Informació general

Política

JxC i ERC insisteixen al govern la presentació d'un PAM tal com marca l'Ordenança Municipal de Transparència

Totes dues formacions insisteixen en aquesta qüestió i s'ha convertit en una pregunta recurrent a cada sessió plenària

Per Berta Ruiz

Part del govern municipal en la sessió plenària de passat 25 de febrer
Part del govern municipal en la sessió plenària de passat 25 de febrer | Berta Ruiz

Els grups de l'oposició, JxC i ERC, segueixen reclamant al govern municipal la presentació del seu propi Pla d'Acció Municipal (PAM). Totes dues formacions insisteixen en aquesta qüestió i s'ha convertit en una pregunta recurrent a cada sessió plenària. Va ser una qüestió present al ple del passat divendres 11 de març, i també ho va ser a la sessió ordinària del passat 25 de febrer.

Al ple d'aquest passat divendres en el què es va debatre l'aprovació definitiva del pressupost municipal per a l'any 2022, tant JxC com ERC van tornar a insistir-hi. El portaveu de JxC, Lluís Abella va criticar que, "no entenem que presentin definitivament aquest pressupost sense haver aprovat abans el seu Pla d'Acció Municipal, d'obligat compliment segons l'Ordenança de Bon Govern i Transparència, que s'hauria de basar en aquest pla. Queda clar que per a vostès, la transparència no ha d'existir".

En una línia similar es va expressar la portaveu d'ERC, Camí Mendoza, qui es va mostrar "preocupada" del que, segons va dir, "estem veient en cinc mesos des de que vostès governen. I el que no veiem i no veu la ciutadania és el PAM (Pla d'Acció Municipal), una eina de transparència i de rendició de comptes que no hem vist, però que l'alcalde el ple ordinari del mes de gener va dir que veuríem al mes de febrer. Doncs senyor Klein, estem a dia 11 de març!".

Una pregunta recurrent a les darreres sessions plenàries

En la sessió plenària del 25 de febrer ja s'havia reproduït aquestes mateixes qüestions. El regidor de Junts per Cambrils, Lluís Abella, es va adreçar a l'alcalde i ho va fer en forma de prec: "continuem esperant que ens presentin el seu Pla d'Acció Municipal. Ens va dir que hi ha d'altres municipis que no tenen pla d'acció fet, però naltros no en tenim coneixement. Quan pugui, li agrairíem que ens fes la relació d'aquests municipis. Naltros respectem el que passi a d'altres municipis i estic segur que tots compleixen la legalitat. També caldria saber si aquests municipis que vostè coneix també tenen, com és el nostre cas, una Ordenança Municipal de Transparència que els obliga a tenir un PAM als tres mesos de l'entrada del nou govern i, abans de presentar el seu primer pressupost. Amb quina autoritat moral podem obligar a les nostres veïnes i veïns de Cambrils que compleixin les ordenances municipals, si vostès són els primers que les incompleixen? Sentim ser tant insistents en aquest aspecte, però quan els escoltem sempre parlen de legalitat i, en canvi, l’únic que estan demostrant és una legalitat selectiva. Li preguem que hi posi seny."

Alejandro Garcia (ERC): "El PAM no és un 'rotllo' com vostè pensa sinó que és el compromís de rendició de comptes amb la ciutadania"

En una mateixa línia es va expressar el regidor d'ERC, Alejandro Garcia, qui va recordar a l'alcalde que havia anunciat que, "aprovarien unes línies generals i que no seria un 'rotllo' com el de l'anterior govern. Només li voldria recordar l'article 32 de l'ordenança de Transparència i Bon Govern aprovada per aquest propi ajuntament; si nosaltres aprovem un reglament o una normativa som els primers que hem de donar exemple i complir amb allò que aprovem, ja que és el que també els demanem als veïns. L'ordenança diu que, abans de l'aprovació del primer pressupost municipal, cal que l'equip de govern elabori el Pla que reculli els grans eixos estratègics. Determina un màxim de tres mesos per a l'aprovació d'aquest Pla i ja en portem cinc".

En aquest punt, Garcia li va retreure a Klein que, "el PAM no és un 'rotllo' com vostè pensa sinó que és el compromís de rendició de comptes amb la ciutadania. L'ordenança diu que s'han d'establir uns indicadors que permetin demostrar el greu de compliment en un període de temps tal com mostra la web que es va habilitar per donar comptes a la ciutadania. Va més enllà del vostre full de ruta i sobretot és una mostra de transparència i de rendiment de comptes. Porten cinc mesos i la publicació sembla que no arriba; esperem que sigui un PAM ben elaborat. Quan tenen previst informar d'alguna cosa?".

L’Apunt

Oliver Klein: "Ja els vaig anunciar un llistat de qüestions imprescindibles i importants sense parlar de coses que es diuen i que després no es fan"

Davant d'aquestes crítiques, l'alcalde Oliver Klein va reiterar en la sessió plenària del 25 de febrer que, "per part nostra som un nou govern i amb molts del projectes previstos el que fem és prémer l'accelerador per acabar-los i també introduir algunes coses noves que estem calculant segons el pressupost, segons la capacitat i segons el temps que ens queda; en comptes de fer volar coloms. Ja els vaig anunciar un llistat de qüestions imprescindibles i importants sense parlar de coses que es diuen i que després no es fan".

Comenta aquest article