament normal que es demanin explicacions per una acció vinculada a la meva formació política que es fa en un despatx del seu únic membre que opera com a grup municipal i, qualsevol membre del PP té dret a visitar l'Ajuntament. Deixant clar i, reconec que aquesta no és la millor idea que he tingut, també li dic que no hi havia cap mala intenció al darrere". No obstant això, Chatelain va replicar que, "em sorprèn que se centri en aquesta qüestió qui, reiteradament, ha utilitzat els despatxos, el propi despatx d'alcaldia i també el propi consistori com a eina de propaganda política. Vostès estan fent un exercici de desmemòria absoluta. Vostès van penjar cartells amb determinats missatges i simbologies i també van prescindir d'alguns elements. Sembla que alguns tenen tots els drets a fer les seves proclames polítiques, ja no en un despatx sinó en un àmbit més extens".

David Chatelain (PP): "No ha estat la meva millor idea i, evidentment no es tornarà a reproduir la situació"

El portaveu va insistir en que, "no ha estat la meva millor idea i, evidentment no es tornarà a reproduir la situació. En tot cas, que em vinguin a parlar de neutralitat institucional? Els qui van fer tot això durant tant de temps? Em sembla desproporcionat. Negui vostè el que tenia i el que no tenia al despatx: símbols, banderes... (en referència a Camí Mendoza). La simbologia també és part de la neutralitat". En aquest punt, Camí Mendoza d'ERC va dir, amb el micròfon apagat, "no és el mateix". Chatelain va remarcar que, "si venim a criticar la falta de neutralitat, parlin de totes les manques de neutralitat". Mendoza li va replicar que, "ha fet un ús indegut!". El regidor popular va dir que "reconec que no va ser la millor idea, però lliçons de neutralitat amb els antecedents, crec que no toquen. En aquesta casa no s'ha defensat la neutralitat; vostès ho saben i ens van obligar a presentar diferents mocions al respecte".

Oliver Klein: "Ell m'ho va comentar personalment i jo ho sabia; però ja ha dit que no es repetirà"

Finalment, per cloure el debat, l'alcalde Oliver Klein va defensar que, "el senyor Chatelain té tota la meva confiança personal i el govern també com a reconeixement d'una tasca molt eficient. Ell ja ha contestat i ha dit que potser aquesta no ha estat la millor idea. Ell m'ho va comentar personalment i jo ho sabia; però ja ha dit que no es repetirà".

Comenta aquest article