Informació general

Estafes

La Policia Nacional deté un home a Tarragona que formava part d'una organització dedicada a estafes piramidals

Hi ha un total de vuit detinguts de diferents províncies espanyoles; l'organització podria haver afectat a gairebé 3.000 joves, molts d'ells menors d'edat

Per Redacció

Vehicle de la Policia Nacional
Vehicle de la Policia Nacional | Cedida

Agents de la Policia Nacional van desarticular, aquesta passat dimecres, una organització presumptament dedicada a realitzar estafes piramidals en formació d’inversió en trading i criptomonedes. S’ha detingut a un total de vuit persones (un a Tarragona) que conformaven la cúpula d’una acadèmia que suposadament formava en transaccions financeres. El modus operandi era mitjançant la persuasió de joves, alguns menors d’edat, amb la promesa de grans guanys econòmics després de formar-los en inversions financeres i realitzar operacions no permeses a Espanya. Captaven les seves víctimes tant abordant-los a parcs públics com a traves d’esdeveniments presencials organitzats en hotels.

En quant a l'activitat formativa que duia a terme la plataforma, consistia en una sèrie de classes virtuals enregistrades en vídeo, a través de les quals es fomentava entre d'altres la compravenda d'opcions binàries i operacions amb palanquejaments, que es troben prohibides a Espanya i a la Unió Europea. Per fomentar aquestes operacions i reforçar la credibilitat de la rendibilitat i la fiabilitat de l'acadèmia, un dels principals formadors de l'organització mostrava al seu compte, suposadament auditat per una coneguda web d'auditoria financera, un històric de negociacions realitzat després d'una manipulació informàtica, en què es podia observar que les inversions havien tingut un percentatge d'encert d'entre el 75% i el 80%.

La pressió sobre els joves perquè abandonaran els estudis i fins i tot tallaran les relacions familiars i que així poguessin bolcar-se en l'activitat de l'organització, fregava determinades tècniques de pressió pròpies de les sectes. Fins i tot dues adolescents captades quan tenien 17 anys van arribar a abandonar el domicili familiar per conviure amb membres de l'organització.

Inici de la investigació

La investigació es va iniciar fa un any quan els investigadors, després de la denúncia formulada per una associació de víctimes de sectes, van detectar l’existència d’una acadèmia de formació que des de l’any 2019 captava joves amb la suposada intenció de formar-los en negociacions de criptomonedes i altres productes financers

Les indagacions dels agents van permetre esbrinar que la plataforma formativa era la successora d'una altra sobre la qual requeia una advertència de la Comissió Nacional del Mercat de Valors. A més, el líder de l'organització ja havia participat en altres estafes piramidals i coneixia membres de la cúpula directiva de l'acadèmia a altres països. Les quantitats econòmiques exigides per l'organització per a la inscripció a la formació financera consistien en un primer ingrés de 200 euros i una quota mensual de 150 euros. Després que les víctimes captessin dues persones més deixaven de pagar la quota mensual i a partir de la seva tercera captació, començarien a cobrar mensualment de la “piràmide”. Perquè la captació fos eficient, se'ls proporcionarà instrucció i guions per abordar i persuadir nous membres potencials.Tan sols el principal líder, hauria pogut ser responsable de la captació directa i indirecta d'unes 2.500 persones.

Un detingut a Tarragona

A la fase final de la investigació els agents van arrestar com a presumptes responsables dels delictes d'estafa, publicitat enganyosa i pertinença a organització criminal, a un total de vuit persones, entre els quals hi ha els dos principals líders de l'organització, destaca la detenció d'un responsable a Tarragona, els altres són de diferents províncies espanyoles: Barcelona (2), Santa Creu de Tenerife (2), Alacant (1), Madrid (1), Màlaga (1) 

Per últim, la Policia Nacional recorda que és fonamental la col·laboració ciutadana en la prevenció i la detecció d'aquest tipus de fraus, per així disposar, de primera mà, de tota la informació sobre aquestes organitzacions.

Comenta aquest article