Informació general

Salut Mental

L'Associació de Familiars d'Alzheimer ofereix, cada divendres, tallers de salut mental per als cuidadors de persones dependents

L'objectiu d'aquest nou projecte és cuidar a les persones que cuiden; els tallers es fan cada divendres al Centre Cultural, de 15:30 a 17:30 hores

Per Jason Wells

El centre de dia les Orenetes. dins  el recinte de la Casa Sant Josep
El centre de dia les Orenetes. dins el recinte de la Casa Sant Josep | Jason Wells

Arran de la crisi de la covid-19 –que ja suma dos anys– la salut mental de la població és cada vegada més vulnerable, i si parlem dels cuidadors de persones amb dependència o amb malalties neurodegeneratives, ho és encara més. És per això que l'Associació de Familiars d'Alzheimer Costa Dorada (AFACD) oferirà un taller anomenat "Emocuida’t: un espai on sentir, compartir i aprendre" que consistirà en teràpies emocionals pels cuidadors de persones que pateixen aquest tipus de malalties.

Els tallers seran impartits per la Patricia Sánchez, terapeuta, educadora social i col·laboradora del centre i es realitzaran cada divendres de 15:30 a 17:30 hores al Centre Cultural. L’objectiu és que els assistents puguin "oblidar-se" per una estona de la càrrega emocional que comporta ser cuidador i puguin expressar els seus sentiments. "L’espai del cafè", com així ho anomena la presidenta de l'associació, Carmen Barros, pretén que els presents als tallers comparteixin, aprenguin, sentin, juguin i es treguin per un moment aquella "motxilla" que arrastren. 

Sessions cada divendres amb grups reduïts

Aquest nou projecte, que ja va començar divendres passat 11 de març –i seguirà avui amb una nova sessió– durarà fins el mes de desembre, presenta grups reduïts formats per 10 persones com a màxim, amb l’objectiu de promoure una major fluïdesa alhora d’expressar-se i parlar. En cas que hagin més persones es conformarà més d'un. La iniciativa sorgeix a partir de l'auge de la pandèmia de la covid-19, amb l’augment dels moments d’estar-se a casa, provocant una llosa difícil d’aguantar per als cuidadors, "controlar cada cas per via Whatsapp és impossible i és per això que hem pensat en aquesta iniciativa", comenta Barros. 

Per ser partícip de les teràpies emocionals cal avisar prèviament al telèfon de contacte del Centre de Dia les Orenetes de l'associació (689738031). L'assistència és gratuïta i no estarà disponibles solament per a membres de l'associació, sinó per tothom qui vulgui acudir.

Una nova iniciativa: Teràpia d'Estimulació Emocional

L'associació, a més, vol anunciar una altra iniciativa molt positiva, portada a terme per la mateixa Patricia Sánchez. I és que al Centre de Dia Les Orenetes s’ha instaurat una nova teràpia per continuar millorant la qualitat de vida de les persones que hi assisteixen. Es tracta de la Teràpia d’Estimulació Emocional (T2E), la primera Teràpia No Farmacològica Específica per estimular emocions agradables als seus participants: alegria, confiança, optimisme, satisfacció, entre altres, fins a arribar a un total de 42 emocions. Aquesta teràpia està dirigida a persones amb depressió, soledat, apatia, discapacitat intel·lectual lleu, deteriori cognitiu i demència o dany cerebral sobrevingut. A través de diferents dinàmiques grupals o individuals es dona a les persones l’oportunitat de sentir emocions positives que milloren el seu estat d’ànim. És una teràpia innovadora impulsada per la Fundació Maria Wolff, experta en demències i en tractaments no farmacològics. 

Amb aquestes dues noves propostes, l'associació vol aportar encara més qualitat als seus serveis oferint la seva ajuda social a tot el territori de Cambrils.

 

Comenta aquest article