Informació general

Alimentació

Racionament de l'oli de gira-sol i prestatgeries mig buides als supermercats

Aquest cap de setmana s'ha tornat a instaurar una psicosi similar a la de l'inici de la pandèmia pel que fa a l'acaparament de productes alimenticis

Per Redacció

Imatge d'un supermercat
Imatge d'un supermercat | Cedida a l'ACN per Mercadona

Les grans cadenes de supermercats han començat a racionar, fa dies, la venda d'oli de gira-sol per evitar problemes d'abastiment per la guerra a Ucraïna, un dels principals països exportadors d'aquest producte alimentari. En els darrers tres dies, els supermercats han notat "compres desproporcionades" d'oli de gira-sol i, per evitar un desproveïment similar amb el paper higiènic en l'inici de la pandèmia, han optat per limitar-ne la venda a totes les botigues. Diferents cadenes adverteixen amb cartells col·locats a les prestatgeries que es limita la venda d'oli de gira-sol a cinc litres. Però aquest cap de setmana s'hi ha sumat la psicosi de la falta d'abastiment i la gent ha començat a acumular diferents productes com ja va passar a l'inici de la pandèmia. Així doncs, aquest cap de setmana s'ha pogut veure com les prestatgeries dels supermercats amb productes com els paquets de pasta, la farina, els pots de conserva de llegums i de tomaca, el pa de motlle, entre d'altres, quedaven buits. A aquest efecte hi ha contribuït un tall de veu anònima que ha corregut per les xarxes socials i que avisava d'un desabastiment sever per aturada del transport de camions. Aquest tall de veu no tenia cap veracitat però la psicosi de l'acaparament de productes ha tornat i s'ha pogut comprovar amb escreix aquest cap de setmana.
Pel que fa a l'oli de gira-sol cal dir que gairebé el 70% que arriba a l'estat espanyol prové d'Ucraïna i bona part es destina al sector agrícola, l'hostaleria o la indústria conservera i del peix. L'abastiment està garantit a curt termini, però si la guerra a Ucraïna s'allarga en el temps caldrà buscar produccions alternatives com l'oli de soja.

Comenta aquest article