Informació general

Economia

El plenari aprova el pagament d'uns 223.000 euros en factures que havien quedat pendents de l'any 2021

Aquest concepte inclou totes factures pendents de pagament de l'exercici de 2021

Per Berta Ruiz

Un moment de la sessió plenària celebrada el passat divendres al matí
Un moment de la sessió plenària celebrada el passat divendres al matí | Berta Ruiz
El ple ordinari corresponent al mes de març, celebrat el passat divendres, va aprovar una sèrie de punts de caire econòmic. Un d'aquests feia referència al reconeixement extrajudicial de crèdits corresponent a l'exercici de 2021 per un import de 223.797,44 euros. Aquest concepte inclou totes factures pendents de pagament de l'exercici de 2021.

En aquest punt, el regidor d'Hisenda David Chatelain va explicar que "el reconeixement extrajudicial de crèdits és una excepció que permet imputar als crèdits de l'exercici corrent obligacions d'exercicis anteriors que es van tramitar sense dotació pressupostària o no sotmetent-se a l’art. 62 de la llei 30/92, però que s’han de liquidar per tal d’evitar una situació d’enriquiment injust de l’administració, al temps que evita procediments per part dels creditors. Aquestes operacions acumulades al llarg de l’any han de passar per Ple. Les factures pendents d'aprovació –sense procediment administratiu– i amb consignació pressupostària pugen a un import de 117.626 euros, mentre que les factures pendents d'aprovació –sense procediment– i sense consignació pressupostària pugen a un import de 106.171 euros.

Lluís Abella (JxC): "No volem que es penalitzi als proveïdors"

Sobre aquesta qüestió, el portaveu de JxC, Lluís Abella, va comentar que, "estem aprovant el pagament de les factures que, per diferents motius, no es va aprovar l’acte administratiu de reconeixement de l’obligació abans del 31 de desembre, i per tant no van imputar-se a l’exercici corresponent. Per suposat que des de Junts per Cambrils ho votarem a favor, perquè no volem que es penalitzi als proveïdors". En aquest punt, Abella va recordar "frases lapidàries que vostès ens dirigien anteriorment, quan s’aprovava aquest mateix punt sobre les extrajudicials".

"Ens deien que el sistema no era òptim, que el modus operandi de les extrajudicials era per no pagar quan toca"

Segons va dir Abella: "ens deien que el sistema no era òptim, que el modus operandi de les extrajudicials era per no pagar quan toca, no senyor Romera?; que malgrat que volien que cobressin els proveïdors, hi havien de votar en contra, perquè no podia estar d’acord amb els errors que podia haver hagut a l’hora d’entrar les factures. Que en el procés no s’havia fet la feina ben feta des de l’administració, i això provocava que les factures no entressin dins de l’any. Això manifestava el Senyor Artigau. També ens deien que 'faltaven les eines necessàries per corregir aquesta mala gestió política' com escoltàvem des de la bancada socialista. No sabem si aquestes frases les deien per ignorància, donat que la paraula extrajudicial pot portar a confusió o feien demagògia. El que està clar és que el nostre vot serà favorable per responsabilitat, coherència i sobretot per tocar de peus a terra".

Camí Mendoza (ERC): "Els proveïdors han de poder cobrar per un servei que han donat"

Per part d'ERC, la seva portaveu Camí Mendoza va anunciar el vot favorable del seu grup perquè, segons va dir, "els proveïdors han de poder cobrar per un servei que han donat. De totes maneres, voldria fer una reflexió: si fem un llistat de les factures que componen aquesta relació, ens trobem que aproximadament 150.000 euros corresponen a factures en concepte de neteja. Els recordem que des d'ERC, en l'aprovació del pressupost, vam presentar una reclamació dient que no enteníem com es dotava la partida de la neteja d'equipaments municipals amb menys diners dels que ja s'havien adjudicat amb l'empresa. Ja vam anunciar que el temps ens donaria la raó i sembla ser que ja veiem que hi ha aquesta diferència prou significativa".

Comenta aquest article