Societat

Cooperació i solidaritat

El cambrilenc Marco Martínez, capità de Proactiva Open Arms, explica la seva experiència a les escoles

Per Redacció

Imatge d'una de les xerrades impartides a l'escola Joan Ardèvol
Imatge d'una de les xerrades impartides a l'escola Joan Ardèvol | Cedida

El Departament de Cooperació i Solidaritat de l’Ajuntament ofereix a les escoles unes xerrades a càrrec del cambrilenc Marco Martínez Esteban, capità de Proactiva Open Arms, sobre el salvament de persones que embarquen en pasteres des de la zona de guerra civil de Líbia i naufraguen a la Mediterrània. Les primeres sessions s’han realitzat aquest setmana a l’escola Joan Ardèvol, on 200 alumnes des de 5è de primària fins a 2n d’ESO han pogut escoltar l’experiència d’aquest capità de vaixell de rescat de nàufrags.

En la xerrada, el cambrilenc Marco Martínez ha compartit amb els diferents grups la situació que ha viscut a bord de l’Open Arms i ha explicat com els drets humans  són vulnerats en països en guerra com Líbia i ara Ucraïna. El capità ha lamentat que organitzacions com la seva hagin de fer rescats per la manca de resposta governamental dels països de la Unió Europea. 

Els veritables herois són la gent que arrisca fins i tot la vida per sortir de la guerra

Martínez també ha assegurat que els veritables herois són la gent que arrisca fins i tot la vida per sortir de la guerra, molts d’ells després de travessar caminant diversos països africans, sense saber què els espera a Líbia (un país en guerra i molt controlat per màfies i tràfic de persones). Marco Martínez ja ha explicat la seva experiència a Cambrils en diverses ocasions, com la xerrada que va oferir en el marc del 3r cicle de cinema solidari de Cambrils, dedicat a les persones refugiades, que es va portar a terme el maig del 2018. 

L’alcalde, Oliver Klein, ha assistit a les primeres sessions i ha destacat la importància de les accions de sensibilització per fomentar l’empatia, la consciència crítica i el compromís davant les injustícies. L’alcalde també ha apuntat que l’inici de les xerrades coincideix amb una nova crisi humanitària causada per la guerra d’Ucraïna, que ha tornat a posar a primera plana el drama de les persones que han de marxar de casa seva. 

L’Apunt

Proactiva Open Arms: vigilància i salvament de persones al mar
Proactiva Open Arms és una organització no governamental i sense ànim de lucre que té la missió de protegir al mar a aquelles persones que intenten arribar a Europa fugint de conflictes bèl·lics, persecució o pobresa; i també informar i formar a terra per aconseguir que les persones que migren puguin prendre les seves decisions amb total llibertat i coneixement. Es dedica a la vigilància i salvament de les embarcacions de persones que necessiten auxili al Mar Egeu i Mediterrani Central, a protegir la vida dels més vulnerables en l'emergència a terra, i a construir alternatives a la migració irregular en països com el Senegal per dotar de recursos a les persones a través de la informació i sensibilització comunitària.