Cultura

Literatura

Doblet de presentacions literàries amb «No anireu al paradís» del cambrilenc Llivià i «Bajo el signo del Lobo» d'Àngel Martí

El Centre Cultural va acollir, ahir al vespre, dues presentacions literàries emmarcat en la programació de Dies de Llibres

Per Berta Ruiz

A l'esquerra, Llivià amb el seu llibre "No anireu al paradís" i Àngel Martí amb "Bajo el signo del Lobo"
A l'esquerra, Llivià amb el seu llibre "No anireu al paradís" i Àngel Martí amb "Bajo el signo del Lobo" | Berta Ruiz

El Centre Cultural va acollir, ahir al vespre, dues presentacions literàries. Emmarcat en la programació de Dies de Llibres, es van presentar les novel·les "No anireu al paradís" del cambrilenc Llivià i "Bajo el Signo del Lobo" d'Àngel Martí Callau, sota la moderació de Francesc Siuraneta. Un doblet literari amb dues obres de ficció plenes d'intriga i assassinats.

Per un costat, Àngel Martí va explicar a revistacambrils.cat alguns detalls de la seva primera novel·la negra publicada aquest passat mes de febrer –i la primera escrita en castellà–. Segons va dir "aquesta és una novel·la nova, però hi ha moltes més coses. Hi ha dues branques: una explica tota la història de la nissaga del protagonista, conegut com el Lobo, que és un policia –un mosso d'Esquadra– que està a la unitat criminal. És un personatge una mica diferent, ell porta sang índia a les venes –el seu besavi va néixer en una tribu índia– i va néixer sota el signe del llop que, al calendari indi, té una sèrie de facultats especials –entre aquestes algunes de paranormals i posar-se en contacte amb els morts fent viatges astrals–. Per això, els Mossos d'Esquadra creen una unitat secreta específica per a ell i, a partir d'aquí s'explica la seva història d'antiheroi. És un home que té una vida complicada, ho ha passat malament en temes d'amor, enyora molt el seu pare... però en la seva feina és un personatge molt bo. Per altra part s'expliquen els assassinats. El primer cadàver és localitzat a la cartoixa d'Scaladei, al Priorat, sota uns rituals maies. Per tant serà un cas complicat i difícil d'investigar. La investigació es mou per tot arreu, fins i tot per Cambrils, també per l'Ametlla i tota la zona de Tarragona.

Àngel Martí: "Sent policia era un repte per a mi, però he gaudit molt fent aquesta novel·la i he après molt"

Àngel Martí és sergent de la Policia Local de l'Ametlla de Mar i també és criminòleg. Per tal de dur a terme aquesta obra la seva tasca de documentació i d'informació ha estat molt àmplia i extensa. "Hi ha tota la part tècnica, els informes forenses, les investigacions... He hagut de documentar-me molt. La part tècnica és 'realitat' i després hi ha tota la part fantàstica amb el punt diferent que li volia donar vers la resta de novel·les policíaques que s'estan escrivint actualment; volia donar-li un punt de fantàstic. Sent policia era un repte per a mi, però he gaudit molt fent aquesta novel·la i he après molt". Aquesta és la seva primera novel·la negra, però en total porta dotze publicacions –entre novel·les, poemaris i llibres de contes–. "Les altres novel·les eren més intimistes, en les què explicava històries de famílies marineres, sobretot. Després d'aquesta crec que sí seguirà la nissaga, està tenint molt bona acollida i segurament hi haurà un altre cas per al Lobo".

Llivià: "M'interessava molt el tema de la psicologia de les sectes"

Per la seva part, l'estiu de l'any passat, el cambrilenc Llivià –el seu pseudònim literari– publicava la seva primera novel·la de ficció "No anireu al paradís" que parteix del món de les sectes i del control que exerceixen sobre els seus adeptes. Tal com va detallar a revistacambrils.cat, "m'interessava molt el tema de la psicologia de les sectes. A partir de documentar-me, d'obtenir testimonis reals, de consultar molta informació amb revistes científiques de psicologia clínica i psiquiatria que estudien les seqüeles físiques a les víctimes de les sectes; els expulsats, castigats... A partir de tota aquesta informació, tenia una història al cap que em donava tombs des de feia temps sobre com refaria la seva vida una de les víctimes d'una secta. Aquest fet que és molt comú –hi ha molta gent que es recupera d'aquest trauma de ser expulsat del seu únic entorn social i familiar i ha de començar una nova vida– em va donar peu a crear uns personatges i teixir una història. La història passa a diversos indrets del Camp de Tarragona, bàsicament a Reus i a l'Ametlla de Mar. El punt de partida és una congregació inventada, a Reus, però amb les característiques pròpies de sectes reals".

Llivià també va explicar que, "la novel·la conté diferents capítols, no cronològics; puc dir que el primer –i no espatllo res– és una mort violenta que també condicionarà la resta de la història". Després de la seva primera incursió literària, Llivià va comentar que li agradaria repetir: "ha estat una experiència molt creativa i m'agradaria que la gent conegués aquesta novel·la. Ja tinc al cap també altres idees; la propera m'agradaria que fos de gènere negre, clàssic. Aquesta és un poti-poti de gèneres: hi ha religió, psicologia, acció, reflexió i filosofia".

Comenta aquest article