Cultura

Energia i sostenibilitat

Carles Barberà, professor d'enginyeria: «S'ha de començar a reduir el consum energètic, no podem mantenir el ritme actual»

El Centre Cultural va acollir, ahir al vespre, la conferència titulada "Energia i Sostenibilitat" a càrrec de Carles Barberà Escoí, professor de l’escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la URV

Per Berta Ruiz

Un moment de la conferència, ahir al vespre, a càrrec de Carles Barberà acompanyat de Gerard Martí
Un moment de la conferència, ahir al vespre, a càrrec de Carles Barberà acompanyat de Gerard Martí | Berta Ruiz

El Centre Cultural va acollir, ahir al vespre, la conferència titulada "Energia i Sostenibilitat" a càrrec de Carles Barberà Escoí, professor de l’escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la URV.  L'activitat, inclosa dins del Campus Extens de la URV i del Museu d’Història de Cambrils, va ser presentada pel director del Museu d'Història de Cambrils, Gerard Martí.

Tal com va explicar el conferenciant a revistacambrils.cat, "la meva idea és mostrar el fotograma del problema al qual ens enfrontem amb el tema de la generació d'energia i la problemàtica que hi ha amb els combustibles fòssils". En la seva xerrada, Barberà es va centrar en l'àmbit de la producció d'energia, dels reptes que hi ha per endavant i quines solucions aportaren les energies renovables. Davant de tot això, Barberà va insistir que, "el que s'hauria de fer ja és començar a reduir el consum; no podem mantenir aquest ritme de consum energètic que tenim actualment. El primer que hem de fer és tenir consciència de que hem de reduir el consum i després un cop reduït el consum ja mirarem si el podem abastir amb les energies renovables. Crec que la gent no sap realment a quin problema ens estem enfrontant. És el mateix que amb el canvi climàtic, són aquells problemes que van poc a poc, però sobre els quals hem de començar a posar solucions".

"El que vull és fer palesa la necessitat de reduir el consum"

La principal premissa que va voler exposar Barberà és que cal que es reduir el consum d'energia actual. Per això, segons va dir, "cadascú pot estar disposat a fer els seus sacrificis, jo per exemple utilitzo vehicle elèctric des de fa 8 anys, i és la meva manera d'aportar el meu granet de sorra i també produint energies renovables. No hi ha una recepta que puguem fer tots, sinó que cadascú ha de reduir el consum de la manera que pugui. Hi ha molts consums diferents, doncs que cadascú redueixi a la seva manera. El que vull és fer palesa la necessitat de reduir el consum".

De fet, segons va apuntar Barberà, les energies fòssils tenen un termini de caducitat. Tal com va apuntar, des de 2016 fins ara, de petroli –per exemple– "cada vegada n'hi ha menys i és més difícil de treure; cada vegada hi ha menys aportació energètica des del petroli. Això vol dir que li hem de posar remei i amb les altres energies no n'hi ha prou. Per tant, si no n'hi ha prou per mantenir el nivell de vida que portem actualment el que hem de fer és reduir el consum d'energia". Pel que fa a l'energia solar i a l'energia eòlica, Barberà va comentar que, "hem d'apostar per aquestes sí o sí, però aquestes no seran suficients; els números ho diuen tenint en compte el ritme actual de consum. Cal reduir el consum sí o sí".

Comenta aquest article