Camp

Patrimoni

La Baronia d'Escornalbou enceta la fase final del seu renaixement com a atractiu natural, patrimonial i cultural

Un acte commemoratiu del 850è aniversari de la creació de la baronia serveix per fer balanç de les transformadores actuacions dutes a terme al castell monestir i al seu entorn per part de la Diputació

Per Redacció

El Palau Bofarull de Reus va acollir, aquest passat dijous, un acte commemoratiu del 850è aniversari de la creació de la Baronia d’Escornalbou
El Palau Bofarull de Reus va acollir, aquest passat dijous, un acte commemoratiu del 850è aniversari de la creació de la Baronia d’Escornalbou | Cedida

El Palau Bofarull de Reus va acollir, aquest passat dijous, un acte commemoratiu del 850è aniversari de la creació de la Baronia d’Escornalbou. Va centraR l’acte el repàs de les principals actuacions que, des del 2018, es duen a terme per part de la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya al castell monestir i al seu entorn. Unes actuacions que estan fent d’Escornalbou un referent natural, patrimonial i cultural de primer ordre i que suposen una inversió de més de 5,7 milions d’euros.

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, i la delegada del govern de la Generalitat a Tarragona, Teresa Pallarès, Van posar de manifest la importància de la recerca històrica que s’ha dut a terme durant els darrers dos anys. Noemí Llauradó va destacar que s’està treballant "per dignificar i obrir al món Escornalbou i el seu entorn, recuperant-los, dignificant-los i posant-los a l’abast de la nostra ciutadania i dels nostres visitants amb un objectiu final: el progrés dels nostres municipis i del conjunt del territori i la millora de la qualitat de vida dels seus habitants". Per la seva banda, Teresa Pallarès, va afegir que "d’aquesta feina per posicionar la Baronia d’Escornalbou com a reclam en poden sorgir moltes iniciatives més que serveixin per dinamitzar econòmica i socialment aquesta part de la nostra realitat rural i generar llocs de treball que n’evitin el despoblament i generin oportunitats".  

Recerca històrica dels orígens del castell monestir

La recerca històrica presentada posa llum als orígens del castell monestir fins als inicis de l’Edat Moderna i dels municipis de l’antiga Baronia d’Escornalbou, el seu naixement, composició social i econòmica. L’historiador Ramon Sarobe va explicar els resultats de la cerca que s’ha encarregat de fer ell mateix, durant la conferència "Escornalbou medieval: societat i economia de la Baronia", que va tancar l’acte d’aquest passat dijous.

També van assistir a la commemoració dels 850 anys de la Baronia alcaldes i alcaldesses dels seus municipis; la directora dels Serveis Territorials de Cultura, Lourdes Malgrat; el director dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Àngel Xifré; els diputats i diputades de la Diputació Josep Forasté, Joan Josep Garcia, Andreu Martín, Camí Mendoza i Sílvia Puerto, i altres representants institucionals.

Tres fases d’actuacions per impulsar Escornalbou entre el 2018 i el 2023

La recerca històrica feta forma part de la tercera de les fases planificades des de la Diputació  de Tarragona i la Generalitat de Catalunya per tal d’impulsar i posar en valor el castell monestir, el seu entorn natural i els municipis que formaven part de l’antiga Baronia d’Escornalbou. Les tres fases d’actuacions venen marcades pel Pla Director, que preveu una inversió de més de 5,7 milions d’euros.

En la primera fase, anomenada Operació Baronia d’Escornalbou, d’infraestructures i entorn natural s’ha abastat el castell monestir d’aigua potable des de l’Argentera, s’han restaurat les corralines i l’entorn natural, s’ha consolidat el mur del camí dels frares i la font del sarraí, s’han dut tasques de sanejament i s’ha construït una depuradora i s’han recuperat els camins i senders històrics. Aquesta fase ha estat liderada per la Diputació de Tarragona i cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional, amb un ajut de 613.908,48 euros d’una inversió total prevista d’1.484.137,66 euros.

La segona fase, en procés de finalització, amb un pressupost de 3.025.659 euros està finançada pel 1,5 % cultural del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), correspon a la restauració de tot el conjunt edificat, i es preveu finalitzar-la a finals d’aquest any. Aquesta segona fase comprèn diverses actuacions, com les excavacions arqueològiques realitzades, la consolidació estructural de la planta noble i les cobertes, la restauració de l’edifici de serveis i cafeteria, la restauració de l’ermita de les tres verges, la consolidació i restauració de l’església i les torres, la restauració de l’ermita de Santa Bàrbara o la millora de l’accessibilitat tant interior com exterior, entre d’altres.

La recerca històrica és una de les actuacions incloses en la tercera fase, centrada en la museografia i serveis i compta amb un pressupost de 1.219.296 euros. Aquesta fase inclou la museografia i els serveis turístics complementaris i es preveu que finalitzi a meitat del 2023.

Comenta aquest article