Informació general

Antiga estació

La Plataforma Conservem l'Estació considera un «despropòsit total» enderrocar l'antiga estació i demana una moratòria fins les properes eleccions municipals

Representants de la Plataforma van fer una compareixença davant la premsa, ahir a la tarda a l'andana de l'antiga estació, per mostrar la feina feta durant el darrer any

Per Lluís Rovira i Barenys

Pere Navarro, Ignasi Martí i Carlos Montejano, ahir, a la roda de premsa de la Plataforma Conservem l'Estació
Pere Navarro, Ignasi Martí i Carlos Montejano, ahir, a la roda de premsa de la Plataforma Conservem l'Estació | Lluís Rovira i Barenys

Representants de la Plataforma Conservem l'Estació de Cambrils van mostrar, ahir a la tarda a l'andana de l'antiga estació, el resultat de la seva activitat en pro de la conservació d'aquest edifici que data de l'any 1865. Ignasi Martí va explicar que al llarg de gairebé un any "hem intentat aconseguir consensos al voltant de la preservació de l'edifici" i va situar el punt de partida de tot plegat en el mes d'abril de 2021 amb la constitució de la Plataforma i el propòsit que l'edifici de l'antiga estació fos declarat BCIL per l'Ajuntament, "com a digne testimoni del patrimoni cambrilenc. Els representants de la Plataforma van qualificar la voluntat d'enderrocar l'edifici com a "insensatesa de l'actual alcalde Oliver Klein" i tot un "despropòsit" per part de l'actual govern municipal. Per la seva part, Pere Navarro va apel·lar als sentiments que comporta aquest edifici en bona part de la població i va apel·lar a preservar la història, "per alguns sembla que no hi ha història anterior a la redacció del POUM".

Els representants de la Plataforma també van mostrar dues maquetes, l'una que preservava l'edifici i l'altre en el que l'antiga estació no hi era però que sí que hi havia dos edificis d'equipaments a banda i banda, de dos pisos d'alçada, que és el que marca precisament el POUM.

L'antiga estació forma part del catàleg del Patrimoni de la Generalitat

Ignasi Martí va repassar l'historial de les accions de la Plataforma agrupant les accions en sis punts. Primer que tot, Martí es va referir al fet que des del passat novembre de 2021 l’antiga Estació de Cambrils forma part de l’Inventari del Patrimoni Cultural Català del Departament de Cultura de la Generalitat. Tal com va dir, "a la seva fitxa hi apareix una detallada descripció arquitectònica i sobre el grau de conservació hi apareix “mitjà”. Enderrocar un edifici catalogat per la Generalitat seria un despropòsit majúscul, una manca de sensibilitat absoluta i actuar de forma diametralment oposada a un urbanisme actual". Ignasi Martí també va explicar que segons se’ls havia notificat, "des de fa mesos la delegada de la Conselleria de Cultura Lurdes Malgrat, ha demanat entrevistar-se amb l’alcalde Oliver Klein i encara no li ha donat hora".
 
En un altre dels punts, la Plataforma apel·la a la llei de la Memòria Històrica. Ignasi Martí va explicar que "l’antiga Estació va tenir una importància cabdal en la Guerra Civil Espanyola, amb 32 atacs aeris, protagonitzats per 82 avions que van llançar un total de 300 bombes. Hi van morir 12 de les 13 víctimes que hi va haver al nostre municipi per l’acció de l’aviació feixista. En un moment amb un creixent interès per la memòria d’aquest període històric i el pes turístic que comporta, seria d’una insensatesa infinita deixar passar l’oportunitat de convertir l’espai en un referent que podria rebre finançament de la Generalitat per a rehabilitar aquest tipus de patrimoni únic. Hem fet arribar la nostra preocupació al Memorial Democràtic de la Generalitat."

"A dia 9 de febrer, ADIF no té signat cap conveni amb l'Ajuntament"

D'altra banda, els representants de la Plataforma apel·laven a la Llei de Transparència, d'accés a la informació pública i bon govern, en l'actual procés de remodelació de la zona de l’antiga Estació. Segons Ignasi Martí, "considerem que l’Ajuntament de Cambrils ha omès nombroses parts d’ordenació urbanística d’aquesta zona que no apareixen en el POUM i que resten pendents. L’Ajuntament no ha actuat amb transparència amb la negociació amb ADIF, qui ens ha informat que a data del 9 de febrer no tenen cap conveni signat amb l'Ajuntament". Martí, a més, va recordar que havien presentat, el passat mes de novembre, una maqueta del projecte alternatiu, "realitzat per un prestigiós equip d'urbanistes que demostren que la connexió del passeig Horta de Sta Maria i Josep Vidal Barraquer, és compatible amb la conservació de l’Estació. El passat 1 de febrer a l’alcalde Oliver Klein se li va presentar aquest projecte publicitat el novembre passat  i un segon realitzat per un altre arquitecte. Mentrestant l’equip de govern actual persisteix amb el simple argument que no és possible la conservació de l’edifici i no presenta cap estudi alternatiu".

Els representants de la Plataforma també van mostrar la maqueta del POUM vigent, que contempla la construcció de dos edificis d’equipaments més alts que l’antiga Estació, "això contradiu el fals missatge que l’enderroc de l’Estació suposaria una fictícia obertura del passeig. Si no s’aixequessin els dos edificis (cap responsable municipal n’ha fet esment), l’Ajuntament cauria en la seva pròpia ensarronada segons la qual el POUM és intocable. Un altre engany és que l’Ajuntament pressuposti l’enderroc quan és ADIF a qui li correspondria. Considerem un escàndol que la ciutadania hagi de fer-se càrrec d’un genocidi patrimonial. Quan aquests diners pressupostats es podrien destinar a fer una rotonda amb l’Estació al centre."

Queixa formal al Síndic de Greuges i a l'Oficina del Defensor del Poble Europeu

El passat mes de gener de 2022 la Plataforma va presentar una queixa formal al Síndic de Greuges i a l’oficina del Defensor del Poble Europeu (Ombudsman) reclamant una intervenció d’aquests organismes. D'altra banda, el passat 1 de febrer la Plataforma va tenir una reunió amb l’alcalde Oliver Klein per reclamar una moratòria de l'enderrocament de l'edifici de l'antiga estació fins les properes eleccions. Segons Martí, "se’ns va dir que ens trucarien una setmana després, però això encara no ha passat. Enèsima mostra de manca de diàleg i de cerca de consens d’un tema que en campanya electoral el partit de l’alcalde NMC, opinava totalment en contra del que defensa actualment.  Recordem que avui en dia encara no es sap quin serà el traçat definitiu del tramvia del Camp de Tarragona de FGC i possiblement podria passar per davant de l’antiga Estació i canviar els plans que anuncia l’Ajuntament."

Els representants de la Plataforma van mostrar unes maquetes amb dues simulacions/ Foto: Lluís Rovira i Barenys

 

Comenta aquest article