Informació general

Energia nuclear

La Generalitat va fer 243 controls a instal·lacions radioactives durant l'any 2021

El Consell de Seguretat Nuclear considera la xifra i el tipus de revisions "plenament satisfactoris"

Per ACN

Imatge d'arxiu del municipi d'Ascó amb la xemeneia de la central al fons
Imatge d'arxiu del municipi d'Ascó amb la xemeneia de la central al fons | Arxiu ACN

La Generalitat va dur a terme 243 controls a instal·lacions radioactives l'any passat, segons el balanç que ha fet públic el Consell de Seguretat Nuclear (CSN), que ha considerat la xifra i el tipus de revisions "plenament satisfactoris". Les dades sorgeixen de la trobada que han mantingut ambdós organismes per analitzar la tasca del Govern pel que fa a la inspecció i control de les instal·lacions radioactives de segona i tercera categoria en els àmbits de la investigació, el diagnòstic, els tractaments mèdics i els usos industrials de fonts i equips radioactius. L'executiu català també s'encarrega del control de les instal·lacions que utilitzen aparells de raigs X, a més de la inspecció de transports de material radioactiu.

Així, a banda dels 243 controls a instal·lacions radioactives, la Generalitat va fer 14 inspeccions de llicenciament d'instal·lacions radioactives, 50 a instal·lacions de raigs X de radiodiagnòstic mèdic, 4 inspeccions de control a un Servei de Protecció Radiològica, 2 a Unitats Tècniques de Protecció Radiològica, 2 a empreses de venda i assistència tècnica (no planificades), 16 exàmens d'acreditació per obtenir llicències del CSN, 62 avaluacions de llicenciament d'instal·lacions radioactives, 252 concessions de llicències de supervisor i operador i 278 renovacions.

El CSN subratlla que el número de controls ha estat "inferior al previst" però ha superat "folgadament" el mínim establert en els criteris de planificació. Alhora, el regulador assenyala que les activitats de llicenciament es van desenvolupar "amb fluïdesa i dins de terminis acceptables".

261 inspeccions previstes per al 2022

Per al 2022 hi ha programades 261 inspeccions de control a instal·lacions radioactives, el 15% de les quals no anunciades, una proposta que, segons el CSN, s'ajusta als criteris establerts.

Finalment, el CSN subratlla que la Generalitat va "complir adequadament" el Programa de Vigilància Radiològica Ambiental previst a l'entorn de les centrals nuclears d'Ascó i Vandellòs.

Comenta aquest article